#ЧревоугодноМиЕНия: новите класики на София
#ЧревоугодноМиЕНия: българската кухня, разказана наново
По покана и съвместно с METRO ние от екипа на Бакхус се впускаме в това гастрономическо пътешествие, което започва именно от София. Включете се и вие, за да участвате в томболата за 4 ваучера за кулинарно преживяване в България за двама и 2 барбекюта на дървени въглища!
Модерната българска кухня днес стъпва на познатото, но не остава в него. Тя използва местните продукти като отправна точка, но ги поставя до вкусове от Италия, Средиземноморието, Азия или street food културата. Вместо да търси ефект, тя залага яснота: чист вкус, точна структура и логика в чинията. Това е кухня, в която лаврак може да срещне шафран и едамаме, свински бургер - техника от квартална Америка, а салата от цвекло - мус от козе сирене и тюил от грах.
Именно тази промяна улавя тазгодишният Гастрономически пътеводител на METRO България и METRO Академия - инициатива, която не просто събира ресторанти от цялата страна, а показва как българската традиция започва да разговаря равностойно със света. В рамките на пътеводителя виждаме как местните продукти се вписват в нови формати, как класиките получават по-съвременен прочит и как все повече места успяват да намерят собствен глас между наследеното и модерното.
Това е и смисълът на пътеводителя тази година: да покаже, че добрата българска кухня вече не е "стара" или "нова". Тя е жива. Променя се, адаптира се, взима идеи, връща други и продължава напред - уверено и вкусно.


След София продължаваме към Пловдив. Тук първата ни спирка е "Сале", където вместо да ни заведат до масата, ни водят направо в кухнята. Докато говорим със собственика Николай Боруков, върви подготовка за обедната част и гледаме целия процес отблизо - от оформянето на свинския бургер до финалното стягане на питките.
Каймата е смес от гърди и бут, леко овкусена, без нищо излишно. Докато наблюдаваме работата, ни поднасят и домашната баница, която правят и предлагат за закуска всяка сутрин.


Разговорът с Николай преминава към Капана - не като туристически етикет, а като място, което е започнало да определя темпото на кулинарния Пловдив. Говорим за времето, когато кварталът е бил в преход, за хората, които са останали, и за това как малките локации започват да оформят собствен стил. Боруков споменава, че преди повече от две десетилетия е готвил рецепти за Бакхус и както сам каза: "Все някога трябваше да се съберем отново".

Втора спирка: ресторант "Театъра"
Ако "Сале" е разговор за квартал, "Театъра" е разговор за ястие.

Започваме с тартар от пушена сьомга - върху авокадо, с Philadelphia, хайвер, каперси, див лук, цитрусов сос и плодове. Балансът е точен: пушеното, кремообразното, киселото и сладкото стоят на отделни слоеве, но работят заедно.

След него пристига салата от цвекло, ябълка, морков и грах, поднесена с еспума от козе сирене, копър и орехи. Това е от онези салати, които изглеждат семпло, но всяка хапка променя посоката - сладко, млечно, зелено, ядково.

И тогава - лавракът. Поднесен върху шафраново ризото, с тапенада от маслини и аншоа, чипс от скариди, едамаме и слама от моркови. Ястието стои на масата като готово за снимка - слоеве, текстури, цветове. А вкусът е внимателен: деликатна риба, плътно ризото и соления фокус от тапенадата.

След него идва киевският котлет на скара. Поднесен с топла салата от царевица, гъби и спанак, печен картоф с билково масло, маринован лук и BBQ сос. Това е по-плътното ястие в серията - логично след лаврака, логично подредено.

Завършваме с крем брюле с тиква - десерт, който не търси да изненадва, а да затвори вечерята по най-спокойния начин.

В "Театъра" има театралност, със сигурност, но не демонстративна. Тя е в композицията - ястията са подредени като сцени: ясни, прецизни, с мисъл за структура. Но основата си остава вкусът, а не визията. Шеф Живко Малчев със сигурност е поел в една малко по-различна посока на кухнята, визуално предизвикателна, но много вкусна.

Гастрономическият пътеводител на METRO България и METRO Академия продължава до 20 ноември в десетки ресторанти из страната и още имате време да се включите! Всеки гост, посетил участващ обект и сканирал QR кода на място, участва в томболата за 4 ваучера за кулинарно преживяване в България за двама и 2 барбекюта на дървени въглища. Повече на страниците на METRO.
#ЧревоугодноМиЕНия: новите класики на София
Свежест от 7-те морета: защо българите избират рибата на МЕТРО
Компанията съчетава разнообразие, строг контрол на качеството и стабилни цени, печелейки признанието на потребители и професионалисти.
От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част III
От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част II
МЕТРО и устойчивият улов: Стремежът към опазване на морските ресурси
#ЧревоугодноМиЕНия пак в София: колко е кисело млякото и как мирише сиренето
По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
Защо играта с храната на Зохран Мамдани се получи
Ново място | Osteria Luce
110 хил. евро за килограм аромат
Средствата, събрани от продажбата на най-ценните трюфели, традиционно се даряват за благотворителни каузи, затвърждавайки благородната мисия на събитието.
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
#ЧревоугодноМиЕНия: новите класики на София