Храна

Балканска кулинария в Брюксел

Ани Коджаиванова 31 май 2018, 12:44
Българският екип от ляво на дясно: Емилия Шушарова от Курово Конаре представи местната лютеница от розови домати, Владислав Велев, сертифициран производител на еленски бут, Десислава Димитрова, председател на Slow Food - България (със синята блуза), Владимир Уручев, евродепутат ГЕР/ЕНП и Надка Кротева - позната като Дешка от къща за гости "Дешка", Горно Драглище, която представи местния специалитет нафпавок Ястието на шеф Бойковски включваше шот-таратор с козе мляко, пъдпъдъчи яйца с биволско мляко и прясно сирене, ориз със спанак и кисело мляко от каракачанска овца и цедено овче мляко с мед, ядки и сезонни плодове Български еленски бут Нафпавок или както го наричат в разложкия край - меурче. Кашкавал от Галичник, Македония Месо от Източнобалканско прасе, с гарнитура от печени картофи и пресен фасул

Балканска кулинарна армия от близо сто души щурмува и превзе първо Европарламента, а след това и няколко ресторанта в Брюксел. Главнокомандващ бе организацията Slow Food, а оръжията бяха традиционни, занаятчийски продукти от девет балкански държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна гора, БЮР Македония, Румъния и Сърбия.

Разбира се, става дума за форума "Terra Madre Balkans", чието пето издание тази година се случи в законодателното сърце на Европа. Балканската мрежа под шапката на Slow Food обединява хранителни общности и малки фермери с традиционни производства от деветте страни, а домакинството на Брюксел не бе случайно.

Балканите са дом на огромното мнозинство от малки земеделци в Европа, място с изключително разнообразие от вкусове, съхранявани в продължение на хилядолетия. Не става дума просто за хранителни продукти, а за традиции и културни ценности, които свързват тези народи и премахват границите между тези иначе често воюващи едно с друго балкански общества.

Сега обаче те имат общата задача да защитят това общо ценно кулинарно наследство. В контекста на разговорите за новия европейски бюджет до 2027 г. и новата обща селскостопанска политика на ЕС, за малките занаятчийски производители на храни - особено тези от страните от Западните Балкани, които тепърва ще се борят за място в ЕС, бе важно да се срещнат лице в лице с политиците и да поставят проблемите и заплахите, които касаят техните производства. И разбира се, да покажат ценните и уникални продукти, които трябва да бъдат защитени.

А българските евродепутати Владимир Уручев и Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), заедно с техни колеги от Румъния и Хърватия, влязоха в ролята на домакини на конференция, на която бе обсъдено устойчивото развитие на селските райони и храните на Западните Балкани.

Десертът: Вариации от прясно мляко

Но да се говори за храна, без да се докосне човек до нея, е сериозна грашка, която Slow Food не допусна. На евродепутатите бе поднесена повече от приятна изненада - изложение и тейстинг на над 20 продукта от деветте страни и гурме ястие от четири елемента с българско кисело мляко в обедното меню на кантината на Европейския парламент. То бе приготвено и презентирано от шеф Георги Бойковски и включваше шот таратор с козе мляко, поширани пъдпъдъчи яйца с биволско мляко и прясно сирене, печен ориз със спанак с кисело мляко от каракачанска овца и цедено овче мляко с мед, ядки и сезонни плодове.

"Чипс" от нафпавок, гарнитуса от куртовски розови домати и бели апержи

На тейстинга България се представи с три специалитета - еленски бут, нафпавок и лютеница от прочутите розови домати от Куртово Конаре. Македония заложи на вино, планински мед и известния зрял кашкавал Галичник. Високопланинско бяло сирене, зехтин от Елбасан и сладка от Пермет бяха сред специалитетите на Албания, докато Черна Гора заложи на разкошни кози и краве сирена с различни вкусове.

Косово показа зряло бяло сирене, сушени високопланински боровинки, билки и вино, а Сърбия - айвар, сладко и кисело зеле - като мезе за сливова ракия.
"Менюто" на Румъния бе също впечатляващо - сланина и сушен суджук от прословутото трансилванско прасе от породата Бъзна, както и особено интересното сирене Брънза де Бурдуф от планините Бучеджи в Румъния, което отлежава в дървен цилиндър.
Хърватия се представи със специалитети от винена мъст - гъст баласамико сироп и сладки, а Босна и Херциговина показаха редкия местен сорт грах Полжак, мед и херциговински айвар.

Георги Бойковски бе един от деветимата представители от Балканите, които бяха гост-готвачи в девет брюкселски ресторанта от мрежата Slow Food Chefs' Alliance, за да демострират чара и многообразието на балканската кухня. Гост-готвачите използваха като база уникални продукти от "Съкровищницата на вкусовете" от всяка страна, комбинирани и с местни брюкселски продукти. Резултатът - "фюжън" предложения, които предизвикаха интерес в гостите.

Предястието на шеф Бойковски в ресторатн Le Tournant : Куртовска лютеница като пълнеж за хрупкави "пакетчета", крокмач и еленски бут

Шеф Бойковски гостува на малкия, но чаровен ресторант Le Tournant с главен готвач Денис Делкампе. Менюто включваше предястие с куртовска лютеница, крокмач и еленски бут, "чипс" от нафпавок и розови домати от Куртово Конаре, печено месо от източнобалканска свиня с картофи и за десерт - вариации от мляко.

Шеф Георги Бойковски представи ястие с българско кисело мляко в кантината на Европарламента

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK