Книги

Готварска книга 2.0

Петър Стоянов 20 декември 2012, 15:58
 

В живота на всеки идва моментът, в който трябва да се справи сам в кухнята. В най-добрия случай имаме баба или майка, която преди това ни е научила на шепа основни неща пред печката. Но дотам. След това човек може да поеме в три коренно различни посоки: да бъде маргинал, консумиращ с години шопска салата, пиле фрикасе и кюфтета; да разчита, че ще печели достатъчно добре, за да се храни пълноценно навън, или да се научи да готви – разнообразно, полезно и с удоволствие. Традиционните готварски книги обаче са за хората на ХХ век. Днес експериментаторите в кухнята са все повече, а опитът им е споделен с всички нас, при това бързо, удобно, интерактивно и безплатно. 

Кулинарно - в кухнята с Йоана 
kulinarno-joana.com

Йоана Петрова сама признава, че се запалва по кулинарията почти случайно. В рамките на няколко години тя обаче се превръща в един от най-популярните блогъри готвачи в България. Експериментите й пък далеч надхвърлят типичните за страната ястия, разпростирайки се в традициите на половин дузина европейски държави, Индия и Мароко. Рецептите от своя страна нерядко съдържат и истории на преживяването, довело до самото ястие, на процеса по направата му или просто на използваните продукти. Понякога има и гост в кухнята, но винаги много снимки съпътстват етапите на приготвянето.

Всъщност, освен че обича да е в кухнята, Йоана очевидно е запленена и от фотографията. Предложените от нея рецепти могат да се избират както от стандартния списък, така и от впечатляващ поток от техни снимки в приготвен вид. Защото "понякога е по-лесно да харесаш ястие, като го видиш", пише тя. Уникален за блога обаче е списъкът с магазини за нестандартни продукти, нужни за повечето от по-екзотичните рецепти. Непременно вижте: Списъкa с магазини за специфични продукти. Тонка боб, нигела или мирин няма в кварталния супер.

 
Cooks and bakes

cooks-and-bakes.com

Стегнат и изчистен блог "за готвенето и сладката страна на живота", както го определя авторът Дани Динева. Несъмнено акцентът тук са сладкарските изделия и печивата. Покрай тях се намират и някои идеи за здравословно хранене. Дани признава, че повечето от рецептите й са адаптирани от чужди сайтове, списания, блогове или от книги. Този блог обаче ще ви грабне с концентрирания начин на поднасяне на информацията за всяка рецепта, прилежно документиран с професионално направени фотографии. Това не значи, че няма и емоция - немалка част от сайта е посветена на кулинарни пътешествия и събития. Авторът ще ви даде и ценни съвети за декорацията на направените от вас сладки, както и откъде да си набавите професионално сладкарско оборудване, консумативи, моделираща маса и др.

Непременно вижте:  Сладкишите. Защото всички тайничко ги обoжаваме. 

 
Nature Insider

natureinsider.com

Храната е удоволствие, но и отговорност към организма ни. Надя Петрова е дипломиран специалист в храненето, която смята, че има холистичен подход към здравето. Нейният блог за здравословно хранене и начин на живот е основно на английски език, тъй като при създаването му тя очаквала интерес главно от чужбина, заради спецификата му. Зад Nature Insider има по-голяма идея, тази за търсенето на хармония в живота, част от която са и нещата, които консумираме. В раздела с рецепти ще намерите голям брой веган и сурови ястия, разделени в различни категории. Интересен акцент са и рецептите за питиета. И тук всичко е гарнирано с висококачествени снимки. 

Непременно вижте:  Веган и сурови ястия. Сериозно разнообразие на здравословни рецепти. 

 
Кулинария

kulinaria.bg

Това всъщност не е точно блог, макар да има списък от над хиляда рецепти, подбрани от редактора Нина Тодорова. Сайтът е част от популярна българска онлайн група и като такъв се възползва максимално от предимствата на по-големия екип и медийните връзки. Пример: видеосекция, съвместно с български телевизионен канал. В нея се проследяват няколко поредици, насочени не само към любителите на готвенето, но и за вино, ресторанти и лайфстайл. 

Иначе рецептите тук са организирани почти като в готварска книга, енциклопедично, без емоция. Но все пак сме в интернет - потребителите могат да си създадат профил, да оценяват различните рецепти и да си добавят списък с любими. Могат да споделят и свои рецепти, като вече са налице над 120 такива. Програмирането на сайта позволява и използването му в специален режим, удобно пригоден за преглеждане от екрана на компютър или таблет по време на готвене. Ще откриете и сезонна селекция на ястията – по месеци. В сайта се намира и любопитна информация, свързана с храненето, както и селекция от заведения. Kulinaria обаче ще впечатли най-запалените с рецепти на професионално ниво от няколко български майстор-готвачи. 

Непременно вижте: Рецептите на майстор-готвачите, заради разликата в нивото. Едно е да обичаш да готвиш, друго – останалите да те затрупват с пари заради способностите ти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK