Ресторант на годината

ОТ БРОЯ: Рецепта за торо стек от Hamachi-ni

Бакхус 26 декември 2021, 08:30

Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.

П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.

Hamachi-ni, София, шеф Георги Георгиев
"Авторски почерк" 2021
Торо стек,
2 порции

За стека:

360 г корем от Atlantic Bluefin риба тон
За маринатата:
100 г чесън
1 лайм
200 г сос от стриди
200 мл саке за готвене
600 г домашно сладко чили
За домашното сладко чили:
200 г червени люти чушки
200 г кафява захар
100 мл оризов оцет
300 мл доматена пасaта

Торо стек: корем от риба тон, маринован в сос от стриди и домашно сладко чили

Метод:

  1. Коремът се почиства от кожа и ципи, порционира се на стек около 180 г.
  2. Подготвяме домашното сладко чили: почистваме чушките и ги нарязваме на ситно. Чесънът се настъргва на ситно ренде. Смесваме сакето, доматената пасaта и кафявата захар и ги оставяме да се готвят на слаб огън, докато съставките се смесят добре. Добавяме оризовия оцет, чушките и чесъна и редуцираме, докато се получи гъст сос. Готовият сос се охлажда.
  3. В купа смесваме чили соса със сока от един лайм, соса от стриди и разбъркваме добре. Ако имаме възможност, поставяме корема във вакуум плик заедно с готовата смес и вакуумираме. Оставяме в хладилника за четири часа, за да се овкуси добре. Запичаме рибата на горещ тиган за 2 мин. от всяка страна. Нарязваме стека в стил татаки. Останалият сос може да се ползва за овкусяване на избраната от вас гарнитура.
Да ви е вкусно!

Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK