Галерии

Ресторантите говорят

Фотограф: Надежда Чипева 01 август 2018, 11:01
След конкурса "Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino" разговаряхме с победителите във всяка категория за успехите, бъдещето и предизвикателствата, които предстоят пред целия бранш. Ресторант "Багри"

"Багри" отвори в края на 2015 г. и е сред първите ресторанти в България с изчистена концепция "от фермата до чинията". В "Багри" се работи изключително с продукти от български малки производители, които работят по натурален начин. Собствениците - Димитър и Нели Николови, вярват в сезонната, качествена и локална храна...

Вижте цялта статия тук: https://bit.ly/2LSZhAz
Ресторант Cinecittà Osteria Italiana

Cinecittà отвори през 2011 г. Станахме на 6 години. Но всъщност сме ветерани, защото първият ни ресторант като партньори отворихме още през 1991 г. Това беше "Вкусен свят" на "Сливница" 13. След епохата на гарнираните пити това бяха първите италиански пици. Знаете, че освен Cinecittà имаме и други ресторанти. По време на кризата отворихме Toro. Оказа се много мъчен проект по много причини. След като го затворихме, решихме, че искаме да отворим остерия - абсолютно достъпна, но и модерна...

Вижте цялта статия тук: https://bit.ly/2LFG4Db
Ресторант Da Massimo

Ако си редовен клиент на едно заведение, последното, което ще искаш, е да вдигнат цените. Съвсем логично. В историята на ресторанта на Масимо Бондини обаче няма нищо логично, даже напротив. Успехът му опровергава почти всички правила на играта "как се прави добро заведение" с изключение на едно. Трябва да е вкусно. Италианската храна на Масимо, майка му Карла, брат му и останалите трима готвачи в Da Massimo са всичко, каквото трябва да бъде едно място с претенцията за автентична национална кухня...

Вижте цялта статия тук: https://bit.ly/2Avb5Vh
Ресторант Este

На пръв поглед, ако си трикратен победител в категорията "Авторска кухня", признанието за най-добро обслужване звучи като утешителна награда. Нищо подобно. Абсолютно единодушното мнение на всеки, който прави или някога се е опитвал да прави заведение в България, е, че няма по-трудно нещо от това да създадеш добър екип, който да следва високите ти стандарти за обслужване на клиенти...

Вижте цялата статия тук: https://bit.ly/2OzXyyT
Grape Central

Grape Central е място за хора, които обичат виното и за които виното е неделима част от храненето. Не сме променяли концепцията си, няма и да го направим, защото от самото начало вярвахме в нея. Все пак да уточним, че изначалният план беше да има силен фокус върху виното, но бързо разбрахме, че без равностойна храна няма да стане. Променяме менюто и винената листа, но това е естествена част от работния процес...

Вижте цялата статия тук: https://bit.ly/2Kg7w4U
Jasmine

Не е за вярване, че времето мина толкова бързо, но през март Jasmine стана на една година. Дълго време търсех подходящо място за една нова идея. Открих го накрая и след един по-дълъг ремонт тя се осъществи. Идеята беше да предложим елегантно място за чаша вино след работа. Не смятаме да я променяме. Примамката ни са количеството вина на чаша: смея да твърдя, че в момента сме номер 1 в България в това отношение...

Вижте цялата статия тук: https://bit.ly/2LNyLJ5
Ресторант "Космос"

Когато правиш ново място с идеята да е "уау", много е вероятно да стане "ау". Донякъде така се получава с първоначалния стремеж на Николай Григоров да покаже, че след "Ракета", "Спутник" и "Фабрика Дъга" може да направиш нещо още по-концептуално, по-издържано и с претенция за наистина "най-доброто място". След почти двегодишно доизпипване на визия, меню, обслужване и цялостно преживяване за гостите с днешна дата "Космос" заслужено наистина вече е сред най-добрите места в София...

Вижте цялата статия: https://bit.ly/2NYGvoU
L'Etranger

Отворихме L’Etranger през 2001 г. Всъщност ние сме набори с "Ресторант на годината" - започнахме в годината на първото му провеждане. Помним, че беше в една немска бирария зад НАТФИЗ. Първото ни място беше на ул. "Асен Златаров". Изкарахме там две години. Един ден собственикът дойде със сп. "Бакхус" в ръка и каза "Ами, виждам, че сте се прочули. Вдигам ви наема три пъти". Още на следващия ден започнахме да се изнасяме...

Вижте цялата статия тук: https://bit.ly/2AqQHVg
Ресторант Niko/las 0/360

Година след отварянето печелиш в категорията "Дебют", а на следващата вече си "Ресторант на годината". Историята на Niko’las ни припомня едно парче от началото на века със заглавие "Let’s go straight to number one". Лесно е да го изпееш, но как точно да го случиш в живия живот. Особено в един бизнес, в който мнозина от тези, които са се пробвали, споделят, че първите две години след като си направил ново място, всъщност разбираш точно как не се прави ново място. Е, за шеф Цветомир Николов нещата явно стоят по друг начин...

Вижте цялата статия тук: https://bit.ly/2O3wRl9
Ресторант "Паваж"

Едва ли в последните години има толкова малко място, което да е си е спечелило толкова много и заклети фенове. Да си намериш маса в "Паваж" е геройство, късмет и повод за десетки завистливи погледи, докато се наместващ удобно пред очите на тези, които много често са дошли до Пловдив само и единствено заради ресторанта на Райчо и Мадлен. "Идеята беше да направим нещо, което изцяло да припокрива представите ни за добро място - вкусна храна, приятелско обслужване, неангажираща атмосфера"....

Вижте цялата статия тук: https://bit.ly/2LR68e6
Ресторант "Преди 10"

От самото начало любопитството и търсенето ни бяха насочени към кулинарните провокации на балканските територии. Целта ни беше, а и досега си остана, да издирваме и съживяваме старите им продукти и рецепти, до някаква степен също и тези от Близкия изток. Представете си, че през всички тези седем години сме били на едно носталгично пътешествие и изследване...

Вижте цялата статия тук: https://bit.ly/2LQzWaB
Ресторант aEstivum, комплекс "Зорница"

Комплексът отвори в началото на 2017 г. не точно с комерсиална цел, въпреки че би било добре да има и финансов смисъл, но по-скоро от любов към вкусната храна и пълноценния отдих. Избрахме региона на Мелник, защото има огромен потенциал - климатът е топъл, близо е до Гърция и до София, а пейзажът е подобен на Тоскана. Важно е и че има изградена добра инфраструктура за винен туризъм с над 10 добри изби...

Вижте цялата статия тук: https://bit.ly/2n1Arkf
Ресторант ANDRé

Андре Токев и авторска кухня, авторска кухня и Андре Токев. Взаимно заменяеми понятия на сравнително младата българска кулинарна сцена, в която се радваме да приемаме нови и нови имена, но учителите им все още си остават постоянно присъствие и ненадминати професионалисти.

Вижте цялата статия тук: https://bit.ly/2OuNHtY


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK