Тема на броя

Fast гурме?

Веселина Маринова 16 април 2008, 16:09

Колкото и абсурдно да звучи, тя е един съвсем логичен синтез между бързото хранене и гурме начина на хранене - онзи, при който хората внимават за всеки нюанс на вкуса и аромата, имат силно развито небце и необходимост храната да радва сетивата им. Може ли да съществува бърза гурме храна? Да, и вече става популярна по света.

Идеята ни за тази тема възникна преди месеци. Стана ясно, че за обяд всички колеги от офиса определено предпочитаме да си купим зеленчуци за салата, хляб, някакво добро сирене, леко осолен паламуд или риба тон и да хапнем бързо в малката ни кухня. Да, вярно, имаме кухня в офиса, за щастие. И това ни позволява, като добавим към гореизброените продукти хубав зехтин, маслинова паста и някои подправки, да хапнем бързо, качествено и много вкусно. С две думи fast gourmet.
Всъщност в централните части на големите градове по света, като контрапункт на традиционните заведения за бързо хранене, отдавна е започнало настъплението на едно ново поколение "фаст фууд" с пресни и високо качествени продукти за младата градска публика. Основната цел на тези заведения от нов тип е здравословното хранене, което е същевременно наистина вкусно и бързо.
Тенденцията започва преди петнайсетина години от англосаксонските страни и по-специално от центровете Ню Йорк и Лондон. А във Франция тя се превърна направо в обществено явление след 2001 г., когато ресторантьорът Ален Кожан отвори първия си "био-фаст-фууд" ресторант. Оттогава насам идеята за бързо, но вкусно и здравословно хранене печели все повече последователи сред съвременните и активни хора. Кожан днес има 10 подобни заведения в Париж. Вече има и други вериги заведения за fast gourmet с известни разлики в концепцията, разбира се. Зад някои от тях стоят имената на едни от най-великите шеф-готвачи на всички времена.
За разлика от fast food, "фаст гурме" e и здравословно. Не е толкова важно колко време е нужно, за да се приготви ястието, сандвичът или салатата. Същественото е да се сервира бързо и да не изисква много церемонии. Така активните и взискателни хора спестяват време, а после продължават да работят с онова чувство на лекота и задоволство, което дава добрата храна. Поне такава е идеята.
Най-същественият момент при фаст гурме храненето са продуктите. Те трябва да бъдат истински, екологични, вкусни и пресни. Думата "гурме" изисква продукти на особено високо ниво. В противен случай крайният резултат винаги страда. Ето защо при този вид хранене важна роля играе и произходът на храните. Знаем, че биологично чистите продукти са скъпи. Но пък и здравето ни е скъпо, както и добрите преживявания за сетивата ни.
Вторият важен фактор е, че ако изобщо храните се подлагат на топлинна обработка, то тя трябва да е съвсем кратка и да съхранява веществата и качествата, с които природата ги е дарила.
Естествено не бива да се забравят усетът и вкусът към успешно комбиниране на съставките. Защото именно изненадващият и вълнуващ вкус и аромат на храната, я прави гурме.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK