Новини

Дами хранят: италианска афера, поднесена от шеф Вирджиния Каравита

София Павлова 15 февруари 2024, 17:11

Тя е била рамо до рамо в кухнята с легендарния Масимо Ботура, а сега е третият готвач на церемонията "Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"

Вирджиния Каравита е съсобственик и главен готвач в ресторант Dimora Ulmo в Матера, включен в официалната селекция на Michelin. След като завършва право, осъзнава, че всъщност призванието и е гастрономията. След дългогодишна кариера в кухнята на различни ресторанти заедно със своя партньор отварят Dimora Ulmo, където всекидневно използват натрупаното знание и вкусове от всяка част на света, влагайки ги в своите ястия.

На церемонията по връчване на наградите и придружаващата я галавечеря шеф Вирджиния Каравита ще приготви първото основно ястие от 5-степенното меню.

Шеф Каравита, Вашата чиния е третата в 5-степенното меню на галавечерята. Ще представите ризото с черен чесън и традиционната за Калабрия пикантна наденица ндуя, както и емблематичните за Северна Италия череши мараска. Каква е идеята Ви и какво да очакват гостите?
Вдъхновението за моята чиния идва от сливането на вкусове, типични за страната ми - реших да съчетая Южна и Северна Италия в балансирана хармония, която най-добре да предаде богатството на моята родина.

По какъв начин смятате, че Вашето ястие се вписва в концепцията "Дами хранят", каквато е темата на галавечерята. Какво означават тези думи лично за Вас?
Идеята за ястието ми буквално символизира жената, такава каквато я виждам аз - черният чесън е сладък, но интензивен, мараска черешата е свежа, а ндуята е силна и пикантна. Нима това не е хубаво определение за всяка жена?

Кой е любимият Ви продукт в собствената Ви кухня?
Пармиджано реджано! Това е сиренето, което ще намерите във всяка италианска кухня и представлява нашето умами. Според мен всяко ястие с паста или ризото се нуждае от малко реджано, за да бъде истински завършенo. Тук бих искала да подчертая основната разлика между реджано и всички останали видове пармезан - за да бъде класифицирано като реджано сиренето трябва да е отлежавало минимум 12 месеца, моето ястие за церемонията ще бъде приготвено с пармезан, отлежавал над 30 месеца.

Кухнята на коя държава Ви кара винаги да огладнявате?
Япония. Това е любимото ми място за хранене. Нивото им на гастрономически традиции е несравнимо, а аз съм непоправимо влюбена в начините, по които използват абсолютно всичките си продукти - от зеленчуци, през риби, до различните видове месо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK