Платена публикация

Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо друго на света*

Съдържание от Kweichow Moutai 01 юни 2022, 14:13

Да започнем от основата: какво е байдзиу?

Байдзиу е една от най-интересните алкохолни напитка в Китай. Произвежда се от сорго вече повече от 2 хилядолетия. Сорго е вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини и е основна суровина в страните с тропически климат, където други се отглеждат трудно, а добивът го нарежда на пето място сред зърнено-житните култури. Kweichow Moutai е марка байдзиу, кръстена на едноименното планинско градче Маотай в Югозападен Китай, провинция Гуейджоу, и е символ на качество и престиж със своето разпространение в над 100 страни.
Легендата

Kweichow Moutai става известен на света след спечелването си на златен медал на Световното изложение в САЩ по случай построяването на Панамския канал през 1915 г. Оттогава всяка година марката печели множество златни медали и отличия от участия в различни изложения. Легендата разказва как се е стигнало до първото отличие: член на китайската делегация изпуснал и счупил бутилка по погрешка, а ароматът толкова очаровал присъстващите, че всички настояли Kweichow Moutai да се включи в състезанието. Резултатът - първият златен медал.

Как се произвежда?

Производственият процес трае около година (за сравнение - уискито, преди да започне да отлежава, се произвежда за около седмица) и включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през столетията. Накратко, органично произведеното сорго се вари и пропарва за омекване на зърната, след което към тях се добавя закваска от пшеница, за да стартира ферментационният процес. За една година се извършват 9 пъти варене и пропарване на суровините, 8 ферментации, 7 филтрации и дестилации. Следва стареене, което обикновено трае между една и пет години, в запечатани, ръчно изработени, глинени делви. Накрая продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния, уникален аромат на Kweichow Moutai.
Дегустационни нотки

В Kweichow Moutai ще откриете над 1200 доказани, различни аромати: много тропически и екзотични плодове, цитруси, ананас, аромат на круши, сливи, праскови, кайсии, типичен соев и умами вкус и аромат, ядки, черен шоколад, карамел, горчиви билки, дори глина.
Експертите го наричат "абсолютен модификатор на вкусове и аромати". Дори 5 - 10 мл от напитката придават невероятни нови усещания към традиционни коктейли и безкрайни възможности за нови съчетания. Moutai е напитката, която вълнува и вдъхновява най-много миксолозите и топ барманите по света в момента за разнообразни и оригинални коктейли. Подходящ е като аперитив, заедно с храната или като дижестив. В баровете все по-популярни навсякъде по света стават коктейлите на основата на байдзиу, а в доста страни вече има специализирани коктейл барове само с Kweichow Moutai. Говори се, че скоро ще задмине по популярност напитки като текила и кашаса, може би дори ром и джин, особено като шотове и коктейли.
Има ли почва у нас?

В България може и да не расте сорго, но Kweichow Moutai има почва и тук, като се предлага в 5 разновидности:
- Moutai Yingbin
- Moutai Prince
- Moutai Flying Fairy (Kweichow Moutai, наричан от китайците Feitian, на български е "Летящата фея")
- Moutai 1992
- Moutai 2008

Вижте всичките тук

*Заглавието е препратка към сборника с разкази на Уилям Сароян

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK