Храна

ОТ БРОЯ: Мигранти с таланти представят корейска седмица

Текст: Бистра Иванова, снимки: Стефан Сучев 09 май 2023, 11:34


Мигранти с таланти е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд "Активни граждани България".

Окхий Юн е в България вече 20 години. Тя е собственик на Юн, най-стария корейски ресторант у нас, затова надали има по-подходящ човек от нея да разкаже за тази напоследък нашумяла кухня. Като цяло тя се счита за здравословна и балансирана, защото съдържа много зеленчуци, готви се с малко мазнина и почти никога не се пържи. В същото време ферментиралите продукти и храни са на почит, а те се определят като полезни заради добрите бактерии, които се развиват у тях. Базовите съставки са ориз, месо, риба и зеленчуци, а млечните изцяло липсват. Някои от основните продукти са сусамово олио, паста от ферментирал боб (doenjang), соев сос, чесън, пресен джинджифил, червен пипер (gochugaru) и др. Типично е към основното ястие да се сервират много на брой малки предястия (banchan), както и варен ориз (bap).

"Най-важното е, че с всяко хранене, включително на закуска, сервираме кимчи - това е люто, но същевременно леко сладко ферментирало китайско зеле, често овкусено с традиционна подправка от червен лют пипер (gochugaru). Съществуват много различни начини да се овкуси кимчито, има и бяло за хората, които не обичат люто. Колкото по-дълго стои мариновано, толкова по-вкусно става - в някои случаи това може да отнеме 2 години", пояснява Окхий. Някои от най-характерните десерти в Корея са оризовите кексчета (tteok) с пълнеж или покритие от подсладена паста от червен боб или боб мунг, стафиди, сусам и др., както и типичните сладкарски изделия, приготвени от брашно, мед, плодове и кореноплодни (hangwa).

В последните десетилетия корейската кухня набира популярност на световно ниво, а държавата я използва успешно за културна дипломация. С подкрепата на корейските власти по целия свят непрестанно гастролират различни шеф-готвачи, чиято мисия е да запознаят хората с тази нация с помощта на храната. Организират се ексклузивни вечери, кулинарни демонстрации, курсове и др. Тези дейности в крайна сметка стимулират и икономическите отношения между държавите.

Тъй като корейската кухня стана много популярна и в България, през 2021 г. семейството на Окхий инвестира в създаването и на корейския супермаркет K-Food в София, където могат да се намерят огромен брой продукти, сосове, инстантни супи, готови храни, десерти и др. По-късно през 2023 г. се планира откриване на клон на магазина и в Пловдив.

Бибимбап (bibimbap)
За 4 порции
Продукти:
2 ч. ч. корейски бял ориз
Около 850 г зеленчуци по избор - моркови, гъби, картофи, соеви кълнове, тиквички, спанак и др., нарязани на тънки лентички
2-3 с. л. сусамово олио
250 г телешко месо, нарязано на лентички
Лют сос gochujang (или соев сос - ако не искате люто)
4 сурови жълтъка (или 4 цели яйца на очи)

Начин на приготвяне:
Оризът се измива поне 3 пъти със студена вода. След това се накисва за около 30 мин. Поставя се в тенджера с вода 1 ½ количество спрямо количеството ориз. Оризът се оставя да заври под капак на средна температура. След това огънят се намалява и се готви похлупен още 5 мин. Накрая се сваля от котлона и се оставя за още 5 мин. със затворен капак.
Всички зеленчуци се обработват отделно с няколко капки сусамово олио в тиган до готовност, като трябва да останат леко хрупкави. Телешкото месо се готви отделно в тиган за 2-3 мин.
Традиционно за ястието се ползват големи каменни купички. На дъното им се слага малко сусамово олио. Цялата купичка с олиото се слага за 3-4 мин. на газов котлон или във фурната, за да се затопли. По този начин съдържанието на купичката след това ще продължи леко да се готви. След това на дъното й се слага оризът, а отгоре се подреждат красиво като ветрило зеленчуците и месото, после се заливат със соса. Най-накрая отгоре на всяка порция се добавя по 1 жълтък. Ако са ползвани горещи каменни купички, при разбъркване жълтъкът ще се сготви леко. Алтернативно вместо суров жълтък най-отгоре може да се сложи и яйце на око.

Супа с водорасли (miyeok guk)
За 4 порции
Продукти:
20 г сушени водорасли miyeok
40 бр. цели черни миди
2-3 с. л. сусамово олио
1-2 скилидки чесън, счукан
5-6 ч. ч. вода
1 ½ с. л. соев сос за супа gukganjang (различен от този за суши - ако не разполагате с такъв, пропуснете и сложете само сол)
Сол

Начин на приготвяне:
Първо водораслите се накисват за около 10 - 15 мин. във вода. След това тя се изхвърля и те се измиват много добре под течаща вода. Отцеждат се добре и се нарязват на по-малки парченца. Мидите се измиват много добре, като се премахват всички песъчинки, мустачки и др. В тенджера се слагат сусамовото олио и счуканият чесън. Разбърка се за около 1 - 2 мин. След това се долива водата, в която се слагат водораслите, соевият сос за супа (ако се ползва), сол, както и целите миди. Супата се оставя да ври 20-30 мин.

Кимчи (kimchi)
1 глава китайско зеле
4 с. л. едра морска сол
3 ½ ч. ч. вода, разделена
¼ ч. ч. корейски лют червен пипер gochugaru
3 с. л. солени скариди saeujeot, нарязани на ситно (може да се замени с рибен сос)
1 с. л. захар
2-3 скилидки чесън, счукан
1 малко парче пресен джинджифил, счукан
3 стръка пресен лук, нарязан на едро

Външните листа на зелето се премахват, а твърдата сърцевина се изрязва. Нарязва се на неголеми парчета. Зелето се слага в голяма купа. Солта се разтваря в 2 ч. ч. вода и се излива върху зелето. Оставя се за 2 часа, като на всеки 30 мин. се разбърква. След това водата се излива, а зелето се измива и подсушава. Червеният пипер gochugaru, солените скариди saeujeot, захарта, чесънът и джинджифилът се смесват с ½ ч. ч. вода. Нарязаният пресен лук , сосът и 1 ч. ч. вода се добавят към зелето. С помощта на кухненски ръкавици всичко се разбърква много добре, така че цялото зеле да е покрито със соса. Сместа се прехвърля в плътно затворена кутия или буркан, като се притиска добре, за да се премахне целият въздух. Оставя се на стайна температура за ½ ден или 1 нощ. След това се прехвърля в хладилника. Колкото по-дълго стои, толкова по-вкусно става.

Булгоги (bulgogi)

За 4 порции

1 кг телешко месо, нарязано на тънки лентички
350 - 500 г сос bulgogi
1 морков, нарязан на ситно
3 стръка пресен лук, нарязан на неголеми парчета
1 глава лук, нарязана на ситно
200 г гъби, нарязани на ситно
Месото се маринова със соса и зеленчуците за поне 30 мин., но по-добре за цял нощ в хладилника. След това всичко се готви за около 10 мин. в тиган без олио - може с малко вода, ако е необходимо.
Джапче (japchae)

За 4 порции

500 г телешко месо, нарязано на тънки лентички
За соса:
4 с. л. сусамово олио
8 с. л. соев сос
4 с. л. захар
Черен пипер на вкус
1 морков, нарязан на тънки лентички
2 червени чушки, нарязани на тънки лентички
2 зелени чушки, нарязани на тънки лентички
2 глави лук, нарязани на ситно
2 с.л. сусамово олио
Сол на вкус
10 бр. изсушени гъби шийтаке
4 изсушена дървесна китайска гъба
4 с. л. соев сос
1 скилидка чесън, счукан
250 г спагети от сладки картофи dangmyeon
Сусам за поръсване

Месото се овкусява със соса. Морковите, двата вида чушки и лукът се задушават в тиган с малко сусамово олио и сол, като е важно да останат хрупкави. Двата вида гъби се накисват в топла вода, докато набъбнат. След това се отцеждат и нарязват на по-ситно и към тях се добавя соевият сос. Месото се запържва в тиган със счукания чесън почти до готовност. След това се добавят гъбите и се готви още 1 мин. Спагетите се приготвят съгласно инструкциите на опаковката, а накрая се измиват със студена вода. Месото, зеленчуците и спагетите се смесват добре и ястието се поръсва със сусам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK