Места

Подправи си сам

Кристина Николова 17 януари 2017, 10:40

Подправки в София се продават във всеки квартален супермаркет, но ако искате те да са качествени, пресни, интересни и да не включват мононатриев глутамат и други съмнителни добавки, предлагаме ви да посетите няколко от специализираните щандове и магазини в София.

Свежи

"ЗАРЗАВАТ"
ул. "Екзарх Йосиф" 51

"Зарзават" е един от много добрите плод-зеленчуци в града. Освен разнообразие от традиционни и вносни плодове и зеленчуци по всяко време на годината (ароматни градински домати през лятото или краставици от най-добрия сорт - гергана, или аеро манго през зимата) там винаги ще намерите широк избор от пресни подправки. Освен задължителните за българската кухня магданоз, копър и джоджен (винаги свежи) магазинът целогодишно предлага огромни букети сочна мента или босилек, пресен риган, ароматен див лук, големи снопове мащерка, вкусен розмарин или кадифена прясна салвия. През лятото се стараят да снабдяват от баби, които гледат подправките в градините си, а зимно време работят с оранжерии. Получават и бонус точки за неизменното наличие на пресен кориандър и лимонова трева. Собственикът Венци е приветлив и проактивен - в случай че търсената от вас подправка я няма в момента, ще предложи да ви я поръча.

"ЗАРЗАВАТЧИЙНИЦА"
бул. "Васил Левски" 76

Магазинчето е малко и спретнато, изключително добре подредено и чисто. Свежите подправки си имат собствен хладилник, където се съ храняват грижливо. Там се намира цялата европейска (и не само) палитра свежи подправки - мащерка, риган, босилек, джоджен, мента, розмарин, както и по-популярните сред чужденците лимонова трева и кориандър. Собствениците зареждат по малко и всекидневно, затова сутрин разнообразието е най-голямо.

Сухи подправки

"БАГДАД"
София, ул. "Цар Симеон" 100

В отсечката на колоритната улица "Цар Симеон", между Женския пазар и бул. "Мария Луиза", има множество арабски магазини сякаш излезли от приказките на Шехерезада - пълни с най-различни и интересни хранителни стоки, като захаросани миниатюрни круши, лабне - крема сирене, приготвено от кисело млякo, вкусен и евтин зехтин, истински марокански кускус, хляб пита, много разновидности черен чай и различни видове варива (включително бакла или сушена бамя) и огромно разнообразие сухи подправки - познати и непознати на нашия пазар. Ако сте нов в района, може би ще ви бъде малко трудно да изберете в кой магазин да влезете - наглед всички изглеждат еднакво примамливо. След едно-две посещения обаче лидерът се откроява. Това е магазин "Багдад", който се намира на лесно запомнящия се адрес ул. "Цар Симеон" 100.

В него ще ви посрещне дружелюбната Диана, която е винаги усмихната и готова за приятен разговор, докато шета из магазина и опакова млян карамфил например. Диана работи в бизнеса с подправки от 16 години, стопанисва "Багдад" от 9 години и по начина, по който обгрижва всеки клиент, проличава, че много обича работата си.
Лесно е да се заплеснете пред щанда с десетките видове подправки - в "Багдад" може да откриете редки близкоизточни (и не само) подправки и миксове като сумак, пушен лют пипер, махлеб (смляна костилка от дива череша с вкус на бадем, която е готова да даде опияняващ вкус на всеки сладкиш), рас ел ханут (гарам масалата на Северна Африка), асафетида (куриозна подправка, заместител за лук или чесън) или съвсем автентичен микс подправки за фалафел. Имате въпроси? Диана е винаги насреща - за насока, кулинарен или житейски съвет. Трудно е да си тръгнете оттам със само едно нещо, а ако напълните пазарската си чанта с продукти оттам, ще получите малък подарък.

"ЖЕНСКИЯ ПАЗАР"
София, Женски пазар, отляво в началото на отсечката между ул. "Кирил и Методий" и бул. "Сливница"

Женският пазар е интересно и противоречиво място. След нелепия ремонт преди няколко години мястото има претенция да е по-спретнато и различно, но всъщност е същото. Разнообразието от зеленчуци е все така лошо, както и обслужването. Интересното там са билкарите и гъбарите. Тази ниша е заета от предимно възрастни търговци и щандовете са няколко. Може би най-автентичният от тях е на дядо Емил, познат по-добре като Бай Емилио, и жена му Сашка. Бай Емилио според собствения му разказ е оставил удобната държавна служба през 70-те, за да се посвети на бране на билки, гъби и подправки. Щандът му е на едно и също място от години - от лявата страна на пазара, в посока от ул. "Кирил и Методий" към "Сливница".

Ако той самият не е там, значи е отишъл да бере мащерка и манатарки в Стара планина или някъде в района. Приготвя сам шарена сол (в която не слага сол, защото е загрижен за здравето на хората) по стара рецепта, отглежда сам дафинов лист (в пъти по-ароматен от този, купен на борсата), чубрица, мента, салвия, джоджен и стрива сам няколко вида червен пипер. Разбира се, продава и самардала. Ако търсите типични за българската кухня подправки, това е вашето място.

"БАХАРАТ"
ул. "Иван Асен II" 9 (входът е откъм ул. "Виктор Юго")
www.baharatbg.com

Перлата в короната на софийските скривалища за подправки е магазин "Бахарат", на ул. "Иван Асен II", в непосредствена близост до скадкарница "Пчела", кино "Влайкова" и пекарната с прочутите банички, която работи още от соца. Магазинчето е почти невидимо отвън и е много вероятно да го подминете, ако не знаете, че е там. Добре че отпред има огромен знак "ОТВОРЕНО". Когато открехнете вратата, ще се озовете в миниатюрен коридор, а плътният букет аромати, който ще ви посрещне, е вероятно да ви остави дезориентирани за момент.
В "Бахарат" наистина има всяка подправка, за която бихте се сетили, дори по няколко разновидности - продават два вида пресни и сочни ванилови шушулки (не само бурбонска, но и таитянска, която е с по-различен аромат), цейлонска, но и виетнамска канела (различна с по-лютивия си вкус), различни видове пипер - червен, черен, бял, пушен, ферментирал лют пипер, стрит с орехи (нарича се урфа, идва от Близкия изток и е страхотна компания за сирене), кардамон, звезден анасон, чимен, няколко вида сушени люти чушки, боб тонка (подправка с вкус на горчив бадем, ванилия и карамфил едновременно) и още, и още, и още.

Внасят подправките си от цял свят, като е важно да се отбележи, че ги внасят цели и ги мелят едва тук, по малко и колкото ще продадат, за да са пресни. Освен отделни подправки там ще откриете готови миксове, характерни за различни кухни - китайска, тайландска, индийска и други. Това е единственото място в София, откъдето можете да купите истински пресен микс от 5 подправки, характерен за китайската кухня. Могат да ви направят и микс по поръчка - главният готвач на ресторант "Шафран" поръчва гарам масалата си оттам, която в "Бахарат" приготвят по рецептата на баба му. Продавачите са дружелюбни, правят разлика между черен сусам и нигела и винаги ще ви помогнат с насока за някоя от подправките, както и за десетките видове сушени плодове, чай или рядко срещани у нас видове ориз и други варива.

Магазинът съществува от 2007 г., когато собственичката му Михаела решава да започне бизнес с подправки, понеже обича да готви, но не намира нужното разнообразие в София. Благодарение на нея софиянци нямат вече този проблем.

Поръчай онлайн

"СОКОНИ"
www.mysupermarketbulgaria.com

До миналата година в началото на Студентски град в София имаше магазин за всевъзможни индийски подправки заедно с голям асортимент типични индийски и английски хранителни стоки. За съжаление магазинът в София затвори врати миналата година, но това не е поради неуспех. След като отваря два успешни магазина - първо във Варна, а после в София, собственикът, индиецът Джанел Ша, решава да се фокусира върху бизнеса с подправки на едро и решава да затвори софийския клон, за да може да се справи. Новината не е толкова лоша, защото, ако не живеете във Варна, може да си поръчате директно от сайта - доставките за покупки над 50 лева са безплатни за територията на България, Румъния и Гърция, а да изхарчите 50 лева в магазина на Джанел не е особено трудно. Както казва той, "на Капалъ чаршъ в Истанбул продават само 21 вида подправки. Ние продаваме 600 вида". Дори само видовете готова масала са трудни за изброяване - кашмирска, за пилаф, за червен боб, за зеленчуци. "Сокони" предлага не само индийски, но и северноафрикански, близкоизточни и дори мексикански подправки.

Ако имате късмет да посетите магазина във Варна, Джанел е приветлив и винаги готов за разговор - може да ви посъветва как да съхранявате подправките си (да купувате по малко, колкото имате нужда, да опаковате в плътно завинтен буркан и да държите далеч от слънчева светлина) или да ви даде съвет как да си балансирате трите доши, по аюрведа. За успешния си бизнес Джанел е благодарен на индийските сериали - казва, че всяка спомената подправка в някой от сериалите предизвиква бум от търсене. Според него обаче водещото е любопитството на българите да опитат различни вкусове.

Магазинът на Алекс Фиш
София, кв. "Враждебна-Юг", ул. 8-ма, 2Д
www.alexfish.bg

До неотдавна на ул. "Екзарх Йосиф" в София, почти срещу "Зарзават", Алекс Фиш имаше малко магазинче, което беше известно сред феновете на Япония у нас.

Дълго време това беше единственото място, откъдето човек може да си купи ориз и водорасли за суши, както и маринован джинджифил. Споменаваме го тук, защото освен тези и други важни суровини при Алекс може да намерите и японски подправки като кацуобуши (стружки от пушен и сушен паламуд, които, освен че са много вкусни, потрепват игриво, когато ги сложите върху горещ японски омлет с месо и зеленчуци), даши - сух бульон от риба тон и водорасли, който е в основата на 90% от японските ястия, суха японска горчица, както и някои от характерните им миксове от подправки, например чили тогараши, в който има чили, портокалова кора, бял и черен сусам, водорасли на прах, японска чушка и джинджифил.

В наши дни магазинът е на малко труднодостъпно място, така че, ако нямате път към летище София, можете да поръчате онлайн.

*Статията е част от хартиеното издание на списание "Бакхус"


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK