Една година след "Ресторант на годината": Космос между традицията и експеримента
Дами хранят: истрийски спомени, поднесени от шеф Флориана Ружич
Тя оглавява кухнята на един от най-добрите ресторанти в Истрия и е петият готвач на церемонията "Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".
Флориана Ружич е главен готвач в истрийския ресторант San Rocco, като преди това развива знанията и уменията си в редица ресторанти в Хърватия, Словения и Италия. Участва в кулинарни работилници и фестивали, като Ladies Cooking и Tastes of Vipavska на Gault & Millau, където представя кулинарния опит и традиции на Истрия. През 2020 г. Флориана получава наградата Gault & Millau Trophy за млад талант.
На церемонията по връчване на наградите "Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" и придружаващата я галавечеря шеф Флориана Ружич ще приготви десерта от 5-степенното меню.
Шеф Ружич, финалът на галавечерята на церемонията е във Вашите ръце. В десерта си ще включите различни текстури и вкусове като брауни, рикота и трюфел, бяла джандуя. Каква е идеята Ви и какво да очакват гостите от Вашия десерт?
Вдъхновението за моя десерт е Истрия с всичките ѝ красиви съставки, които това малко парче земя може да даде. Идеята ми е да представя в един десерт най-добрите и характерни продукти, които имаме у дома през този сезон (трюфел, винен оцет, зехтин, лешници). Предизвикателството беше да ги съчетаем в елегантен и балансиран десерт.
Как чинията Ви се вписва в концепцията "Дами хранят", каквато е темата на галавечерята. Какво означават тези думи лично за Вас?
За мен е чест да бъда сред избраните готвачи на церемонията на Бакхус, тъй като твърдо вярвам, че това ще бъде събитие, което ще остане в историята на нашата асоциация (JRE) и че ще потвърди ролята, която дамите са доказали, че заслужават в този бранш. Нашата кухненска бригада в San Rocco се състои само от дами и ми харесва да мисля, че този десерт е резултат от чувствителността, която само една жена може да изрази. Надявам се искрено, че крайният резултат ще се оцени от всички.
Кой е любимият Ви продукт в кухнята, без който не бихте могли да останете?
Със сигурност истрийският зехтин, защото той най-добре олицетворява историята, територията и гастрономията ни, а Истрия е родината на един от най-добрите зехтини в света.
Една година след "Ресторант на годината": Космос между традицията и експеримента
Кулинарно приключение в Lion & Rose
"Ресторант на годината" за 2023 г. е... Космос
Кои са победителите в тазгодишното издание на най-важните кулинарни награди за България
Дами хранят: балканска рапсодия, поднесена от шеф Сабина Реповж
Запознайте се с четвъртия готвач на предстоящата церемония Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino
Дами хранят: италианска афера, поднесена от шеф Вирджиния Каравита
Запознайте се с третия готвач на предстоящата церемония Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino
Дами хранят: шеф Тереса Гутиерес и есенцията на Ла Манча
Запознайте се с втория готвач на предстоящата церемония Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino
Дами хранят: шеф Анет Таих и емблематичният френски финес
Запознайте се с първия готвач на предстоящата церемония Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност
Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.