Новини

Beyond the Brain: Вечеря, която предизвиква всички кулинарни представи

Бакхус 15 август 2024, 16:26

На 9 август 2024 г., ресторант "Talents" се превърна в арена за кулинарни експерименти, където курсистите от трети семестър на HRC Culinary Academy представиха своя изпитен проект - вечеря под мотото "Beyond the Brain". Темата, която обедини творчески подход и иновативни решения, беше не просто тест, а истинско кулинарно предизвикателство.

Водени от шеф-готвачите Любен Койчев и Стефан Стоев, младите готвачи сътвориха 7-степенно меню, което успя да изненада дори най-закалените гастрономи. Всяко ястие носеше в себе си елемент на неочакваност - от бульон, който променя цвета си, до десерт, който умело съчетаваше сладост и пикантност.

А ето го и цялостното меню:

  • Амюз буш: Оризова възглавница, севиче с манго, прах от препечен коджи ориз и сол от розов пипер
  • Хляб: Песто Росо, черни маслини Каламата
  • Студено предястие: Шалот, домашен крем, мътеница, леща с горчица, маринована горчица, рукола
  • Топло предястие: Тиква, скарида в конфитюр от лавандула, кимчи еспума
  • Топло предястие (веган): Тиква, кимчи еспума
  • Топло основно: Калмари, запържен октопод, Ахо Бланко*, ромеско
  • Топло основно (веган): Ахо Бланко, ромеско
  • Пре-десерт: Сладолед от мляко, захаросани водорасли и карамел
  • Десерт: Кокос, шоколад, джинджифил, халапеньо, гочугару, бял шоколад, ябълки

*Ajo blanco е традиционна испанска студена супа, която произхожда от Андалусия, южна Испания. Това е едно от най-старите ястия на испанската кухня и често се смята за предшественик на гаспачото.

Но не само храната направи впечатление - курсистите бяха подготвили и специална интерактивна програма. Гостите получиха кулинарен куиз, който ги предизвика да разгадаят тайните на всяко ястие, като по този начин вечерята се превърна в истинско приключение за сетивата.

Сред акцентите в менюто бяха оризова възглавница със севиче и манго, тиква със скарида в конфитюр от лавандула и десерт с кокос, шоколад и халапеньо. Специални гости на събитието бяха шеф-готвачите Атанас Балкански и Никола Симеонов, които не само опитаха ястията, но и споделиха своите професионални мнения с младите таланти.

Тази вечеря не беше просто изпит - тя показа на какво са способни бъдещите звезди на кулинарията. Сега те са готови за следващото голямо предизвикателство - едногодишен стаж в САЩ. А ако съдим по успеха на "Beyond the Brain", то бъдещето на тези млади готвачи изглежда изключително обещаващо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK