Артишок и зехтин: вкусовете, ароматите и органолептиката
В extra virgin летливите съединения надхвърлят 100 на брой, а и да не забравяме, че генетично записаните сортове маслини са над 1200!
Размисли и пости
Освен сенна хрема, пролетта носи и Великден. Хубави времена, но, съгласете се, синоним на "празнувам" обикновено е "преяждам". Телевизионните реклами агресивно го напомнят - празниците наближават, изпийте това хапче и вече няма да ви е тежко.
Ако не е преяждане, ще е изхвърляне на храната - и двата варианта са еднакво неприемливи. И тя не е единственото нещо, което изчезва, когато не се изяде: всички ресурси, пари и труд, които се влагат в нейното производство, също се губят. Иначе казано, когато изхвърляме храна, с нея си заминават парите ни, но и земята, и водата и енергията, с които е направена. Всяка година в Европейския съюз се хвърлят средно
около 88 млн. тона храна, което се равнява на 173 килограма на човек.
Преяждането - буквално и на макро ниво, носи и
8% от всички глобални емисии на парниковите газове, причинени от човешка дейност, по данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.
Ето 5 съвета как да избегнем или намалим изхвърлянето на храна:
Фризерът е наш приятел. Гостът също: ако сготвите повече от необходимото, просто изпратете тези, които сте поканили, с кутия за вкъщи. Другият вариант е да замразите останалото количество. Сред вече сготвените храни, които подлежат на замразяване (без това да промени вкусовите им качества), са паста, ориз, супа, нарязан хляб, настъргано сирене, месо (сготвено и сурово). Хубаво е, преди да използвате фризера, да оставите ястието на стайна температура, но за не повече от 2 часа. Това, които не е добре да замаразявате, след като вече е било сготвено, са продукти с високо съдържание на вода (целина, краставици, маруля, репички), картофи, вече изпържени неща и такива с ронлива коричка или покритие от яйца и галета, меки сирена и други млечни продукти. Важно е фризерът да не е претъпкан, за да може въздухът в него да циркулира свободно. Съвет: погледнете ледарката отвъд очевидното ѝ предназначение. Освен лед в нея може да замразявате бульон, песто, доматено пюре, свежи подправки в зехтин и т.н.

Превърнете остатъците в следващ обяд или вечеря: в интернет има редица интересни рецепти за употребата им. Всъщност ястия като гювеч и гулаш тръгват от желанието да се запазят зеленчуци и хляб. Италианците, например, за да спасят стар, но все още годен хляб, създават панцанелата - салата, в която той е основен герой и е напоен със сока на домат и чушка, овалян хубаво в зехтин и подправки.
Позволете на гостите сами да си сложат в чинията, за да преценят количеството, което ще изядат: колкото и да сте гостоприемни, хубаво е да оставите госта сам да прецени. Обикновено в чистосърдечния си стремеж да обгрижим околните се увличаме и сипваме повече от необходимото. На човека отсреща му става неудобно, което завършва в преяждане или тъжно озоваване на продукти в кофата.
Дарете това, което няма да изядете: ако ентусиазмът покрай празниците сериозно ви е подвел в изчисленията, много добър вариант е да дарите останалата храна. Бихте могли да се обърнете към Българска хранителна банка, те ще ви съдействат.

Артишок и зехтин: вкусовете, ароматите и органолептиката
В extra virgin летливите съединения надхвърлят 100 на брой, а и да не забравяме, че генетично записаните сортове маслини са над 1200!
FoodObox: втори живот за храната
По-малко разхищение, по-ниска цена за потребителя - това е идеята на първото по рода си у нас мобилното приложение
Choco-licious: Великден такъв, какъвто си мечтаем да бъде
8 от най-впечатляващите тазгодишни великденски изделия, родени от какао, ви очакват.
Козунакът – митовете, истините, грамовете
Пекарят Дарин Стойков дава лични препоръки от тефтера си. А когато Даро говори, не ни остава друго, освен да си записваме
Бакхус StrЕАТ Fest: 5 и 6 юни 2021
Справедливи козунаци
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.