Новини

Zero Waste Fest за микро бизнеса от село до европейския модерен пазар

Съдържание от Zero Waste Fest 12 юни 2023, 12:19

Темата за устойчивостта е сред основните ценности на Бакхус и за нас е удоволствие да подкрепим усилията на Zero Waste Fest. Две седмици по-късно, на 1 и 2 юли, ви очакваме в София на собственото ни събитие, посветено на устойчивостта и бъдещето на храната - Бакхус GourmEAT the future.

Пътят, който храната изминава от полето до домакинствата, отдавна не е ефективен заради пропиляването ѝ. Една трета от произведените за човека количества в световен мащаб се губят. В Европа близо 1,3 милиарда тона храна се изхвърля или губи годишно, което води до 143 милиарда евро загуба. Тези разхищения включват храната, която е станала негодна за консумация, преди да достигне до потребителя, както и негодните за консумация отпадъци, преди или след развала.

В България все още нямаме официални данни за тези загуби, но вече много микро и малки бизнеси се опитват да въведат свои практики за кръговост, без отпадъци и природосъобразност. Никак не им е лесно и често пъти се борят с вятърни мелници заради абсурди.

В нeмалко ситуации обаче можем да си помогнем и сами, ако има общност от съмишленици, към която да се обърнем. Имено затова Green Revolucia, Пендара и Blagichka Zero Waste организират

Zero Waste Fest на 17-и юни в Хан Мадона до Белоградчик.

С него те искат да поставят началото на една такава самоподкрепяща се общност. Спонсори на първата среща са Сдружение Търговско-Промишлена Камара - Пловдив и БиоБаг България. Инициативата е подкрепена също от Бакхус, Хан Мадона, Serpact, CUPFFEE, foodObox и Сдружение За Земята.

Една интересна концепция, върху която организаторите ще насочат внимание, е местните жени на село като вдъхновение за иновативен природосъобразен бизнес. Трябва да им се признае, че със своите навици и разбирания за пестеливост те са перфектният zero waste гуру: няма нищо за еднократна употреба и не е нужно да купуваш всичко от магазина - бабите на село знаят най-добре как се рециклира. И през ум не им минава да закупят опаковка топено сирене, например, за да спазят дадена модерна рецепта и да изхвърлят излишното, защото вече не е нужно.

Вместо това, те интуитивно си отглеждат това-онова в градинката; каквото нямат свое, пазаруват от съседи; консервират си храни, правят козметика; събират си за разпалки, ако отпадне хартийка или картон; шият си сами ръкохватки, торбички; старите дрехи ползват за многократни парцали. Организаторите подсещат, че

селото е неизчерпаем извор на нови вдъхновения

и че у нас вече има няколко млади бизнес проекта, заимствали идеи от там и набиращи все по-успешно скорост към модерните пазари.

Част от темите, които също ще бъдат обсъдени в срещата, са здравето на почвата като фактор за устойчивостта на агро-хранителната верига; успешни бизнес примери от Европа за управление на загубите от хляб и салати; иновативни решения за подобряване на потребителската култура, както и усъвършенстване на процесите на взимане на общи решения между заинтересованите страни.

Zero Waste Fest е отворен формат за широк кръг участници. То е неформално събитие, което ще се проведе на тревата, по приятелски, на северняшко вино, но ще отправи амбициозен поглед напред към изграждането на устойчив сектор на малкия еко бизнес.

За повече инфо и билети посетете: https://greenrevolucia.com/product/bilet-za-zero-wastefest

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK