Неспирният устрем към съвършенството на вкуса: The Gallery Fine Dining Restaurant
ОТ БРОЯ: Рецепта за трюфел торта от Ahora
Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.
П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.
| Ahora, Севда Димитрова "Вкусно място" Празнична трюфел торта, 6 порции |
За безглутеновия блат:
225 г белтък
68 г захар
50 г жълтък
50 г масло
200 г шоколад на калети
За шоколадовия мус:
110 г сметана за готвене
110 г прясно мляко
70 г жълтък
55 г захар
7 г желатин на листа
225 г шоколад на калети
290 г сладкарска сметана
За шоколадовите трюфели:
75 г готварска сметана
250 г шоколад на калети
35 г сурови белени лешници
50 г тъмни стафиди
40 мл коняк или друг предпочитан алкохол
какао на прах
За крем каймака:
200 г сръбски каймак
40 г жълтък
50 г захар
170 г сметана
1 лист желатин
Трюфел торта
Метод:
- Започваме с безглутеновия блат: разтопяваме шоколада и маслото и оставяме настрана, за да се охладят.
- Разбиваме белтъците със захарта с миксер, докато станат на не много твърди връхчета, и към тях добавяме първо жълтъка, а после и разтопения и охладен шоколад. Разбъркваме леко с въздушни движения с шпатула.
- Прехвърляме в кръгла форма за печене с диаметър 15 см, подготвена с хартия за печене. Печем на 165 градуса за около 17 - 19 мин.
- Оставяме блата да изстине в ринга, след което махаме хартията за печене и притискаме леко с ръка, за да заеме отново формата на ринга. Охлаждаме в хладилник.
- Време е за шоколадовия мус: накисваме желатина в студена вода за 5 мин. След това го отцеждаме добре от водата и го добавяме при шоколада.
- Жълтъците със захарта разбъркваме в купа леко.
- Загряваме почти до кипене млякото и сметаната. Темперираме жълтъците с млякото и сметаната, връщаме отново на котлона на умерен огън и готвим 3 - 4 мин., за да се сготвят жълтъците.
- Изсипваме млечно-яйчената смес при шоколада и желатина, разбъркваме добре с шпатула. Оставаме настрана, за да изстине.
- През това време разбиваме сладкарската сметана на умерена скорост до меки връхчета и я добавяме към охладения шоколад. Разбъркваме добре на ръка с шпатула.
- Разпределяме муса върху блата и отново поставяме в хладилник, за да стегне.
- Започваме приготовлението на трюфелите: фламбираме коняка и го изливаме върху стафидите.
- Кипваме готварската сметана на умерен огън и изсипваме върху шоколада. Добавяме лешниците и стафидите, които сме нарязали. Разбъркваме добре. Оставяме в хладилник, за да стегне сместа.
- Оформяме с ръце малки трюфел бонбони и ги пускаме в купа с какао. Оставяме пак в хладилник, докато ни потрябват.
- За крем каймака: накисваме желатина в студена вода за 5 мин.
- С помощта на миксер избиваме на крем каймака, захарта и жълтъка.
- Сметаната загряваме до 55 градуса, след което добавяме към нея изцедения добре от водата желатин. Добавяме сметаната към каймака и разбиваме на крем. Слагаме сместа в сладкарски пош или ако нямате такъв - в найлонова торбичка с отрязан връх.
- Освобождаваме стегналата торта от ринга и я слагаме в подходяща чиния за поднасяне. Украсяваме я, както ни харесва: с шоколадовите трюфели, с крема с каймак, с ядлив мъх, пресни или сушени плодове, кокосови стърготини докъдето ви отведе фантазията.
Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.
Неспирният устрем към съвършенството на вкуса: The Gallery Fine Dining Restaurant
ОТ БРОЯ: Шоколад в кръвта с MILLESIME Pop-Up Space
Добре дошли в новия сладък център на София
Най-добрата година за шоколада
Вече 12 месеца, в които MILLESIME е в България
"Десерт": какво ново в "Ресторант на годината"
Следващото издание на най-престижните за сферата си у нас призове откроява повече заслуги в света на кулинарията
Мигранти с таланти представят: украинска седмица
3 рецепти за 3 вкусни торти, дело на украинката Марина Миндова
Български крем карамел като за световно
Според младия шеф-готвач Ирина Бъчварова има ресторанти в България, които са по-добри от такива със звезди Michelin
UniChef: вие ли сте новият zero шеф?
Петото издание на кулинарната надпревара приема кандидатури до 7 февруари
Ресторант на годината 2022: уважение към бранша и 2 нови категории
Церемонията по награждаването ще се проведе на 23 март 2023 г.
Руби - уникален до доказване на противното
Рекламен трик или продукт, който заслужава нашето внимание. Вече пета година розовият шоколад събира полярни реакции
ОТ БРОЯ: А-на-нас ни се иска...
Среща с българската следа на Gourmand World Cookbook Awards в Париж
ОТ БРОЯ: Рецепта за салтимбока с пъстърва и шафран от Dieci
Празнично ястие, дело на шеф Джанфранко Киарини, чийто ресторант Dieci в с. Девино спечели "Дебют" за 2021 г. от наградите на "Бакхус"
ОТ БРОЯ: Рецепта за синдермьо с манатарки от "Космос"
Празнично родопско ястие, дело на шеф Владислав Пенов и заведението, спечелило голямата награда на "Бакхус" - "Ресторант на годината" за 2021 г.
ОТ БРОЯ: Рецепта за торо стек от Hamachi-ni
Празнична рецепта от шеф Георги Георгиев и ресторанта, спечелил награда "Авторски почерк" от "Бакхус" за 2021
ОТ БРОЯ: Рецепта за лозови сарми с патешко от "Паваж"
Сарми в лозов лист с кълцано патешко, дело на главния готвач на пловдивското заведение с награда "Ресторант на читателите" за 2021 г.
Новият брой на "Бакхус": Империите - храня се, за да живея, или живея, за да се храня?
Зимното издание на списанието е посветено на влиятелните примери в историята и бизнеса, които промениха гурме сцената. Вече може да го намерите в търговската мрежа или да го поръчате онлайн.
Ресторант на годината 2021 БАКХУС, Acqua Panna & S.Pellegrino
С благодарности към Acqua Panna & S. Pellegrino, Hennessy, Tanqueray Gin, Gordon's Gin, Veuve Clicqot, The Singleton, METRO, JTI, Porsche, Red Devil, HRC Culinary Academy, Liquid Entertainment, Matzalo, Elly's Supreme Taste, Sofia Tech Park
Номинациите, категориите, журито
Какво не знаете за "Ресторант на годината 2021 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"
Ahora: Имаме смелостта да бъдем изключителни
"Знам кои сме, къде сме, колко можем и накъде можем да се развиваме. Наградата за мен е удовлетворението на клиентите."
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От гроздето до божеството – виното като ритуал и храна като метаморфоза
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност
Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.