Новини

Дами хранят: шеф Тереса Гутиерес и есенцията на Ла Манча

София Павлова 09 февруари 2024, 10:19

Тя е собственик на испанския ресторант Azafrán, носител на Michelin Bib Gourmand и е вторият готвач на церемонията "Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino". Преди да отвори собствения си ресторант през 2008, шеф Гутиерес прекарва няколко години в кухните на различни заведения из цяла Испания. През 2019 г. е сред седемте финалисти на състезанието Revelation Chef, част от международния кулинарен конгрес Madrid Fusion. Същата година получава Националната гастрономическа награда JRE в Сан Себастиан. От 2020 шеф Гутиерес е официален посланик на шафран със защитен произход от Ла Манча - регионът, в който се произвежда най-висококачествената подправка в световен мащаб.

Шеф Гутиерес, Вашето ястие е второто в 5-степенното меню на предстоящата галавечеря. Каква е идеята Ви и какво да очакваме от чинията?
Сиренето манчего и шафранът от Ла Манча са два продукта, които говорят за корените и историята на родния ми регион. Философията ми на работа винаги се е основавала на уважението към традиционната кухня и местните ни продукти. В същото време сладкият картоф и рожковът са съставки, които използвам в много от моите ястия, така че самото предястие съчетава четири от любимите ми продукти. Кухнята на Ла Манча е скромна, но изключително вкусна и се надявам тъкмо това впечатление да създам у всички, които ще имат възможността да я опитат.

По какъв начин смятате, че Вашето предястие се вписва в концепцията "Дами хранят", каквато е темата на галавечерята. Какво означават тези думи лично за Вас?
Шафранът тук играе съществена роля, той е сърцето на чинията. Винаги съм възприемала тази подправка като изключително деликатна и някак женствена дори, особено предвид факта, че в исторически план тя е обработвана и отглеждана единствено от дами. Затова и избрах да приготвя това предястие - то е моят почит към всички жени.

Кой е любимият предмет във Вашата лична кухня, без който не бихте могли да останете?
Ако позволите - ще посоча съставка, а не предмет. Шафранът, разбира се! Тъкмо той е обединяващата съставка на повечето ми ястия, тъй като благодарение на него винаги мога да постигна финален щрих на елегантност и финес.

Кухнята на коя държава Ви кара винаги да огладнявате рязко?
Невъзможно е да посоча само една.. При всяко пътуване откривам ново любимо място. Но това, което мога да ви уверя е, че всяка една средиземноморска държава е гаранция за пълно кулинарно щастие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK