Защо сърцето обича вино
Mediterra Restaurant & Wine Bar: Софийската винена сцена вече е на световната карта
Mediterra Restaurant & Wine Bar в Grand Hotel Millennium Sofia се нарежда сред най-добрите винени ресторанти в света, след като спечели "Награда за отличие" от Wine Spectator 2025 - престижно признание, което се дава само на ресторанти с изключителни винени листи.
"Винената листа е идентичността на ресторанта на хартия. Отличените тази година показват не само познания, но и истинска страст към откритията", споделя Марвин Р. Шанкен, редактор и издател на Wine Spectator.
Постижение за българската винена култура
За екипа на Mediterra признанието е сбъдната мечта. "Това отличие ни поставя сред лидерите в света и доказва, че България може да бъде дестинация за винен и кулинарен туризъм", казва Михаела Козанова, мениджър "Бизнес развитие" в Grand Hotel Millennium Sofia.

Наградите на Wine Spectator, стартирали през 1981 г., са единствените в света, фокусирани върху виненото обслужване. Те се присъждат на три нива - Award of Excellence, Best of Award of Excellence и Grand Award - като Mediterra влиза в списъка на 1704 ресторанта по света с първата категория.

Винената листа, която впечатли света
Главният сомелиер Валентин Рударски е човекът зад впечатляващата селекция от над 400 етикета, която обхваща класически тероари от България, Италия, Испания и Франция, както и изненадващи открития от Нова Зеландия, Израел и Калифорния.

Сред най-редките вина в картата са:
- La Grande Année Bollinger Brut 2015
- Ca' del Bosco Annamaria Clementi Brut DOCG 2016
- Corton-Charlemagne Grand Cru, Bouchard Père & Fils 2018
- Amarone della Valpolicella Classico, Giuseppe Quintarelli 2017
- Opus One, Napa Valley 2018
Това е само началото - екипът на Mediterra продължава да обогатява селекцията с нови изключителни етикети, създавайки едно от най-впечатляващите винени преживявания в региона.

Кулинарна симфония от Средиземноморието
Под ръководството на шеф Светослав Серафимов, кухнята на Mediterra е вдъхновена от Гърция, Испания, Италия, Франция и Португалия - съчетание, което идеално допълва винената листа и превръща всяко посещение в истинско гастрономическо пътешествие.
Защо сърцето обича вино
Висша кулинария отвъд клишетата
ОТ БРОЯ: Кулинарно-визуален Spectrum за сетивата
Ресторантът, роден от сливането на световни вкусове
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.