Места

ОТ БРОЯ: На пазар през лятото: къде, какво, защо?

Текст и снимки: Мария Жекова 15 август 2023, 14:11

Пълния текст четете в летния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Buenas Deli.

Приятели ми подариха тениска с надпис "Пътешественик на 2022-ра" в края на миналата година. Не е случайно. Кръстосвам България надлъж и нашир, за да опознавам вкуса й. Това неизбежно води до откриването и на пазари, живи съкровищници, които ви съветвам да посетите, когато се озовете в тези градове. А ако тези градове са вашите - то вие сте големи късметлии.
Благоевград
Пазарът се провежда всяка седмица - в сряда и събота. Тържество на сетивата е това място. Доволство за окото. Малки дървени сергии, подредени под зелен навес край реката. Продукти от региона, при това - основно от производители, малко са прекупвачите. Поради южната му точка на този пазар може да се заредите с ранни летни зеленчуци от района на Петрич, откъдето често има производители. Българско киви, райска ябълка и други топлолюбивци са сред многото богатства. В сезона на дивите горски плодове пък може да намерите изобилие от черни и червени боровинки, малини. Когато искам да правя сладка и зимнина в по-големи количества, това място e моят избор. Също така винаги ще намерите домашни яйца - от кокоши, през пъдпъдъчи, гъши и пуешки, както и домашно сирене, домашна юфка. В различните сезони сетивата ви ще се напълнят с цветове и ухание на пресни плодове и зеленчуци - радост, която винаги си доставям, когато минавам през Благоевград, а неведнъж и умишлено съм посещавала града заради пазара и прекрасната храна там.


Сливен
Интересно е как всеки голям пазар в различните области на страната дава отговори за кулинарните обичаи на региона, в който се намираме. Дори човек да не търси нещо конкретно - да обиколи местното тържище е един вид отворена кулинарна и културна книга, пълна с тайни и любопитни разкази. Сливенския отличавам с местния тип трахана, която винаги си купувам оттам. Същото важи, когато дойде сезонът на самардалата - купчините с прясна билка, която през останалото време от годината можем да намерим под формата на ароматна и богата сол в изумруден цвят. Тук отварям забавна скоба - най-зелените пакетчета сол със самардала са впечатляващи и привличат погледа, но от първо лице зная, че този тучен цвят се постига с помощта на малко гранофурин към стритата самардала - лекарство, което във времето се е използвало доста от хората за различни нужди, а и като зелено багрило. Не ни вреди по никой начин, но заблуждава, че след изсушаване самардалата може да запази такъв изключително изумруден цвят. Разбира се, не бива да пропускаме, че през лятото пазарът в Сливен се превръща в рай за любителите на праскови, кайсии и сливи. Надали има някой, който да не е чувал за плодородната земя около града и множеството овощни градини тук. Определено спирка в Сливен, на прибиране от морето, за да сложим в багажника касетка сливенски жълти праскови, звучи като много добър план.


Варна
Стигаме и до морето. На изобилния колхозен и на ежеседмичния фермерски пазар съм се запознала с толкова много ценни за мен производители. Във Варна ли съм - това са задължителни посещения. Съчетавам двете тържища винаги, защото на Колхозен винаги намирам прясна черноморска риба според сезона, а това е такава радост! За жалост черноморската риба е почти неоткриваема далеч от морето, така че след всяко посещение във Варна се прибирам у дома с пълна хладилна чанта, чиито богатства обработвам по различни начини, за да я запазя; паламудът отива в бурканчета, мариновам сафрида - все чудеса.

Отделно е самата радост от това да си приготвиш прясна риба от нашето море. Аз съм от онези хора, които обичат да готвят, когато пътуват, и изобилните пазари са ми пръв приятел. Бъдете все пак внимателни - разпитвайте продавачите какво е в сезон и следете за бистри очи и наситеночервени хриле - все признаци за пресен улов. Дайте шанс на рапаните, мидите и черноморската скарида - нашето море е богато на вкус, който трябва да познаваме.



След като си изберете сезонна черноморска риба, посетете фермерския пазар във Варна, който се случва всяка събота и неделя на две различни локации - там ще намерите органични зеленчуци и плодове, яйца, квасен хляб, месни продукти, сирена, мед и тахани. И още много продукти. На този пазар, подобно на този при Римската стена в София, може да намерите почти всичко нужно за един пълноценен седмичен пазар на хранителни продукти, а в съчетание с прясната риба, която ще намерите на Колхозен - аз лично намирам пълното кулинарно щастие.

Пълния текст четете в броя - продължава с информация за Гърция за пазари в Серес и Халкидики.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK