Новини

Наесен с песен (в бара)

Детелина Христова 16 ноември 2016, 10:56

Дни преди да излети за Маями, където ще представлява България на финала на състезанието World Class, което излъчва най-добрия барман в света, Самет Али от ресторант "Космос" създаде специално за "Бакхус" рецептите за три есенни коктейла.

Откриваме го зад бара, усмихнат въпреки напрежението от подготовката за участието в най-престижния международен конкурс в барманската индустрия. В Маями Самет ще премери сили с 56 претенденти за титлата, а предизвикателствата включват 12 коктейла за 12 минути и представяне на авторски коктейл.
Печели ни още преди да сме опитали творенията му с неприкритото вълнение, с което разказва за любимите есенни вкусове от детството, миксологията с домашно приготвени съставки и желанието непрестанно да развива уменията си.

Разговорът ни криволичи като разходка с приятел през есенен пазар. Спираме се при подправките. Пред нас е алхимик, който с красив жест впръсква кората на лимон над готово питие, понеже питието има нужда от етеичните масла, а не от вкуса на лимона.

Продължаваме през годините, когато е работил на круизни кораби. Връщаме се в детството му. Тогава, по време на ваканциите на село, с брат му събират боровинки и къпини в стъклени шишета "направо от дивото", а после в къщата на баба им добавят захар, преди да ги изпият.

Стигаме до професионалните теми и бъдещето на коктейлите. Това, което го занимава, е връзката на коктейлите с езотеричния свят. "Древни техники за смесване на напитки, забравени съставки, мистиката и ритуалното в сервирането на напитки."

"Започнах да се интересувам от цивилизациите на маите и ацтеките, но нещо ме накара да се върна тук, по нашите земи, и да потърся източник на вдъхновение. Траките! ...Тези дни посрещаме пратка с ритони и фиали (фиала е ниска чаша, използвана при жертвоприношение от траките, древните гърци и други средиземноморски народи - бел. ред.), реплика на тези от Рогозенското и Панагюрското съкровище, позлатени. Траките са вярвали, че когато отпиват от течността, преминала през ритона, придобиват силата на животното, гравирано върху него. Иска ми се да предстaвям консумацията със смисъл – духовното, ритуалното."

Може да видите рецептите на трите коктейла, които приготви Самет Али тук.

Статията е част от новия брой на списание "Бакхус".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK