Новини

United States of Cheese

Бакхус 09 май 2016, 17:02

В Щатите се се събрали такива количества масло и сирене, че засега няма идея дали и кога ще бъдат изконсумирани. Виновникът? Европейците.

Вносът на европейски сирена в САЩ е скочил неимоверно през тази и миналата година, дори след като най-големият клиент на Европа, Русия, наложи забрана за вноса им, припомня агенция "Блумбърг".

Европейските млечни продукти са рекордно евтини, и Щатите в момента са пазар номер едно за някои от тях. По данни на Европейската комисия, вносът на масло се е вдигнал два пъти, а на сирена – със 17 процента. Цялото това предлагане се складира в американските хладилници, и това става, докато самата американска млечна продукция стигна рекордни количества.

Американските статистики сочат, че складовата наличност в края на март може да се сравни само с тази от 1984 г. – годината, в която излиза "Purple Rain" на Принс.

И докато заради силния долар американският износ е паднал, сега се задавят от вноса. От цялата ситуация печелившата е Европа с 27 процента по-висок износ на масло и 13 процента – на сирене.
Въпреки това ситуацията за европеейските производители далеч не е толкова оптимистична. От месеци те прдупреждават, че рекордно kriurje цени на продуктите им може да ги доведат до фалит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK