Новини

Септември — началото на винената година

Емилия Стоева 03 септември 2024, 12:35

Интересни факти и тенденции около виното

Септември се смята за началото на годината във винарския сектор, когато гроздето най-после е готово за бране, а в избите хората работят усилено по създаването на новата реколта вино.
Проследяване на лозовите масиви, събиране на бригади от берачи и часове усилен труд, които накрая се превръщат в милиони бутилки вино, представящи пред света знанията и уменията на винарите, които вървят ръка за ръка с изпитанията на природата.

2024 година изненада винарския сектор в Европа с високи температури и суша, които повлияха на по-бързото зреене на гроздето, компромис в качеството в различни райони и до драстично по-ранното начало на винарската кампания - с около три седмици. Всичко това постави бранша пред редица изпитания като надпревара с много по-кратките срокове, по-малък добив и повишаване на цената на гроздето. Въпреки това в България отзивите са положителни, тъй като сушата предотврати обилните валежи и градушки, които падаха през последните години в началото на летните месеци.
И така, докато винарската кампания у нас е в разгара си, нека обърнем внимание на няколко интересни факта и тенденции около виното, докато чакаме търпеливо да видим резултатите на тазгодишната реколта.



Димятът - балканско съкровище и перла на Източния черноморски регион

Местният сорт димят определено може да се каже, че се радва на все повече внимание през последните години. Малко известен факт е, че корените му не тръгват от България, а от Балканите. Макар и не докрай доказано, се смята, че началото на "балканското шардоне", както го наричат, е в района на сръбския град Смедерево, където е познат като смедеревка. Място намира и в Македония, Румъния и Турция.
Димятът е къснозреещ, едновременно винен и десертен сорт. Гроздето узрява през втората половина на септември, а дори на места и в първите дни на октомври. По-стръмните терени с варовити почви са отличен избор за засаждане на сорта, ето защо именно той е водещият сред белите видове, отглеждани в Източния черноморски регион (около Варна, Поморие, Преслав и Плиска). Но отглеждането на димят се среща още и по Родопската яка, и в районите около Хасково, Ивайловград и Чирпан.
Сортът се характеризира с деликатен нос, но и гъвкаво, богато тяло, а през последните години даде явна заявка за запомнящ се местен почерк при българските бели вина.

сорт Димят



Маврудът - звездата сред българските местни сортове

Говорейки за местни сортове, би било неуважително да пропуснем мавруда. Това може би е сортът, който е прославил в най-голяма степен българското винопроизводство през годините. Отглеждан по нашите земи от дълбока древност, маврудът се класифицира като късно до много късно зреещ винен сорт. Гроздето узрява в края на месец септември или в началото на октомври, а насаждения на мавруд има предимно в Пловдивска и Пазарджишка област и по-малко в Хасковска и Старозагорска област, по Черноморието, в Дунавската равнина и в Долината на Струма.
Интересен факт е, че маврудът е използван за създаването на други два местни сорта - евмолпия и букет, които в последните години възвръщат своята популярност. Смята се, че именно маврудът е сред най-добрите български сортове за производство на висококачествени червени вина.

26 октомври - Международен ден на мавруда

През 2021 година Българската асоциация на винените професионалисти създаде инициативата с цел популяризиране на българското вино, което да заеме своето място на световната винена сцена. За тази цел беше избран именно маврудът като сорт, който да представлява България.
За трета поредна година организацията подготвя редица специални събития в големите градове в страната като София, Пловдив, Варна и Велико Търново, с които да се постави фокус върху потенциала на българското вино и имиджа на България като винена страна.



Леко охладени червени вина - тенденцията, която развълнува света това лято
Редица световни винени медии поставиха фокус върху бързо нарастващата тенденция за производството на леки червени вина, които да бъдат консумирани леко охладени или на по-ниска температура от обичайната. Всичко това отново се диктува от климатичните промени, обясняват винените специалисти.
Региони като Северна Италия, Австрия, Германия, северните части на Франция и дори Северозападната и Североизточната част на България се характеризират с по-хладен климат и отглеждат сортове като пино ноар, гренаш, гаме ноар, неббиоло, долчето и по-леки вариации на вина от каберне фран, каберне совиньон и мерло, както и местните гъмза и евмолпия. Именно тези места в Европа се нареждат сред предпочитаните за т.нар. chillable reds. Елегантни, прозирни цветове, силно изразени аромати на червени плодове, нежни танини и свежест са сред предпоставките да си позволим да охладим виното с една идея повече - до 9°C-10˚C.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK