Mastercard и Кулинарна Академия HRC продължават да подкрепят момичета с талант в кулинарията
Стипендия "Girls4Culinary" подкрепя момичетата в кулинарията
01 юни 2024, София, България, Кулинарна академия HRC - Мастъркард
България, съвместно с Кулинарна академия HRC избра да връчи пълна стипендия на
стойност 12000 евро и да подкрепи обучението на Марина Мокришева, чрез съвместната
им програма "Girls4Culinary", подкрепяща момичета и жени в кухнята.
Марина е ученичка от "Софийска професионална гимназия по туризъм", която след
завършването си ще сбъдне мечтата си да учи в програмата "Кулинарни изкуства" с най-
добрите шеф-готвачи, в продължение на цели 4 семестъра и ще има възможност да отиде
на стаж в известни ресторанти в Европа и САЩ.
Младият талант спечели с отличните си умения и оценка на учителите си, както и
огромната си отдаденост и амбицията да докаже, че гастрономията не е професия, в която
няма място за жени.
"Програмата Girls4Culinary е вдъхновена от глобалната програма Girls4Tech на
Мастъркард. В продължение на много години ние подкрепяме и мотивираме млади
момичета да станат лидери на утрешния ден в областта на технологиите с нашата
програма Gils4Tech. Достигнахме до повече от 5,5 милиона момичета в световен мащаб с
тази програма , надхвърляйки нашите първоначални цели - и програмата е проведена в 63
страни, 23 от които са в Европа. Кулинарните изкуства в гурме гастрономията и
възможността да притежаваш ресторант не трябва да бъде професия, в която днес
съществуват неравенство между половете и стереотипи. Надяваме се, че младите и
талантливи момичета ще могат да израстват с подкрепата на Мастъркард." каза
Полина Видас, директор маркетинг и комуникации за България, Северна Македония,
Албания и Косово.
"Искам да разгърна пълния си потенциал, но и да преодолея всички трудности,
които ме спъват. Знам, че в бъдеще мога да покажа, че жените имат място в
професионалната кухня, и съм готова да го докажа на света. Първата стъпка към тези
цели е доброто образование и аз съм готова да го направя, за да стана една от най-
добрите." споделя Марина.
"Благодарна съм на Мастъркард за доверието в нас и за огромния жест, който
правят за Марина. Нейната реакция, когато разбра, че е получила стипендията, беше
толкова емоционална - нямаме никакви колебания, че стипендията отива при правилния
човек и ще бъде използвана по предназначение!" - каза Йоана Милева, Директор на
Кулинарна академия HRC.
Основана през 2008 година, Кулинарна академия HRC е обучила над 800 студенти,
предлагайки достъпно и висококачествено кулинарно образование. Академията предлага
двугодишна програма по "Кулинарни изкуства" и програма по "Управление и иновации в
хотелиерството", организирана в рамките на три семестъра, разработени от лидери в
сферата на образованието и кулинарната индустрия. Кулинарна академия HRC се намира в
град София и разполага с няколко кухненски лаборатории и демонстрационен театър,
оборудвани по най-високи международни стандарти. В кампуса е поместен и учебният
ресторант "Таланти", както и първият "кулинарен" хотел в света - Kitchen 59.
Програмите за стаж на Кулинарна академия HRC подготвят студентите за
международна кулинарна кариера чрез обучение в едни от най-престижите хотели и
ресторанти в Европа, ОАЕ и САЩ. Дипломата, получена от Кулинарна академия HRC, е
акредитирана от Американската кулинарна федерация (ACF) и Световната асоциация на
кулинарните общности Worldchefs. Със своята всеобхватна учебна програма, отлична
материална база и глобална мрежа, Кулинарна академия HRC е най-добрият избор за
амбициозните кулинари.
Mastercard и Кулинарна Академия HRC продължават да подкрепят момичета с талант в кулинарията
Отблизо със "звездния" шеф Симеон Николов
Beyond the Brain: Вечеря, която предизвиква всички кулинарни представи
Кулинарна академия HRC сбъдва мечтата на млад талант от SOS Детски Селища
Златният юбилей на JRE запозна водещи ресторантьори с българската гастрономия
За първи път трима наши шеф-готвачи са членове на престижната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs
JRE България: официално на световната кулинарна сцена
За страната ни влизането в асоциацията на JRE маркира голям напредък за гастрономията и туризмa, рекламиращ България
JRE-България: от кулинарното наследство към света на иновациите
Владислав Пенов, Филип Захариев и Веселин Калев ще бъдат анонсирани пред международната общност на JRE като посланици на богатото кулинарно наследство на България
България в топ 10 на най-голямата олимпиада за млади готвачи в света
Уникална по рода си вечеря с 5 JRE шеф-готвачи предстои в София
На 7 ноември в ресторант Talents творят 6 забележителни шеф-готвачи с 6 различни философии, обединени от HRC Culinary Academy
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe