Места

ОТ БРОЯ: Пролетните пазари на София - къде, какво, защо?

Текст и снимки: Мария Жекова 13 април 2023, 15:02

Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, Wine & Co.

Всички пазаруваме, но колко от нас посещават пазари за тази цел? Много често, когато говоря с хора по темата за чиста храна, те смятат, че за мен е по-лесно да я откривам, защото живея извън града. Истината е, че всички производители, които познавам и на които се доверявам, реализират продажби из пазарите в София, докато на мен ми се налага да получавам продукти чрез куриер. Столицата и по-големите градове имат най-голямо разнообразие от добра храна. Искаше ми се да помогна на любопитния потребител да се ориентира в пролетните предложения, затова в това първо издание на пазарския гид посетих три места в един съботен ден. Всяко от тях е ценно по различна причина, всяко предлага различни продукти. И трите са богатство.
Красно село: купища плодове и зеленчуци на човешки цени
Пазара на Красно село може да посетите всеки ден от седмицата. Намира се в карето между бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Княгиня Клементина". Ако се замислим, това е голямо щастие, защото на много други места в Европа пазарите са само в един ден от седмицата, а в България имаме постоянни такива. Тук се предлага огромно разнообразие от всякакви плодове и зеленчуци - иска се внимателно подбиране, защото една част от продавачите са прекупвачи и ще опитат да ви продадат като своя стока, взета от борсата. Съвет от мен - ориентирайте се в сезона. Търсете онази сергия, която предлага само сезонни продукти - така по-често имате шанс да попаднете наистина на производител с чиста храна.


Не се плашете от по-неугледните продукти - най-често това е знак, че храната не е третирана с препарати за растителна защита. Понякога се шегувам, че ако намеря червейче в ябълката си, това е късмет в днешното време на силна защита от вредители чрез химикали. Доста разумни са цените на Красно село, което също е от значение. Можете да се запознаете и да поговорите с производители, както на един истински фермерски пазар, само че на по-ниска цена - защото често не посещаваме последните именно по тази причина. На Красно село може да намерите златната среда, която да ви накара да обикнете сергиите. Подобни места има в много квартали в София и поне по един в другите градове в страната - намерете своя и се гмурнете в неговото опознаване - запознайте се с хората зад сергията и създайте другарства. Едни от най-доверените ми производители съм открила именно така.

Римската стена: царството на гъбите и таханите
Глъчка, смях, деца и кучета се преплитат в тясната пролука между сергиите с усмихнати производители - това е съботният фермерски пазар при Римската стена. Докато живеех в София, това място беше моето съботно преживяване, съчетано с капучино в компанията на майка ми след това. Тук може да намерите почти всичко нужно според сезона - плодове, зеленчуци, хляб и тестени изделия, брашна, мед, тахани, месо, млечни продукти, яйца, гъби - диви и култивирани.


Отделно има и натурална козметика и други продукти за бита. Отидете рано и се оставете да ви погълне атмосферата. Най-вероятно ще видите познати лица, защото Римската стена е любимо място на много от нас. Там ще срещнете само производители и имате шанс да размените дума с всеки един от тях - привилегия в днешно време. Голяма част от продуктите притежават сертификат за органичен произход.

Нека сме честни, че този пазар попада в по-висока ценова категория от другите в града. Когато купувах по-често в градска среда, съчетавах предходния и този според нуждата - от отделни доверени сергии на Красно село пазарувах зеленчуци и плодове, а от Римска стена - мляко, меса и тахани от български ядки, защото при Римската стена може да намерите отлични такива, каквито трудно може да откриете другаде, ако нямате директна връзка с производител или ферма, на които имате доверие.

Както обичам да казвам - подарете си съботен пазар с приятел или със семейството, или и с двете. Оставете децата си да изберат продукти и после, вместо да обядвате навън - приберете се и пригответе заедно сезонна храна за радост.

Женският пазар: ароматен, шарен и красив
Третото място в пролетната ни обиколка е малко по-различно. В разказа си за него искам да наблегна повече на околностите отколкото на сергиите, а именно шарената ул. "Цар Симеон". Винаги, когато тръгна на разходка до Женския пазар, сякаш се озовавам в друг свят - ароматен, шарен и красив. На самия пазар в събота може да откриете чудесни млечни и месни продукти, произведени от семейства от Родопите. След моите пътувания из страната българите мюсюлмани съм познала като едни много стриктни и адекватни производители, пазещи стари рецепти. Отделно на Женския пазар ще намерите сезонни билки и диви гъби, което го прави богат на продукти.


Разбира се - като този на Красно село - също изобилства от плодове и зеленчуци, но ви съветвам да внимавате - понякога продавачите не позволяват да изберете продуктите сами и по този начин има шанс да опитат да ви продадат некачествена стока - пазарувайте от онези, които са уверени в качеството и нямат проблем с това да ви оставят да изберете сами. След пазара се потапям в благоуханния и пъстър свят на магазинчетата по продължението на ул. "Цар Симеон". Маслини и зехтин от Сирия. Меденосладки фурми. Пресни арабски питки, всякакви чудновати варива. Блажени ухания на роза дамасцена и портокалов цвят. Петмез от фурми, рожков и грозде, меласа от нар, десетки подправки, маслинов сапун от Алепо и много други. Баклава. Сякаш за миг сме се озовали някъде на изток и е невероятно. Излизам от магазина с пълна чанта богатства и се отправям към иракската пекарна за обяд на крак.

Надявам се да съм ви накарала да проявите любопитство към тези чудати и много богати на добър вкус места, които София крие в пазвата си. В България сме истински късметлии, че живата храна е буквално под носа ни. Бъдете любопитни и винаги търсете добрата храна, доброто питие и доброто четиво. И си носете торбичка за пазар, за да пазим земята ни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK