На по чаша

Пътеводител на винения пътешественик

текст: Ани Коджаиванова 14 март 2012, 01:01

Северозапад.  В тази наистина красива част на България за съжаление няма нито една изба, която да е помислила по-сериозно за винен туризъм.  Звездата тук определено ще бъде шато "Бургозоне" на река Дунав срещу живописния остров Есперанто. Комплексът обаче все още не е окончателно завършен. Шато "Де Вал" до Градец, на 15 км западно от Видин, е друга интересна изба, но няма навик редовно да посреща гости, макар че с предварително обаждане едва ли ще ви откажат визита в красивата къща.

Отвъд това интересно преживяване са дегустациите на винарска изба "Магура" в "Прилепната галерия" на пещерата Магура, където отлежават бутилките с естествено пенливо вино на избата. Задължително е да се обадите поне седмица преди посещението. 

Регионът на Плевен. Градът, който вероятно ще стане нов дом за Държавната агенция  за лозата и виното, не е избран случайно. Там се намира и Институтът по лозарство и винарство, както и единственият в България Музей на виното. Създаден по инициатива на собственика на местната изба Шато "Кайлъка", музеят е разположен в пещера в едноименния парк и освен вината на "Кайлъка" съхранява над 6000 вида вина от всички краища на България. Освен да закупите вино, можете и да дегустирате, както и да изслушате някоя от беседите.  Едва на 200 метра от него са разположени и лозовите масиви на Шато "Кайлъка".

Търново. Търновският регион не е особено наситен с винарски изби. Доайенът тук е винпром "Лясковец" - едно от най-старите места за провеждане на винени дегустации и туристически посещения, още от социалистическо време. Макар че самата изба все още не е направила нито крачка напред и встрани от същото това време – като външен вид най-малко, ентусиазмът, с който хората от избата подхождат към туризма и дегустациите, е наистина достоен за уважение. Интересни са експонати от музейната сбирка, римската преса за грозде и артефактите от историята на избата

Русе. В Русе задължителната спирка е форт "Левент Табия", където се помещава "Винарска къща Русе", по-известна с търговското име на разкошните си вина – "Левента". Ресторантът-винарна се състои от пет тематични зали,  както и дегустационна зала. Освен на чудесно вино тук можете да се насладите и на добра кухня. А най-добре е да съчетаете и двете - специално за ценителите на вина се предлагат четиристепенни и шестстепенни винени вечери. 

В близкото село Нисово – на около 15 км южно от Русе, в живописното дефиле на река Русенски Лом е малката семейна изба Horse Valley на  "Райнов и синове". Избата  е малък бутиков проект, в който можете да опитате интересни вина със собствен стил и локален характер. Обадете се предварително, за да подготвят дегустацията.

Стара Загора - Сливен - Карнобат. Винарска изба "Едоардо Миролио" до новозагорското село Еленово определено заслужава посещение. Модерната постройка е разположена сред лозови масиви, естествено езеро и зелени ливади. Луксозният хотел "Соли Инвикто" с ресторант и дегустационна зала над винарната допълва картината. Допълнителна атракция е риболовът. Ако желаете само да разгледате избата, без да отсядате в хотела, трябва да се свържете предварително с винарната. 

"Мидалидаре Естейт" в село Могилово близо до Чирпан е една от най-модерните български изби – и като външен вид, и като начин на производство. Традиционните винени турове и дегустации  се правят всеки ден от 10 до 17 ч., без официалните празници. За групи от над шест души се обадете предварително.

Всеки е заглеждал симпатичното шато "Windy Hills", кацнало на пътя към морето, близо до Сливен.  Е, някой ден просто може да се отбиете за обяд с дегустация и винен тур в имението (с предварително обаждане, не забравяйте). Ако ви допадне, може и да отседнете  в четиризвездната хотелска част на шатото.
В района на Сливен друга спирка е "Къщата на виното" на "Домейн Бойар" в изба "Сините скали". Имайте предвид, че е отворена за дегустации между 9:00 и 16:00 часа само в делнични дни. Заявките извън това работно време се уговарят предварително. Обиколката на избата трае около два часа и включва три варианта за дегустации. 

Винарска изба "Братя Минкови" до Карнобат е сравнително нова дестинация за винен туризъм. В избата във възрожденски стил се дегустират вина и се комбинират с ястия от националната и световната кухня. Не липсва и тематичната разходка – лозя, производствени процеси, помещения за отлежаване, които в случая са два подземни тунела от по 80 м.  Избата разполага с две музейни части, които разказват историята на възрожденското винарско семейство Минкови и традицията на винопроизводството в карнобатския регион. Контактът с избата става чрез запитване в електронна форма през уебсайта й. 

Черноморието. Шато "Медово" в едноименното село на 20 км от Слънчев бряг е една интересна лятна спирка. Заради голямото туристическо движение през летния сезон няма нужда от предварителни уговорки. Дегустациите се провеждат в специално оборудвана зала на комплекса, чиято хотелска част работи целогодишно. Атракция е улицата на занаятите по модел, подобен на този в Етъра.

В Поморие винената спирка се намира в хотелския комплекс "Виа Понтика", към който има действаща винарска изба, построена в далечната 1932 г. Избата предлага дегустации на вина и други напитки на "Черноморско злато" – собствениците на комплекса, посещение в енотеката и ресторант с традиционно българско меню. 

На Северното Черноморие, разбира се, спирката е "Евксиноград" -  лятна резиденция на княз Александър I Батемберг. Под двореца се намира избата, построена за нуждите на царското семейство. Тя функционира и днес и е отворена за посетители. Може да дегустирате 12 бели вина и 7 вида коняци, най-известният сред които е Евксиняк.

Средна гора. Шато "Копса" до Карлово е избата в България, която може би се доближава най-много до представата за шато – замък върху естествено възвишение, а наоколо – лозя. Избата предлага настаняване в хотелска част, ресторант с фини ястия, разбира се – дегустации и презентации. Атракция е разходката с файтон с конски впряг в Розовата долина. 

Недалече, близо до Хисаря, е и комплекс "Старосел", който също предлага настаняване, дегустации, но също и винени СПА процедури и редица спортни атракции като лов, риболов, джип, сафари и др. Маршрутът се допълва от малката градска изба "Румелия" в Панагюрище, която предлага дегустации в уютна туристическа дегустационна, както и три стаи за настаняване. 

Пловдив. В един от най-винените региони на България логично има и най-голямо разнообразие. В самия град е "Винарско имение Драгомир" – една модерна, все още градска изба, поне докато стане готов разкошният комплекс, който "Драгомир" започва да изгражда в едноименното село наблизо. Помещението за дегустации е с модерен интериор, с усещане за изискан ресторант. Представянето на избата и дегустацията обикновено водят самите собственици на винарната, които са и създателите им. Дегустациите са с по пет вина и подходящи хапки, но може да се организира и вечеря с индивидуално изработено четиристепенно меню, предложено от гост-готвач.

За истинско преживяване тип шато в региона подходящ избор е изба Bessa Valley до село Огняново, Пазарджик. Стандартните дегустации на вината с марка "Енира", разходка из впечатляващата изба и лозята наоколо, може да се случи без предварителна заявка всеки делничен ден до 15 ч. следобед. 

Струва си и посещението във винарска изба "Загрей" – голям, разгърнат комплекс насред море от лозя, към които се открива гледка от дегустационната зала. За да посетите "Загрей", трябва да сте поне петима души и да се обадите предварително.

Още няколко по-малки и непретенциозни изби в региона предлагат дегустации - "Пълдин" в Перущица и винарска изба "Благови", на 3 км от Пловдив.

Предпочитаната от мнозина дестинация обаче е Брестовица. Градчето е приютило няколко изби, най-старата от които е винарска изба "Брестовица" - класическа френска "надземна изба", изградена по проект на френски инженери в края на 30-те години на миналия век. Избата предлага дегустации на своите малки серии от червени вина.

Вино и SPA хотел Todoroff  е другата спирка. Тук предлагат настаняване, винено спа и още забавления, но ако искате просто да опитате виното, Тодорофф има пет различни пакета – със сухи месета, с гурме хапки, с обяд или вечеря и различен брой вина. 

Третата спирка в градчето е винарска изба "Villa Vinifera", която предлага класически винен тур – с проследяване на технологичния процес, помещенията за отлежаване, дегустации на вина и ракии, водени от професионален технолог и комбинирани с мезета, както и възможността да си бутилирате собствена бутилка за спомен.

Сакар. Топлият и мек климат на Сакар привлича все повече интереса на винарите, а вината, които те създават, са също така топли и меки, но и пивки и свежи. Дали заради отдалечеността на този регион или друго, но малко от избите там са отворени за туризъм и посещения. Гостоприемна точка е изба "Катаржина". С предварително обаждане тя предлага  винен тур из лозята и имението с дегустация. Също така може да организира обяд или вечеря, да ви съдейства с резервация в хотел в Свиленград или и с посещението на забележителностите. 

Пиринският край. Мелник е може би най-популярната винена дестинация в България. В градчето няма истински изби – с производство, но чарът му са старинните къщи, които предлагат прословутото мелнишко вино и вкусни гозби. Най-известна сред тях е Кордопуловата къща  - построена специално за производство, съхранение и търговия на вино. Друга атракция е изба "При Шестаците". Това е едно от старите семейства, останали да живеят в Мелник със 120-годишна история във винопроизводството. Освен да ви нагостят и почерпят със собствено вино, те организират и обиколки на различни винени места в региона. Наблизо това са винарска изба "Синтика" в Сандански  - модерен комплекс с хотелска част, наследник на стар винарски комплекс, от който днес е запазена единствено подземната изба за отлежаване. Мястото е подходящо както за почивка, така и просто за винен тур с дегустация, а бонус е  разкошната  градина с редки екзотични растителни видове. Докато сте в региона, можете да посетите и бутиковата винарска изба "Кьосев" в село Илинденци. Освен традиционните дегустации на вино собствениците предлагат кулинарни допълнения, както и настаняване в "Къщата за винен туризъм" в двора на избата. Едва ли има смисъл да хвалим природните дадености на този уникален регион, но ако ви дойде природата твърде много – в къщата има и безжичен интернет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK