Вина

OT БРОЯ: ROSALEA: Модерно вино и женска енергия

Ани Коджаиванова 19 март 2024, 11:52

Пълния текст четете в пролетния брой на "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

ROSALEA e най-младата изба в района на Сакар, но за това кратко време тя стана разпознаваема за професионалисти и потребители, неделима част е от местната задружна винарска общност, а нейни вина вече имат отличия и две поредни години намират място в класацията на най-добрите български вина DiVino Top 50.

Няколко са основните причини за това: професионализмът и творческата енергия на чаровния предимно женски екип, воден от енолога Екатерина Гаргова; свежите, живи, хармонични вина с модерен стил, които тя и местният тероар създават; а също и нежното име и визия, които пасват идеално и на вината, и на екипа.

Идеолог и двигател на проекта е чешкият инвеститор Петр Белец, чийто професионален път е свързан с IT сферата и енергийния сектор. Преди 20 години работата го отвежда в Испания заедно с приятеля му Владислав Винтнер и започват да внасят испанско вино в Чехия. Десет години по-късно бизнесът им мигрира в България, а между бизнес срещите Петр открива и очарованието на сакарското вино и решава, че иска да бъде част от това преживяване.

В началото прави собствено вино в харманлийската изба "Братанови" - с помощта на екипа. Но копнежът за собствена винарна остава и през 2016 г са засадени 11 ха лозя в село Шишманово с типичните за региона каберне совиньон, каберне фран, сира, рубин, шардоне, както и мавруд. Разположени са върху канелени и сиви горски почви, които са подходящи и за червени и бели сортове. Четири години по-късно лозята са в плододаване и историята на ROSALEA започва.

"А" като лозе

Логично е. Имаш лозе - трябва ти агроном. Първият служител на ROSALEA е младата агрономка Анелия Павлова, която влиза в екипа през 2017 г. с мисия да изправи на крака лозята, които в началото имат трудности със захващането и голяма част трябва да се презасеят. Макар и току-що завършила обучението си, тя се справя със задачата и в следващите няколко години израства като уважаван професионалист. Колегите й я описват като много целеустремена и упорита, работлива и подредена, любознателна, човек с широк поглед и много разбиране, който чете и се интересува.

"Тя наистина бе тази, която вдигна на крака лозето. Работихме прекрасно заедно. Междувременно обаче Ани срещна любовта - едно италианско момче, и след няколко мъчителни отлагания на момента, през 2021 г., когато вече лозето вече беше в чудесна форма и готово за раздялата, замина за Италия", разказва с видима доза тъга Екатерина Гаргова. Работата на агроном оттогава поема Румен Кирилов, който е в лозето също от самото му създаване.

"Б" като енолог

Екатерина Гаргова се присъединява към екипа през 2020 г. - насред пандемията. Родена е в Пловдив, но пък родът на баща й е от Харманли, така че нещата си пасват. Тя е едно от най-изявените и уважавани имена в гилдията, носителка е на приза Енолог на годината за 2010 г.

Нейният професионален път започва в един от големите винпроми - Стамболово, преминава през проектите Вила Винифера, Windy Hills, Вила Любимец и Вила Хисар - популярни за времето си винарни, както и през северномакедонската изба Попова Кула, където работи и с куп интересни, и непознати местни сортове. От 2014 е част от екипа на русенската изба Levent, добре позната със своите свежи бели вина. Редом с това има зад гърба си и няколко кампании в Калифорния и Нова Зеландия. А междувременно основава и свой бранд - Wine Bridges. В него експериментира с къси серии вина от местни сортове.

"Беше травмираща година, с окови. Едва през месец май успях да посетя за първи път лозята в Сакар след няколко месеца локдауни и те бяха така красиви, на фона на целия стрес бяха като оазис", спомня си еноложката.

По това време ROSALEA все още притежава само лозе, а с наближаването на гроздобера трябва да намерят място, в което да направят вино. Моментът е сложен и в местните изби няма възможност. Намират такава във винарна в Ямболско. "Беше сушава година, очакваше се нисък добив и предполагах, че гроздето няма да има добре узрели танини. Лозята също бяха още твърде млади за хубави чисто сортови вина. А и като видях оборудването и съдовете, с които можехме да разполагаме, реших, че ще е най-добре просто да направим едно купажно розе. И така направихме ROSALEA Rose 2020 - 3800 бутилки", спомня си Катя.

Това е всичко от първата реколта на избата, но тя далече не е безславна, защото въпросното розе печели златен медал на Фестивала на розето в Казанлък и много почитатели. За направата му Екатерина Гаргова казва, че търси баланс между цвета, ароматите и вкуса, както и между свежестта и алкохола. "Не робувам само на цвета. Харесвам да е нежен, но не прозрачен, защото така виното се лишава от други качества. Охлаждам гроздето, за да не извлича много цвят, но не искам да се боря да няма цвят", споделя еноложката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK