Новини

Zero Waste: Женският пазар вече компостира биологичните си отпадъци

Бакхус 04 април 2022, 09:30

Всеки месец между 500 и 1000 литра биологичен отпадък, генериран на територията на пазара, отива за експериментите по компостиране, които се провеждат в партньорство с Лесотехническия университет.

"С участието ни в този проект Женски пазар става единственото пазарно пространство, което започва собствено компостиране на биологичните отпадъци от тържището. Това е част от дългосрочната иновитивна политика на "Пазари Възраждане" ЕАД за чистота не само на Женски пазар, но и за Zero Waste политиката на града ни.", обясни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на "Пазари Възраждане" ЕАД, които са ключов партньор и домакин на Бакхус StrEAT Fest. Tой уточни, че новата активност стъпва на основата на други полезни практики, насочени към нулевия отпадък, каквите са първите контейнери за текстилни отпадъци в София, сложени през 2018 г.

Амбицията е в бъдеще продуктът под формата на качествен биотор да достигне до максимален брой земеделци в цялата страна.

Общинското дружество "Пазари Възраждане" ЕАД, което стопанисва и управлява Женски пазар, е логистичен партньор в пилотен проект с научно-изследователски цели - "Градски компост за устойчиво земеделие", дело на ТераЛайф Солюшънс, и има за цел да разработи оптимална рецепта за компост от градски хранителен и зелен отпадък, като той отива на учебно-опитното поле "Враждебна" в София. Официалният старт на научно-изследователския проект беше в края на февруари и се очаква да продължи до пролетта на 2023 г.

За нас партньорството с Женски пазар, най-големия и модернизиращ се пазар в столицата, е изключително важно, защото целта ни е да постигнем висококачествен компост с високи нива на активна полезна микробиология от хранителните и зелените отпадъци в града.", споделя Илона Ангелова, съосновател на ТераЛайф Солюшънс и студент, магистър Растителна защита в Лесотехнически университет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK