Новини

Информирани, честни, взискателни

Бакхус 29 февруари 2016, 18:17
Популярните критици Статлър и Уолдорф от "Кукленото шоу"

Дегустаторите, които оценяват ресторантите в конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2015, Aqua Panna & San Pellegrino", не са професионални готвачи или свързани с ресторантьорската индустрия, а хора, които обичат и познават хубавата, качествена храна и умеят да анализират преживяването си в ресторант.

По регламент, ресторантите-обект на оценяване, трябва да са работили поне 6 месеца, за да бъдат включени в началния списък за дегустация.

Всеки ресторант се проверява поне три пъти от различни дегустатори.

Основният инструмент, с който работи всеки дегустатор, е анкетна карта, съставена от 5 категории с общо 20 критерии, обхващащи всички аспекти от посещението и храненето в ресторант.

Храна: обръща се внимание на това дали продуктите са пресни, сезонни, дали се използват по-редки зеленчуци, меса или риби, например, как са сготвени и поднесени и доколко сполучлив е авторският почерк  на готвача. Оценяват се и жестовете към клиентите - някои ресторанти предлагат безплатни вода, хляб или предястие,  други ги предлагат и включват в сметката без знанието на клиента.

Меню: оценява се подбора на ястията (баланс между сезонни, дневни, постоянни, вегетариански и пр. предложения) и съчетаването им под обща концепция, която да отговаря на цялостната идентичност на ресторанта. Преценява се как са презентирани ястията пред клиените – дали има достатъчно информация за тях в менюто, как изглежда самото меню, дали има разминаване между това, което е написано в менюто и това, което реално се поднася. Не подкрепяме дългите и многословни менюта, в които клиентът може да се загуби. Преценява се адекватността на цените на храната и напитките спрямо претенцията на заведението и реално предлаганите продукти.

Напитки: какъв избор от напитки предлага заведението, като специално внимание се отделя на подбора на вината във винения лист, както и на предлаганото вино на чаши.

Обслужване: доколко персоналът е бърз и ефективен, допуска ли грешки в сервирането и цялостното обслужване, внимателен ли е към клиентите.  Проверяваме дали ресторантът има актуален сайт, в който може да се получи информация преди посещение.

Обстановка в ресторанта: дали интериорът отговаря на концепцията на ресторанта, какво е състоянието на масата и съдовете, в които се сервира, помислено ли е за удобство на клиентите, какъв е звуковият фон и не на последно място – какво е нивото на хигиената в санитарните помещения.

Всеки критерий се оценява от 3 до 0, съответно: "надхвърля очакванията", "отговаря на очакванията", "има нужда от подобрения" и "под очакванията".

Автоматично дисквалифицираме ресторанти, в които се пуши, хигиената е лоша, персоналът проявява грубост или в които се лъже (в сметката или в комуникацията).

Ето и съставът на тазгодишното жури:

Тина Пенева (председател)

"Антрополог, кулинар и най-вече консуматор. Вярвам, че най-вкусната храна е комбинация от умело съчетани качествени продукти, приготвени с желание и любов и намеря ли я, винаги се връщам към нея. Еднакво любопитно ми е, както да изследвам през какво минава една риба, за да стигне от океана до чинията, така и да разбера защо и кои хора по света биха си купили точно тази риба и как биха я приготвили."

Вихър Георгиев

"Едновременно съм преподавател по европейски изследвания и консултант по управление на средствата от Европейския съюз. Храната за мен е хоби и удоволствие. Обичам да откривам нови вкусове и да се изненадвам."

 

Ивелин Цветков

Ивелин е съосновател и управител на туристическа фирма. Спецификата на професионалните му ангажименти включва, и търсене, и предлагане на качествени кулинарни преживявания в България за чуждестранните клиенти на компанията. Те са неизменна част от успеха на един туристически продукт, но за него те отдавна са се превърнали в житейска и професионална философия.

Марина Караконова

Марина Караконова е журналист, пише в "Капитал Лайт", "Бакхус", "Дневник", "DiVino". Автор на рубрика "Гурме" в "Дневник", и на ревюта за ресторанти в "Капитал Лайт".

Борис Тасев

"Завършил съм приложна макроикономика и финанси в Ню Йорк, където се появи и страстта ми към храната. В последните 5 години, благодарение на Кулинарно училище Amuse Bouche (за любители) работим за повишаването на хранителната култура и популяризирането на вкусната, истинска, качествена храна."

Елена Маринова

"Родена съм в София. Завършила съм Художествена академия, а впоследствие и "Здравен мениджмънт". Над 20 години работя в областта на фармацевтичната индустрия. Като дете на заети родители, съм отгледана от баба си, която олицетворяваше образа на типичната домакиня от началото на миналия век, но и умееше да прави всичко еднакво добре - да готви, да шие, да плете. Тя е човекът, който е възпитал в мен отношението към храната. Родителите ми също бяха големи гастрономи и благодарение на тях от малка съм опитвала храната на различни култури. Обичам да готвя, когато имам време и вдъхновение. Твърдят, че ми се получава."

Татяна Владимирова

Татяна е работила като личен асистент/ офис мениджър в компании като KPMG България, Българска телекомуникационна компания и BMW Груп България. Почитател е на хубавата храна и доброто вино. Мечтае някой ден да стане професионален кулинарен пътешественик.

Ева Манасиева

"Любовта към виното дойде с първата глътка "мехурчета на щастието", а любовта към храната я последва мигновено. Оттогава търся места, храна и вина с уникална душа и характер, създавани и обгрижвани от хора с лично отношение. Когато намирам тези специални места, усещам силна емоциионална наслада и истински се радвам, ако мога да я споделя с любими хора, приятели и дори с непознати."

Магдалина Генова

Магдалина Генова е блогър, кулинарен автор и гурман със силно любопитство към света на вкусовете. Интересува се от културните и социалните аспекти на храненето и от политика, и най-вече от пресечната точка между тях. Смята, че е важно информацията за храната и политиките в хранителния сектор да достигат до всички, както и че е абсолютно задължително да сме отворени за новостите и промените в този изключително динамичен свят.
Блог http://www.hungryshark.eu/

Христо Чукурлиев

"Обичам предизвикателствата, напрежението и удоволствията. Зодия Лъв съм и съм пристрастен към храната и почивката. Да готвя, да дегустирам и да експериментирам, а след това заслужено да си почивам - това е немалка част от смисъла на живота ми."
 


Самуела Кръстева

"Почти дипломиран лекар, но пък изцяло отдадена на каузата добра храна, добро вино и добри хора.
Цели, мечти и амбиции: вкусната и качествена храна да е точно толкова достъпна, колкото трябва да бъде и повече подкрепа за всеки, който знае как да накара клиентите да се върнат обратно.
Резервен план в случай, че се проваля: нов световен ред."

Ани Коджаиванова

Отговорен редактор на "Новините" във вестник "Капитал Daily" и автор в "Бакхус". Запален винтусиаст, почитател на хубавата храна и кулинарните пътувания. Вярва, че незабравимите ястия се създават не просто с талант, но и с интелигентност. Че дилемата бяло или червено не е нищо повече от грешно (само)зададен въпрос. И че ако ще е розе, по-добре да е с мехурчета.

Кулминацията на конкурса "Ресторант на годината 2015, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino" ще бъде незабравимата гала-вечеря на 31 март в Sofia Event Center. http://bacchus.bg/top/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK