Хора

Кулинарно пътешествие: Как JRE свързва българската кухня с глобалните тенденции

Таня Петрова 15 октомври 2024, 18:36

По време на първата си официална вечеря в България като президент на JRE, Даниел Канциан успя да представи философията на асоциацията и да покаже как местните традиции могат да се преплитат с модерните кулинарни тенденции. Вечерята се състоя в ресторант aEstivum, част от семейното имение Zornitza Family Estate, където български шеф-готвачи като Веселин Калев, Владислав Пенов и Филип Захариев, вече членове на JRE, демонстрираха своите умения, следвайки принципите на устойчивост и внимание към биоразнообразието.

Основните критерии за членство в JRE са ясно дефинирани в техния манифест, където ценностите на независимост, качество и иновативност заемат централно място. Според Канциан, всеки ресторантьор, който желае да стане част от асоциацията, трябва не само да има технически умения, но и да споделя тези ценности и да ги прилага в своята работа. Това включва стремежа към устойчиво развитие, уважение към традициите и използване на местни и сезонни продукти.

Канциан сподели, че асоциацията има планове да разширява присъствието си в България. За него ключовите критерии за избор на нови ресторанти в региона включват силна мотивация и желание за развитие. Той подчерта, че съществуващите български членове на JRE, като шеф-готвачите Калев, Пенов и Захариев, ще играят важна роля в оценката на новите кандидати.

При оценка на потенциала на българската кулинарна сцена, Канциан отбеляза, че тя е изключително интересна, защото е дълбоко свързана с идентичността на страната. Той подчерта, че уникалността на българската кухня, комбинирана с добро изпълнение, е формула за успех, която може да бъде промотирана на международната сцена.

JRE се ангажира да подкрепя използването на местни и сезонни продукти, което е в пълна хармония с традициите на българската кухня. Канциан описа JRE като пазители на европейското биоразнообразие и обясни, че асоциацията активно подкрепя малките производители. Това включва създаване на нови и лични рецепти, които използват техните продукти, насърчавайки устойчивостта и локалните традиции в кухнята.

Що се отнася до глобалното развитие на българските ресторанти, Канциан призна, че има определени предизвикателства. Въпреки това, JRE предлага мрежа от международни връзки между шеф-готвачи, която може да помогне на българските ресторантьори да се развиват глобално, чрез обмен на идеи и опит. Според него, от ключово значение е способността на готвачите да бъдат самокритични и отворени за нови подходи

Виното също зае централно място по време на визитата на Канциан. Той сподели, че е останал силно впечатлен от винената култура в България и от фокуса върху качеството на продуктите. Канциан вижда голям потенциал за сътрудничество между българските ресторанти и местни винарни, което може да добави стойност към кулинарното преживяване.

Когато става въпрос за глобални кулинарни тенденции, които могат да бъдат развити в България, Канциан смята, че българските готвачи вече са направили важни стъпки. Много от тях са пътували в чужбина, за да научат нови техники, и сега съчетават тези знания с местни продукти и традиции. Според Канциан, тенденцията "мисли глобално, действай локално" е ключова за младите ресторантьори, като техниките трябва винаги да се адаптират към локалните условия и продукти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK