Новини

Справедливи козунаци

Бакхус 11 април 2017, 10:22

Времето за козунаци наближава и всички отново сме изправени пред дилемата да си купим готов козунак, за да спестим време от готвене. Един добър вариант, който ще съчетае бързината и качеството, беше първият Празник на справедливия козунак у нас.

Той беше организиран от Сдружение за устойчиви екологични решения Агролинк на 11 април в АБО маркет. Там се предлагаха козунаци, приготвени по стара семейна рецепта, но и новаторски козунаци – без глутен, без мая и набухватели, дори веган козунаци. Празникът също така включви конкурс измежду производители, които представиха козунаци, приготвени по различна технология, като всички те бяха без химически подобрители и добавки. Включиха се общо седем производители: "Карамел" на Хани Таук, "Хлябът на Нена", "Братя Хлебари", пекарна "Хляб и здраве", фурната на АБО маркет и "Хлебаръ Рангеловъ" от Костинброд.

Сладкарска работилница Rawlly се включи с веган и суров козунак. Трима от производителите използват квас вместо мая в козунаците си, а Rawlly използва био съставки. Козунаците на всички тези производители са без химически консерванти, оцветители и ароматизатори. Срокът на годност е до 1 седмица.

Един от проблемите при производството на хляб и хлебни изделия, установен от АГРОЛИНК е, че в момента към 2017 г, няма обща група от производители на житни култури, мелници за брашно, производители на готовия продукт, които могат да сформират група на доставки и по този начин да осигурят проследяемостта по веригата, както и взаимното доверие и контрол. Не винаги мелниците могат да гарантират произхода на зърното.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK