
Страст, вятър и пирен – философията зад Highland Park

Марквардсен ще бъде специален гост на Whiskey Fest Sofia 2025, където ще представи официално новата идентичност на емблематичната шотландска дестилерия. В България Highland Park достига до почитателите си като част от 24/7 портфолиото на "Кока-Кола ХБК България".
Какво е чувството да работите за една от най-престижните уиски марки в света и да бъдете нейният най-дългогодишен посланик?
За мен всичко е въпрос на страст - страст към Highland Park и към Оркни. Вече 19 години съм посланик на марката и всички в екипа на дестилерията за мен са повече от приятели - те са семейство. Не мога да си представя да работя за друга марка. Това, което имаме, е една наистина специална връзка и затова съм тук толкова дълго. Highland Park може да е една от най-уважаваните и престижни марки, но за мен е HIGHLAND PARK.
Как се зароди любовта ви към шотландското уиски и кога решихте да превърнете тази страст в професия?
Това е много дълга история, но ще се опитам да я разкажа накратко. Преди 36 години случайно посетих първата си дестилерия. Влюбих се в историята на шотландското уиски и исках да науча повече. По онова време нямаше много книги за уиски, а интернет беше доста ограничен, така че ако исках да науча повече - трябваше да посещавам самите дестилерии. В свободното си време работех в някои от тях, докато един ден не ме попитаха дали мога да направя дегустация на уиски за винен клуб. Казах "да". Една дегустация прерасна в още, а след една от тях ме поканиха да управлявам магазина за уиски на местното летище. Така станах истински търговец на уиски. По-късно приех позицията "Уиски мениджър" в световноизвестния хотел Craigellachie в Спейсайд, а след това през 2006 г. се присъединих към Highland Park. Хобито ми се превърна в професия и до днес го практикувам за една от най-добрите марки в света.
Какво според вас отличава Highland Park от останалите марки уиски? С какви предизвикателства се сблъсква производството в толкова ветровита и изолирана местност като Оркни?
Има много неща, които ни правят различни и ни отличават, но най-важното е торфът с пирен. Това е уникален вид торф, защото заради вятъра и солените морски пръски, които се носят над островите, дърветата не могат да оцелеят тук. Така е от хиляди години, а понеже торфът е разложен растителен материал, натрупван хилядолетия наред, нашият торф е различен от останалия в Шотландия. Именно вятърът оформя и ни дава торфа за Highland Park. Както казваме ние: "Времето кара всичко да се свежда до пирена". И точно това ни прави различни по природа. Ние сме единствената дестилерия в света, която използва оркнейски торф и това ни отличава от всички останали.
Разбира се, отдалеченото местоположение създава и предизивкателства. Разчитаме на фериботите, за да получаваме ечемик, бъчви, мая и резервни части за дестилерията, а понякога заради силния вятър минават дни без да пристигне нито един ферибот. Но ние сме свикнали - това е част от това кои сме - и винаги успяваме да се справим.
Кое е най-незабравимото ви изживяване като посланик на Highland Park - среща, събитие или момент, който винаги ще помните?
Преживявал съм много незабравими събития и моменти с Highland Park. Един от тях, който винаги ще помня, беше през 2014 г., когато лансирахме Highland Park Dark Origins. Решихме да прекосим Северно море с платноходка заедно с поканените журналисти. Отплавахме от Гьотеборг, Швеция, и поехме към Къркуол в Оркни. Когато достигнахме южната част на Норвегия, Северно море ни показа колко сурова може да бъде природата. Попаднахме на най-лошото време, което морето бе виждало от 12 години. Вълните се разбиваха с невероятна сила в лодката и беше трудно да повярваме, че всичко ще завърши добре. Загубихме аварийния си предавател и бреговата охрана започна да ни търси. Четири дни по-късно най-накрая съзряхме Къркуол. За мен това бе едно огромно и плашещо преживяване, но за сметка на това никога Highland Park не е имал толкова добър вкус, колкото в мига, когато го опитахме на пристанището при пристигането (смее се).
В България сте за пореден път - какви са впечатленията ви от страната ни? Как българите приемат шотландското уиски и доколко познават Highland Park?
Това е третото ми посещение тук и за мен е истинско удоволствие да се завърна отново. България е много важен пазар, където познанията за уискито са впечатляващи. Когато бях тук за първи път, се влюбих в енергичната атмосфера на София, бар сцената и кулинарията. Страната ви е специален пазар за Highland Park, за който сме създали няколко уникални single cask издания. С нетърпение очаквам да се завърна на Whisky Fest Sofia, тъй като това е едно от най-забележителните събития в света на уискито. Ще се радвам да се срещна със стари и нови приятели на марката.
Какво ще представите на българската публика по време на мастъркласа си в рамките на най-големия уиски фестивал на Балканите?
Ще разкажа за нашата история и за това какво ни прави различни. Ще представя 5 невероятни издания на Highland Park - 15-годишно, 18-годишно, 21-годишно, едно single cask и едно cask strength. Всички са много различни, но заедно показват истинската същност на Highland Park. Ще разкажа и за новия дизайн на нашите опаковки и ще обясня защо решихме да го променим. Ще бъде едновременно забавно и информативно.
Какво послание бихте искали да оставите на българската публика след срещата ви тук?
Надявам се да си тръгна от България с много нови почитатели на Highland Park, с посланието, че въпреки новата ни опаковка, която скоро ще ви изненада, уискито остава все така невероятно както винаги и с по-ясно разбиране защо сме различни. Нямам търпение да се срещна с хората на уиски феста и да посрещна всички на нашия Highland Park щанд за по една чаша. Ще се видим там.







