Акцент

"Манджа с грозде": Идва ли "Мишлен" в България, коледни вкусове и няколко риби за Никулден

Бакхус 08 декември 2025, 12:35

Здравейте,

В този брой на "Манджа с грозде" ви очакват само поводи за празнуване - от началото на най-празничния сезон и Никулден, през 90-ия рожден ден на Жак Пепен, до първия сертифициран JRE ресторант в България и новината за пристигането на екип на гида "Мишлен", който ще оцени София като гастрономическа дестинация. Общината вече е задвижила процедурата за позициониране на града, но защо пътят напред е дълъг и предизвикателен разказва подробно Ани Коджаиванова. А докато сме в процес на развитие, се отдаваме на времето, в което градовете и кухните се изпълват с аромати, вкусове и настроение за споделяне - с предложения за вкусни адвент календари, рецепти с риба, греяно вино и идеи за хапване по коледните базари.

"Манджа с грозде" е новият нюзлетър на "Бакхус" - нещо като дигитална маса, която събира най-интересните истории за храна, вино и добър начин на живот. Той е вашият гид за места, събития и тенденции, за срещи с шефове, сомелиери, създатели и други ценители. Абонирайте се безплатно тук, за да не пропускате нищо и да го получавате редовно в пощата си.

Ново място | Бистро Sache: Модерната градска кухня, която София отдавна чака


Aко трябва да определим с две думи новото бистро Sache близо до Руски паметник, то те ще са свеж полъх или дори лъч надежда за почитателите на модерната градска кухня, която в София напоследък се задушава сред псевдоиталиански р
есторанти и вариации на фаст фууд. Тук - за щастие - няма нито пица, нито паста, нито бургер.

С изчистена визия и меню, което се побира на един лист, Sache напомня за модерните солунски гастропъбове. И подобно на тях предлага интересна, сезонна и талантливо сготвена авторска храна с красива презентация.

Прочетете повече


Звездите на "Мишлен" още са високо в небето над София

София е пред подписване на договор за предварителен одит на кулинарната сцена - той на практика ще покаже дали в града изобщо има достатъчно голямо натрупване на ресторанти (и като брой, и като разнообразие, и като качество), които са близо до стандартите на гида. И това ще предопредели дали "Мишлен" изобщо има интерес да открие нова дестинация "София". Ако това е така, общината ще трябва да подпише вече дългосрочен договор и едва тогава потенциалните ресторанти ще бъдат инспектирани и оценени. Договорите - макар и платени, обаче са ангажимент единствено за оценяване. Те не дават нито гаранция, че София ще мине теста, нито пък че кой да е ресторант ще получи отличие. Това решават само инспекторите. Звездите определено не се продават.

Прочетете повече

4 рецепти с риба за Никулден

Рецепти от шеф-готвачи за вкъщи: филе от пъстърва върху канапе от картофи и праз с поширано яйце и винегрет от мандарини; Черноморска акула с орехова плънка и сос с вино димят; Лозови сармички с пушен паламуд, маслини и джинджифил и Филе от милокоп с никулденски ориз.

Прочетете повече

От кухнята на Дьо Гол до телевизионната слава: Жак Пепен на 90

През 2025 година, култовият френски шеф-готвач, автор на кулинарни книги и телевизионен водещ Жак Пепен навършва 90 години. В днешния свят с неговата мания за скорост, младост и незабавно удовлетворяване на желанията, това само по себе си би било забележително. Но метр Пепен нямаше да е себе си, ако не беше решил да отбележи своя рожден ден по още по-забележителен начин: с инициативата "90/90", която продължава няколко месеца и включва общо 90 специални вечери в 90 различни ресторанти на цялата територия на САЩ.

Прочетете повече

Там, където ухае на греяно вино: коледните базари на Европа (и у нас)

ТВ края на ноември и началото на декември въздухът в Европа сменя аромата си. Градове се събуждат като филмов декор: дървени къщички, лавици със стъклени топки, ръчно изляти свещи, дим от скара и онзи уютен дъх на "канела + карамфил". Коледните базари отдавна не са просто фон, а повод само по себе си да стегнете куфар и да обиколите няколко държави, водени от карта на най-добрите кулинарни щандове.
Предлагаме ви и нашия "съкратен маршрут" през европейските коледни пазари, които си заслужават пътуването - с кратки ориентири какво да опитате на всеки от тях.

Прочетете повече

null

Селекция: 9 вкусни календара

Предложения за адвент календари, с които да отброявате дните до Коледа с вкус + местата, от които да ги поръчате:

Прочетете повече

null

Как да си направим греяно бяло вино

Средноевропейски страни като Австрия и Германия припознават себе си особено много в напитката и я разклоняват до всякакви разновидности: Jagertee, Grog, Lumumba, яйчен пунш, като вече се стига и до Glühgin (греян джин), Hot Aperol и Hot Caipirinha (а за най-смелите има и Feuerzangenbowle).

Тук ще стане дума обаче за греяното вино така, както го разбира Австрия в традиционния му сърдечен смисъл и как да си го направите.

Прочетете повече

null

Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless

От 1974 г. JRE-Jeunes Restaurateurs обединява най-добрите европейски шеф-готвачи, над 400 ресторанта и повече от 200 Michelin звезди. Днес организацията, заедно с Mastercard, поставя фокус върху България, за да я превърне в дестинация за изискано гастрономическо преживяване. Партньорството съчетава дългогодишната експертиза на JRE в гурмето с амбицията на Mastercard да създава хубави моменти, които остават в паметта.

Резултатът е налице и е отворен към всички. Софийският ресторант UNICA се превръща в сертифициран JRE дом на гурме открития и емоции и вече носи името UNICA by Priceless. От началото на 2026 г. в него всеки вторник, познат вече като "Mastercard Day", ще се превръща в терен за кулинарни експерименти: тематични вечери, дегустационни менюта и различни формати, при които плащането с Mastercard носи 10% кешбек.

Прочетете повече

Корените на вкуса

Новият зимен брой на "Бакхус" събира празнични истории от Гърция до Скандинавия и България - усещания, ритуали и аромати, които предаваме през поколенията. В него проследяваме откъде идват продуктите на сезона и какво стои зад рецептите, които правят празниците истински. Изданието комбинира лични разкази, кулинарна история и практични рецепти, събрани в един вкусен зимен пътеводител.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK