Новини

Димитровден става и Ден на мавруда

Бакхус 26 октомври 2020, 12:41

От днес 26 октомври става Ден на мавруда. Инициативата е на Българската асоциация на винените професионалисти. Усилията ще бъдат насочени както в България, така и в чужбина, а целта е една - популяризиране на българското вино, както и на този толкова типичен български сорт. Защо 26 октомври? Защото преди около 100 години на Димитровден, когато се вади виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага Аристид Чорбаджака започвал гроздобер. Неговият майсторлък в правенето на вино се помнят и до сега, освен това в народния календар с Димитровден идва и началото на зимните и по-студени месеци - времето на червеното вино.
Плановете са догодина Международният ден на мавруда да бъде отбелязан със събития, които ще траят седмица. Пловдив ще е в центъра им. Това ще са дни на промоции, дегустации, лекции, пакети за винени турове.Днес все повече расте броят на винопроизводителите у нас, които правят все по-добър мавруд, и в различни стилове.Затова нека днес, на 26 октомври, да отворим бутилка мавруд!


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK