Храна

Мигранти с таланти представят: афганистанска седмица

Текст: Искра Янкова, Снимки: Стефан Сучев 08 август 2022, 10:00

"Мигранти с таланти" е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд Активни граждани.


Манту, болани, дампокт - зад тези загадъчни имена се крият едни от най-емблематичните афгански ястия. Кухнята на Афганистан съчетава персийски, индийски и средноазиатски кулинарни традиции и набира все по-голяма популярност по света.

В България също има свое кътче, разположено в близост до оживените павилиони на Женския пазар в столицата. Това е Khaala Sara Foods, първият афгански ресторант в България. Именно липсата на такъв доскоро провокирала предприемчивата му собственичка Сара Фаизи да популяризира ястията на своята родина у нас. "Приех го като бизнес идея и го направих", споделя Сара, която е завършила бакалавърска степен по бизнес администрация в Кабул, а днес успешно съчетава професията си с любимото си занимание - готвенето.

Досега Khaala Sara Foods се радва на голям интерес от страна на българите, сред чиито любими афгански ястия са кабули палаф, манту и патладжани с доматен сос. Те изненадват с апетитни комбинации от екзотични подправки като шафран, гарам масала, кориандър и др., както и с богатството от техники за приготвяне на месо и зеленчуци.

Според Сара една от особеностите на афганските ястия е, че изискват много време и внимание. Като "висш пилотаж" в афганската кухня определя приготвянето на шами кeбап и пача. Няма голям опит в българската кухня, но иска да се научи да готви мусака.

Ай Ханум
За 3 порции

За плънката:
500 г лук
1 среден морков
1 чушка
1 връзка магданоз
1 ч.л. сух кориандър
1 ч.л. сол
100 г телешка кайма

Лукът, морковът, чушката и магданозът се блендират в кухненски робот. Добавят се сухият кориандър и солта, както и каймата. Всичко се разбърква добре.

За тестото:
200 г брашно
150 мл вода
1 ч.л. сол

Продуктите се смесват в купа и след това тестото се меси с ръце 5 минути. Разточва се на тънки листове от 1 мм, наподобяващи кори за лазаня. Употребата на машина за паста е препоръчителна. Изрязват се ленти с дължина 30 на 15 см за 1 порция. Плънката се поставя по дължината на правоъгълника от горната страна, след което се завива с долната. Полученият двойно по-тесен правоъгълник се навива на руло, като плънката остава отдолу, за да не "изтече". Тенджера за готвене на пара се пълни с малко вода. Щом водата заври, рулцата се поставят върху приспособлението с дупки и се готвят на пара за 10 мин. или до готовност.

За заливката:
20 мл олио
250 г пресни домати
50 г сварен сух грах или нахут
3-4 с.л. кисело мляко
2-3 г суха мента

Доматите се блендират. Олиото се загрява в малка тенджера и към него се добавят доматите. Готви се на среден огън около 5 мин. Накрая се добавя свареният сух грах или нахут. Когато рулцата са готови, се поставят в чиния и се заливат с доматения сос и киселото мляко, а накрая се поръсват с ментата. Сервират се като предястие.

Кабули пилаф
За 3 порции

650 г месо (агнешко, телешко или пилешко)
200 мл олио
200 г лук
1 с.л. сол
5 г гарам масала
150 г моркови
50 г стафиди, изплакнати
250 г ориз басмати

Месото се нарязва на кубчета. Запържва се в тенджера с олиото и ситно нарязания лук, докато стане прозрачен. Прибавят се солта и гарам масалата, след което се долива 1 литър вода. Ако месото е телешко или агнешко, се готви за около 20 мин. на средна температура. Ако е пилешко, това не е необходимо. Морковите се нарязват на тънки ленти и се добавят заедно със стафидите. Готви се около 5 минути, докато морковите омекнат. Оризът се измива и се добавя към сместа. Вари се, докато водата се изпари, и след това се прехвърля в тава. Пече се за 5 минути на ниска температура.
Препоръка за сервиране: ястието се разпределя в чинии и се украсява с моркови, нарязани на ленти, и стафиди.

Кофта
За 3 порции

1 кг телешка кайма
1-2 скилидки чесън, счукан
200 г лук, настърган
1 малка връзка кориандър, ситно нарязан
1 с.л. сол
1 ч.л. гарам масала
½ с.л. черен пипер, млян
1 чушка, нарязана на ситно
1-2 с.л. олио
100 г домати, настъргани

Каймата се смесва с ½ от чесъна, ½ от настъргания лук, нарязания кориандър, ½ от солта, гарам масалата, черния пипер и чушката. Оформят се топки с големината на стандартни кюфтета. В тенджера останалата половина от лука се запържва в олио за около 2 минути, след което се добавят останалият чесън, сол и доматите. Доливат се 500 мл вода и се готви на слаб огън. Когато сместа се редуцира, се добавят кюфтетата. Готвят се на средна температура за около 20 минути.

Шоле зард (оризов пудинг с шафран)
За 3 порции

100 г ориз
2 г шафран
4 мл розова вода
100 г захар

За декорация:
канела на прах
шам фъстък
бадеми

Оризът се измива няколко пъти със студена вода. Прехвърля се в дълбока тенджера заедно с 1 л вода. Вари се минимум 30 минути на средна температура, докато омекне напълно. След това се прибавят шафранът и розовата вода, като сместа се разбърква добре. Добавя се захарта и се вари 5 минути на слаб огън, след което десертът е готов. Сервира се на стайна температура и се гарнира с канела на прах, нарязан шам фъстък и бадеми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK