"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
Сомелиер - що е то?
Вярно е, че терминът сомелиер по начало звучи малко стряскащо, дори за французите, защото думата няма буквален превод, макар да произхожда от праезика на галите. Действително защо точно сомелиер, а не нещо друго?
Думата sommelier произхожда от старофренските думи sommerier, somier и bete de somme. Последното означавало товарно животно, а sommelier бил неговият пастир. По-късно определението започва да се използва за лицето, което официално отговаряло за транспорта на френския кралски багаж при пътувания (1316). Този човек можел да бъде натоварен и с отговорната задача "да се грижи за хигиената, за осигуряване на храната и за избата". Още преди края на ХVІІ век във френския кралски двор думата сомелиер започнала да се използва за човека, който слагал масата и подготвял вината за яденето (докато онзи, който ги сервирал, се наричал echanson). Това късно значение изместило всички останали и днес се е доразвило така, че се използва за човека, който отговаря за виното в даден ресторант.
Умението да се съчетава храната с подходящите напитки е еволюирало непрестанно във времето, за да стигне до тази взискателна и страстна професия, изискваща старателна и многопосочна подготовка, в която savoir-vivre и savoir-faire се съчетават, за да се увеличи насладата от гастрономическите изживявания.
В наши дни сомелиерството се е превърнало в изкуство, макар в общия случай сомелиерът да не е нещо по-различно от сервитьор, който има много задълбочени познания за виното. Ето защо сомелиер не е нещо страшно или още по-малко неприлично, а се отнася до една много благородна професия.
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.