Mediterra Restaurant & Wine Bar: Софийската винена сцена вече е на световната карта
ОТ БРОЯ: Кулинарно-визуален Spectrum за сетивата
| Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който ще може да поръчате онлайн от 13 април с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments |
Вдъхновението за най-новото попълнение в портфолиото от ресторанти на Grand Hotel Millennium Sofia идва от най-добрите световни примери от Лондон, Дубай, Ню Йорк и Мадрид. Сред водещите предимства на Spectrum е случващото се в кухнята - преплитане между Азия и Латинска Америка, като до този момент няма друго заведение с такава концепция в България. Идеята на собствениците е да представят нещо различно в София и да създадат меню, което да се основава на рецепти от двете кухни, но пречупени през призмата на авторския прочит. Благодарение на това ресторантът успява бързо да си спечели име на място за важни поводи - както лични, така и професионални.

Менюто
Шеф Теодор Танков от дълги години е едно от водещите имена в България с опит с азиатската кухня и именно той изгражда менюто на ресторанта от нулата. Направата му отнема над 6 месеца, а всеки продукт е внимателно подбран със стремеж да бъде постигната максимална автентичност във вкусовете. Някои от съставките се внасят в страната само за Spectrum (корен от лотос и галангал, сиамски джинджифил). Суши също има, но то е различно от традиционните рецепти, които вече се намират навсякъде - всяка ролка суши е по авторска рецепта. Сред премиум предложенията са терин от гъши дроб, кралски рак, черен хайвер от есетра и хайвер от летяща риба.

Дълго време е подбиран и всеки член на екипа. "С шеф Танков търсехме не просто готвачи, а професионалисти, които искат да се развиват в посока фюжън и искат да експериментират с вкусове, рецепти и идеи", разказват собствениците, чиято основна мисия е всеки посетител да получава както впечатляващо ястие, така и специално отношение.

Напитките
Виненият лист е забележителен - над 150 етикета от света и България. Сред тях има както добре познати етикети, така и нови или не толкова популярни у нас, а целта е да бъде отговорено на очакванията и личните предпочитания на всеки гост.
В менюто с напитки се намират още уиски, джин и водка от Япония, както и богата селекция текили. Има ликьори с юзу и уме, които са рядко срещани. Те са и в част от коктейлите, които предлага ресторантът. И при тях си личи нестандартното мислене - коктейлът Ay cariña е вдъхновен от любимо съчетание на много баби и дядовци - ракия с лимонада, но вместо тези съставки, тук използват сироп от личи и бразилска ракия.

Атмосферата
Голямо внимание в Spectrum е отделено на обстановката в салона - ресторантът работи от 18:00 до 01:00 ч., а светлината е приглушена и така настроена, че панорамната гледка (Spectrum е на етаж 28) към нощна София да се откроява още с влизането.
Интересно решение е диджеят, който всеки петък и събота допринася към изживяването с музика на живо - концепция, която тепърва навлиза в луксозните ресторанти по света. За момента обратната връзка е положителна и вечерите с електронна музика ще продължат. Стилът е house и commercial с етно звучене и латино мотиви, които се вписват добре в цялостната визия на ресторанта.
Mediterra Restaurant & Wine Bar: Софийската винена сцена вече е на световната карта
Най-високото място, където можеш да пиеш коктейли в София
Където облаците, птиците и мечтите са по-близо!
От редактора: Обединени, наградени, вдъхновени
Неизвестните истории на известните ястия: мисо
Историческа разходка из супите на Азия - част II
Звездите и континентите на шеф Марко Ботин
Кое ще е четвъртото ястие на тазгодишната церемония "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
Неизвестните истории на известните ястия: рамен
Историческа разходка из супите на Азия - част I
ОТ БРОЯ: Храната на изгряващото слънце
История за страната, където след всяка хапка пируват очите, носът и небцето наравно със стомаха
San Remo Mediterranean Cuisine: Бъдещето е сервирано днес
Шеф Теодор Мавров за страстта към храната и непоклатимата вяра в бъдещето на ресторантите
Willkommen in Vienna
Приветствайте духa на Виена в сърцето на София
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.