DiVino.Taste 2021: възход за българското вино
		
		Три ноемврийски дни, посветени на близо 70 български производители и над 450 бутилки
		
	
	
Критерии за качество
	
		Точките, които едно вино получава в "Бакхус" или където и да било другаде, са отражение на неговото качество, а то се оценява на базата на няколко обективни критерия. Имайте предвид обаче, че критериите се променят с времето и както в древността римляните са добавяли във виното си колофон, рибни сосове и други овкусители, така днес една подобна напитка би се считала по-скоро за отвратителна.
Ключовите критерии за качество са:
Баланс
 Виното е балансирано, когато плодовостта и всички останали компоненти в него са в хармония. Основната идея е нито един елемент да не надделява над останалите. Например, ако в ароматите и вкуса на една вино се долавя ванилия, това е приятно, но ако единственият аромат и вкус е на ванилия, тогава виното не е добре балансирано.
Комплексност
 Комплексното (сложното) вино има много аромати и вкусове, съдържа пластове и нюанси. Нищо при него не е просто или лесно доловимо. То продължава да се развива в чашата, разкривайки нови и нови аромати. Това обаче не означава, че лесните за разбиране вина не са добри. Леки като усещане в устата и лесни за описване в тефтерчето ви, те могат да бъдат чудесни за ежедневна наслада.
Край/финал
 С този термин се означава продължителността на вкуса, който остава, след като сме преглътнали виното. Големите вина например имат дълъг край. Освен дължината, важен е и характерът на края. Особено когато в този момент от дегустацията може да се усети ефектът на киселинността (специално при белите вина) или парливостта. Описанието на бяло вино с умерена до висока киселинност може да изглежда така: финалът е чист и свеж. При червените вина танините и тръпчивостта (астрингентност) се разкриват обикновено в края, което може да се опише като гладко и кадифено или грубо и грапаво.
Способност за стареене
 Повечето вина не са подходящи за стареене и са най-добри за консумация, докато са млади, свежи и сочни. Съвсем малка част от вината по света стават по-добри за пиене след пет години отлежаване. Още по-малко са вината, които могат да са годни след десетилетия. За да старее красиво, едно вино трябва да притежава достатъчно вкусови компоненти: алкохол, танини, захар, киселинност, цвят, като всички тези елементи трябва да са подходящо съчетани. Младо вино с много танини, но с недостатъчно плод няма да отлежи добре. Плодовият характер ще увехне много преди да омекнат танините. По същия начин вино с баланс между плодовия характер и танините, но с ниско съдържание на алкохол, захар и киселинност не е подходящо за стареене.
Типичност
 Този термин се използва в края на дегустацията, за да се отговори на въпроса типично ли е това вино за сорта и винарския регион. При големите вина отговорът би трябвало да бъде "да", като описанието може да включва и класика, образец и т.н. Например ароматите на катран и рози са типични за бароло, но не и за бордо.
Оценката на виното се основава на изброените критерии за качество, но пак ще кажем, че значение имат и личните предпочитания. Може да се случи едно високо оценено вино съвсем да не е по вкуса ви и затова при покупка е хубаво да се имат предвид не само точките, но и дегустационното описание. Най-общо казано, при едно добро вино ароматите, вкусовете и усещането в устата трябва да са приятни. А най-добрите вина са не само приятни, но и комплексни. Те имат дълъг край и представляват отражение на сорта, произхода, реколтата и, разбира се, на майсторството на винаря. Най-просто казано, те са незабравими.
 
| Последователност при дегустацията Значението на последователността при дегустирането може да се илюстрира със следния пример: измийте си зъбите, а след това пийнете портокалов сок. Сокът ще има неприятен тенекиен вкус. Все пак взаимодействието на вината не е толкова дразнещо и можете съвсем лесно да им помогнете да покажат най-доброто, като следвате няколко прости препоръки: Вина с леко и вина с плътно тяло: ако първо опитате вино с плътно тяло, следващото може да ви се стори слабичко. Същото може да ви се случи, ако се прибирате от шумен рок концерт. Обичайното ниво на музиката в колата ще ви се стори ниско. Сухи и сладки вина: след дегустация на сладко вино сухото може да ви се стори стипчиво и слабо. Вина с по-малко или повече танини: ако дегустирате вино с повече танини, следващото може да изглежда слабо и без тяло.  |  
	
	
		
			DiVino.Taste 2021: възход за българското вино
		
		Три ноемврийски дни, посветени на близо 70 български производители и над 450 бутилки
		
	
	
	
	
		
			Новото поколение сомелиери
		
		
		
	
	
	
	
		
			Пътят на сомелиера - от Варна до Вегас
		
		
		
	
	
	
	
		
			California Dreamin'
		
		Америка се готви за голяма винена годишнина
		
	
	
	
	
		
			Виното и градът
		
		DiVino Taste ще се проведе на 20-22 ноември в София 
		
	
	
	
	
		
			Чие е това вино
		
		На Балканите ври, кипи и ферментира. Журналистката Ирина Софранова, енолог, фокусирал усилията си върху създаването на марката "Балкански винен регион", започва серия от статии, в които ще представя винените дестинация от региона
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.