На по чаша

Вила Мелник

Ани Коджаиванова 22 ноември 2016, 16:10
Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Гроздоберът е най-заетото и забързано време в една винарна - месец, месец и половина, в който плодовете на едногодишен труд трябва да бъдат превърнати в омайната напитка.

Но дори в този напрегнат период Вила Мелник в село Хърсово е с широко отворени врати за туристи и случайно озовали се наблизо любопитковци, които искат да открият нещо интересно.
А тук има какво - омагьосващата 360-градусова гледка към изгасналия вулкан "Кожух", планините Огражден, Беласица, Славянка и величествения Пирин с част от Мелнишките пирамиди, вкопаната в хълма бяла винарна, хладните тунели, където отлежават вината и гостоприемното семейство Зикатанови, създало семейната изба с много желание - Никола и Любка, дъщеря им Милица и синът им Алекси, както и главната техноложка Румяна Стоилова, без която успешната формула не би била завършена.
Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Тези, които познават Вила Мелник и техните вина, знаят, че това е една от "най-българските" изби. Семейството се гордее с местния си произход, с връзката си със земята и виното, с наследството на региона и иска да възроди славата на локалните сортове - широка мелнишка лоза и дъщерните й мелник 55, руен, сандански мискет. А постиженията на избата сочат, че мисията е възможна, ако имаш цел и работиш за нея.

Сред богатото й портфолио има бижута, които впечатляват дори най-пренаситените потребители - от "Аплауз Резерва Каберне Совиньон 2013", който наскоро заслужи златно отличие от престижния конкурс Mondiales des Vins, през ефирния оригинален купаж между пино ноар и мелник до очарователната "различност" на мавруда, отгледан в масивите на избата, който Никола Зикатанов шеговито нарича "мелнишки мавруд". Сред съкровищата на избата отскоро е и "Bergule Широка мелнишка лоза 2013" - едно наистина различно и елегантно вино, с дълбочина и финес и вълнуващи аромати.
Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Историята на Вила Мелник започва с идеята. "Когато преди време започнах петото си десетилетие, прииска ми се да си потърся ново поле за изява, нещо, което да си е моето занимание за след като се пенсионирам", разказва Никола Зикатанов. Той е родом от съседното село Капатово от семейство с дълга винарска история. За това и не е изненадващо, че решава да купи земя в родния си край и да се захване с винарство. "Най-вече защото това е нещо, което правим заедно и то носи много сплотен работен ритъм и начин на общуване, който помнех от детството си и исках да го имам и с моето семейство", споделя Никола Зикатанов. Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Така преди 15 години той започва да изкупува земя около Хърсово, за да я комасира и да я превърне в общо 300 дка засаждения със завидно разнообразие от сортове - от класическите мерло, каберне, сира, пино ноар, санджовезе, вионие, шардоне и совиньон блан до местните сандански мискет, мавруд, руен, мелник 55 и, разбира се, широката мелнишка лоза. Четирите декара с този автохтонен локален сорт са разположени пред самата изба и се отличават от останалите насаждения с това, че се отглеждат по стария начин - на "кютук" или чашковидно, и се обработва изключително ръчно.

"Някога всичко наоколо е било в лозя, но когато преди години започнахме да изкупуваме парцелите, тук бе пустош. Постепенно обаче районът започна са се съживява, макар и малко мъчително", казва Любка Зикатанова.
И наистина малнишкият край вече се особособява като един от силните винени региони на България, като само в радиус от 15-ина километра около Вила Мелник има над 10 други изби и проекти.
Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Това дава надежда и амбиция на семейството, че ще успеят върнат славата на мелнишкото вино и ще станат част от Възраждането на Мелнишкия район, който има вековна винена история и неповторим тероар - топлото слънчево време, особените песъкливи почви с варовик и вулканични отлагания и дългата традиция. Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион."Не случайно избрахме основен акцент в работата ни да са локалните сортове. Правим сравнително къси серии вина, с които да покажем най-доброто изпълнение на местните вина. Българско вино от български сортове, зряло в български бъчви - това е един от движещите мотиви при нас", казва Никола Зикатанов, който може дълго да говори за винената история на региона и откритите тук артефакти на стотици и дори хиляди години. Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Самата изба се появява преди пет години с помощта на европроект. Тя е вкопана в хълма, като така земята регулира температурата по естествен начин и тук през лятото е прохладно, а през зимата - по-топло. Освен че тази практика е енергоспестяваща и устойчива, липсата на големи температурни скокове помага за развитието на виното. То отлежава в тунелите, прокопани в меката глинена почва. В тях може ясно да се види геоложката история на региона, който преди милиони години е бил дъно на море. Не на последно място тунелите са и привлекателна атракция за туристите. "Идеята за винен туризъм е залегнала изначално в архитектурата на нашия проект", казва Никола Зикатанов. Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Благодарение на това гостите могат да вървят по пътя на производството, без да минават през едно и също място два пъти. Избата разполага с всички модерни технологии на съвременната винарна, разположени на три етажа в сградата, като технологичният процес е ориентиран по гравитацията - от горе надолу. Разтовареното на площадката грозде се спуска директно към съдовете под него през шахти. С всяка следваща технологична стъпка процесът слиза с едно ниво надолу. Това е възможно най-късият път, който виното може да измине и освен че пести енергия, той позволява и лесно да се поддържа добра хигиена. Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион."Може да се каже, че аз съм измамена съпруга. Никола каза, че ще си имаме малка изба за занимавка, като остареем. И аз взех, че повярвах, че 300 дка са малко", шегува се Любка Зикатанова, която организира работата в "малката" изба с несекваща енергичност. Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион."Мисля 300 дка са не малко, но не са и много, общо взето, сме в рамките на разумния обем, който позволява да се запази семействеността", смята извън шегата Никола Зикатанов.

Той е особено щастлив и горд, че от година част от екипа е й дъщеря им Милица, която след години на учене и работа в САЩ и Великобритания решава да се върне в България. За това решение є помага стратегията на баща й, който я моли да му помогне с представянето на избата на няколко изложения в чужбина с тайната надежда, че така ще я спечели за семейния бизнес. "Исках да є покажа, че това е достойно занимание, което буди уважение", казва той. И успява. "Наистина се почувствах много горда, защото разбрах, че това е нещо наше - нашите лозя, нашите вина, моят баща и семейство, нещо което работата в голяма корпорация не може да ти даде", признава Милица.
Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Тя си пада по екстремните спортове, които обаче не практикува толкова често, колкото й се иска, защото влага огромната си енергия в маркетинга на бранда - общува с медии, с клиенти, представя вината в редица инициативи, събития и изложения в София и страната. Така успява да влее много свежест в бранда и да го на прави все по-разпознаваем.

Нейна идея и заслуга е създаването на симпатичната и изключително полезна за туристите винена карта на мелнишкия регион, която се раздава в специализираните магазини, барове и други актуални места.
Брат й Алекси все още учи, но няма съмнение, че и той ще бъде част от семейния бизнес.
Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Тя си пада по екстремните спортове, които обаче не практикува толкова често, колкото й се иска, защото влага огромната си енергия в маркетинга на бранда - общува с медии, с клиенти, представя вината в редица инициативи, събития и изложения в София и страната. Така успява да влее много свежест в бранда и да го на прави все по-разпознаваем.

Нейна идея и заслуга е създаването на симпатичната и изключително полезна за туристите винена карта на мелнишкия регион, която се раздава в специализираните магазини, барове и други актуални места.
Брат й Алекси все още учи, но няма съмнение, че и той ще бъде част от семейния бизнес.
Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Вила Мелник обаче нямаше да е това, което е в момента, без талантливата техноложка Румяна Стоилова. Нейните корени са от региона и след като завършва образованието си по енология и лозарство в университета в Бордо и практикува там два сезона, тя се завръща, за да реализира тук мечтата си да прави вино. Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Вила Мелник обаче нямаше да е това, което е в момента, без талантливата техноложка Румяна Стоилова. Нейните корени са от региона и след като завършва образованието си по енология и лозарство в университета в Бордо и практикува там два сезона, тя се завръща, за да реализира тук мечтата си да прави вино. Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Вила Мелник има голямо и интересно портфолио, организирано в три серии: Family са по-непретенциозни вина без дъб; Bergule включва едносортови вина и купажи, лежали само в бъчви второ и трето зареждане, което им дава комплексност, но и запазва подовостта им; Високата серия AplauZ са предимно едносортови вина с повече дъб и голям потенциал да се развиват и отлежават. Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Много от вината на избата са в къси, експериментални серии. Работата с множеството сортове и експериментирането с тях е тежка и изисква огромна енергия, каквато техноложката на избата, изглежда, има. "Руми е страшно работлива и находчива и сме щастливи, че е с нас, даваме й пълна свобода на работата", казва Любка Зикатанова.

"Обичам да работя с дъб. Но целта ми е да е балансиран и добре интегриран. Опитвам да развия местните сортове, да откроя тероара. Искам да извлека максимума от сорта. Купажите ги създавам след ферментацията на всяко вино поотделно, за да могат да се видят първо предимствата и недостатъците му", казва техноложката за стила си на работа. Помага й Ристу от Македония - също така енергиен и амбициозен.
Прекарайте един чудесен Бакхус Вино Ден с вкусна храна и хубаво вино в мелнишкия регион.Пред екипа сега стои едно специално предизвикателство. Накоро Руми Стоилова спечели международното състезание Winemaker's Fantasy Contest 2016 на големия онлайн търговец Naked Wines. Сега в рамките на година, техноложката на Вила Мелник ще бъде подкрепяна, консултирана и финансирана от клиентите и експертите на Naked Wines, за да създаде мечтаното си вино от местните мелнишки сортове. Когато то е готово, Naked Wines ще помогне на Вила Мелник в маркетинга и разпространението му в САЩ. А това ще бъде една сбъдната мечта не само за нея, но и за семейство Зикатанови и подарък за целия мелнишки регион.

*Статията е част от новия брой на списание "Бакхус".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK