Какво яде българинът? Няколко въпроса и отговора
Първото проучване на хранителните навици от Takeaway.com води до любопитни прозрения за кулинарната народопсихология
ОТ БРОЯ: Рецепта за торо стек от Hamachi-ni
Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.
П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.
| Hamachi-ni, София, шеф Георги Георгиев "Авторски почерк" 2021 Торо стек, 2 порции |
За стека:
360 г корем от Atlantic Bluefin риба тон
За маринатата:
100 г чесън
1 лайм
200 г сос от стриди
200 мл саке за готвене
600 г домашно сладко чили
За домашното сладко чили:
200 г червени люти чушки
200 г кафява захар
100 мл оризов оцет
300 мл доматена пасaта
Торо стек: корем от риба тон, маринован в сос от стриди и домашно сладко чили
Метод:
- Коремът се почиства от кожа и ципи, порционира се на стек около 180 г.
- Подготвяме домашното сладко чили: почистваме чушките и ги нарязваме на ситно. Чесънът се настъргва на ситно ренде. Смесваме сакето, доматената пасaта и кафявата захар и ги оставяме да се готвят на слаб огън, докато съставките се смесят добре. Добавяме оризовия оцет, чушките и чесъна и редуцираме, докато се получи гъст сос. Готовият сос се охлажда.
- В купа смесваме чили соса със сока от един лайм, соса от стриди и разбъркваме добре. Ако имаме възможност, поставяме корема във вакуум плик заедно с готовата смес и вакуумираме. Оставяме в хладилника за четири часа, за да се овкуси добре. Запичаме рибата на горещ тиган за 2 мин. от всяка страна. Нарязваме стека в стил татаки. Останалият сос може да се ползва за овкусяване на избраната от вас гарнитура.
Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.
Какво яде българинът? Няколко въпроса и отговора
Първото проучване на хранителните навици от Takeaway.com води до любопитни прозрения за кулинарната народопсихология
Метин Алиев, Hamachi-ni: Устойчивата кухня е изобретателна
Интервюто е част от поредицата разговори с номинираните в категория "Авторски почерк" в наградите "Ресторант на годината 2021"
Български крем карамел като за световно
Според младия шеф-готвач Ирина Бъчварова има ресторанти в България, които са по-добри от такива със звезди Michelin
Ресторант на годината 2022: уважение към бранша и 2 нови категории
Церемонията по награждаването ще се проведе на 23 март 2023 г.
ОТ БРОЯ: А-на-нас ни се иска...
Среща с българската следа на Gourmand World Cookbook Awards в Париж
ОТ БРОЯ: Рецепта за салтимбока с пъстърва и шафран от Dieci
Празнично ястие, дело на шеф Джанфранко Киарини, чийто ресторант Dieci в с. Девино спечели "Дебют" за 2021 г. от наградите на "Бакхус"
ОТ БРОЯ: Рецепта за трюфел торта от Ahora
Шеф Севда Димитрова, чийто ресторант получи награда за "Вкусно място" от "Бакхус", ни учи как приготвим празничен десерт
ОТ БРОЯ: Рецепта за синдермьо с манатарки от "Космос"
Празнично родопско ястие, дело на шеф Владислав Пенов и заведението, спечелило голямата награда на "Бакхус" - "Ресторант на годината" за 2021 г.
ОТ БРОЯ: Рецепта за лозови сарми с патешко от "Паваж"
Сарми в лозов лист с кълцано патешко, дело на главния готвач на пловдивското заведение с награда "Ресторант на читателите" за 2021 г.
Новият брой на "Бакхус": Империите - храня се, за да живея, или живея, за да се храня?
Зимното издание на списанието е посветено на влиятелните примери в историята и бизнеса, които промениха гурме сцената. Вече може да го намерите в търговската мрежа или да го поръчате онлайн.
Номинациите, категориите, журито
Какво не знаете за "Ресторант на годината 2021 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"
Hamachi-ni, София
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От гроздето до божеството – виното като ритуал и храна като метаморфоза
Страст, вятър и пирен – философията зад Highland Park
"За нас рибата е отговорност, не просто продукт"
Разговор с Ивайло Пенев, ръководител сектор "Свежи храни" в МЕТРО България
Дим, море и балончета: фестивалът, който обединява вкусовете
Уикенд за гладни и жадни
Whisky Show Bulgaria 2025 отново събира изключителни и редки представители на уискито