Новини

Международен ден на Мавруда: Градски винени фестивали в София и Пловдив

Бакхус 16 октомври 2024, 12:57

Октомври е месецът, в който честваме българското вино и вината от местни сортове, а
календарът с винени събития е изпълнен с дегустации и събития из цялата страна, но защо 26 октомври е на фокус?

На тази дата се чества Международният ден на Мавруда и има за цел да почете един от най-емблематичните български винени сортове - Мавруд. Този древен и традиционен сорт е известен със своя плътен и богат вкус, който носи уникалния характер на българския тероар. Освен Мавруда, инициативата включва и други местни сортове като Врачански мискет, Широка мелнишка лоза, Червен мискет, както и сортове, създадени от български учени като Рубин, Мелник 55 и други. Основната цел на този ден е да се популяризират местните сортове и да се подчертае тяхната роля в развитието на българската винена култура и традиция.

Идеята за този ден идва от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП), която обединява експерти във всяка сфера на винения бизнес - енолози, собственици на винарни, винени търговци, маркетинг специалисти и други. Чрез тази инициатива се създава платформа за популяризиране на българските вина, както за местната аудитория, така и на международно ниво. Денят на Мавруда вече е част от световния винен календар и получава все по-голямо внимание от винени ентусиасти по цял свят.

След успешния старт на винените фестивали във Велико Търново и Варна, виното продължава своя път към София и Пловдив, където ни очакват още две големи събития.

Urban Wine Fest - София (18-19 октомври)
На 18 и 19 октомври Ларгото в столицата ще се превърне в център на винени и кулинарни изживявания. Под купола на Ларгото, създаващ атмосфера на открито с градските светлини и звездите над София, ще може да се насладите на вина от 17 местни сорта, представени в различни стилове. Винените барове ще бъдат отворени от 16:00 до 22:00 часа, като всеки посетител ще има възможност да дегустира селекция от 40 вина от различни български винарни. Музикалната програма също обещава наслада с изпълненията на Джаз формация "София" в петък и Софийския духов оркестър в събота.

Urban Wine Fest - Пловдив (26-27 октомври)
Кулминацията на празненствата ще се проведе в Пловдив на 26 и 27 октомври, когато виното и музиката ще завладеят моста над ул. "Гладстон". Празникът съвпада с официалния Международен ден на Мавруда и ще бъде отбелязан с богата програма от винени дегустации, кулинарни изкушения и музикални изпълнения. Винените барове ще предложат на гостите най-доброто от местната винена продукция, докато квартет "Гърбачев" и DJ Manev ще се погрижат за празничното настроение.

Фестивалите са безплатни за посещение, а дегустациите и консумацията на вина и храна се заплащат на място. Не забравяйте да носите своята дегустационна чаша или да вземете такава на място срещу депозит.
Международният ден на Мавруда е не просто почит към този уникален български сорт, а платформа за изразяване на националната ни винена идентичност. Чрез събитията през октомври ще имате възможност да откриете богатството на българските вина, съчетавайки дегустации с вкусни ястия и музика на живо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK