ОТ БРОЯ: 3 места in pLOVEdiv
Три заведения, три повода
ОТ БРОЯ: Рецепта за лозови сарми с патешко от "Паваж"
Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.
П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.
| "Паваж", Пловдив, шеф Йордан Чернев "Ресторант на читателите" 2021 Сарми в лозов лист с кълцано патешко 10 - 12 порции |
За сармите:
1.2 кг патешко магре без кожа
4 буркана лозов лист
500 г ориз
350 г зеленчукова мозайка (нарязани на ситно моркови, лук, червена чушка и тиквичка)
150 мл олио
300 г домати
500 г масло
5 изцедени лимона
10 г чубрица
30 г червен пипер
10 г кимион
15 г сол
15 г черен пипер
2 връзки зелен лук
1 връзка копър
2 връзки магданоз
За соса:
1 кофичка пълномаслено кисело мляко
1 изцеден лимон
1 връзка копър
1 скилидка чесън
сол на вкус
Сарми в лозов лист с кълцано патешко
Метод:
- Мозайката от равни количества ситно нарязани моркови, тиквичка, червена чушка и лук се запържва в олиото до златисто, след което се добавят оризът и 350 г масло.
- Добавят се доматите, нарязани на ситно, и сместа се оставя на слаб огън, докато се извари.
- Котлонът се спира и се добавят всички сухи подправки, заедно със зеления лук, копъра и магданоза, патешкото месо, накълцано на ситно, и сока от 3 лимона. Приготвената смес се разбърква добре.
- Навиват се сармите и се нареждат плътно една до друга в тава за печене.
- Останалото масло (150 г) се разделя на бучки или плочки, които се слагат върху сармите, заливат се със сока от 2 лимона и се долива вода, да ги покрие с пръст. Затискат се с подходящ съд, а тавата се фолира с алуминиево фолио. Готвят се на 170 градуса 150 мин., като фурната не се загрява предварително, а при слагането на сармите в нея.
- Докато сармите се готвят, приготвяме соса от кофичка пълномаслено кисело мляко, връзка копър, един изцеден лимон, скилидка (или повече) чесън и сол на вкус. Слагаме сос в сосиера или директно в чинията, нареждаме 5 - 6 сарми и поръсваме със свеж копър.
Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.
ОТ БРОЯ: 3 места in pLOVEdiv
Три заведения, три повода
Какво яде българинът? Няколко въпроса и отговора
Първото проучване на хранителните навици от Takeaway.com води до любопитни прозрения за кулинарната народопсихология
#БакхусПосланик: Александър Таралежков
Нов проект, който обединява съмишленици на идеята, че ние сме това, което ядем, пием и четем
Български крем карамел като за световно
Според младия шеф-готвач Ирина Бъчварова има ресторанти в България, които са по-добри от такива със звезди Michelin
Ресторант на годината 2022: уважение към бранша и 2 нови категории
Церемонията по награждаването ще се проведе на 23 март 2023 г.
ОТ БРОЯ: А-на-нас ни се иска...
Среща с българската следа на Gourmand World Cookbook Awards в Париж
ОТ БРОЯ: Рецепта за салтимбока с пъстърва и шафран от Dieci
Празнично ястие, дело на шеф Джанфранко Киарини, чийто ресторант Dieci в с. Девино спечели "Дебют" за 2021 г. от наградите на "Бакхус"
ОТ БРОЯ: Рецепта за трюфел торта от Ahora
Шеф Севда Димитрова, чийто ресторант получи награда за "Вкусно място" от "Бакхус", ни учи как приготвим празничен десерт
ОТ БРОЯ: Рецепта за синдермьо с манатарки от "Космос"
Празнично родопско ястие, дело на шеф Владислав Пенов и заведението, спечелило голямата награда на "Бакхус" - "Ресторант на годината" за 2021 г.
ОТ БРОЯ: Рецепта за торо стек от Hamachi-ni
Празнична рецепта от шеф Георги Георгиев и ресторанта, спечелил награда "Авторски почерк" от "Бакхус" за 2021
Новият брой на "Бакхус": Империите - храня се, за да живея, или живея, за да се храня?
Зимното издание на списанието е посветено на влиятелните примери в историята и бизнеса, които промениха гурме сцената. Вече може да го намерите в търговската мрежа или да го поръчате онлайн.
Ресторант на годината 2021 БАКХУС, Acqua Panna & S.Pellegrino
С благодарности към Acqua Panna & S. Pellegrino, Hennessy, Tanqueray Gin, Gordon's Gin, Veuve Clicqot, The Singleton, METRO, JTI, Porsche, Red Devil, HRC Culinary Academy, Liquid Entertainment, Matzalo, Elly's Supreme Taste, Sofia Tech Park
Номинациите, категориите, журито
Какво не знаете за "Ресторант на годината 2021 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"
Ресторантите говорят: "Паваж"
Кулинарният Пловдив се разбужда
Модерна градска кухня, испански авангард и класическа европейска кухня: Градът под тепетата има какво да предложи
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност
Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.