Новини

Манол Лазаров е WORLD CLASS барман на годината за България 2022

Съдържание от Avendi 20 юни 2022, 10:38

В една дъждовна юнска вечер в Ozone skybar and lounge се проведе българският финал на престижното съревнование за бармани WORLD CLASS. Манол Лазаров успя да се пребори за първото място и се превърна в най-добрия барман на България. На второ място се класира Павел Ненов, а третата почетна статуетка отиде при Виктор Христозов.

След предварителните квалификационни кръгове през пролетта само 10 участници се класираха за финала през юни. Сега барманите трябваше да преминат през още 3 различни рунда, в които да демонстрират умения и изобретателност при приготвянето на коктейли и да впечатлят двамата международни съдии - Андра Драгун и Андрей Лунг.

Всеки от финалните кръгове беше базиран изцяло на предварителна подготовка, като след първите два рунда само 6 участници се класираха за последното предизвикателство в битка за титлата.

В първия кръг, наречен Future Proof, участниците трябваше да приготвят оригинална нискоалкохолна напитка с дестилат по избор от Diageo Reserve портфолиото, като разполагаха с 5 минути презентационно време.

Вторият кръг под наслов Magical Modifiers беше вдъхновен от домашно приготвените модификатори, които преобразяват всеки коктейл в уникално вкусово преживяване. Напитката трябваше да има задължителната основа от джин Tanqueray №TEN.

Последният рунд извади барманите от комфортната зона зад бара и ги предизвика да направят

trolley serve директно на масата на съдиите.

Тук шестимата финалисти имаха задачата да приготвят две напитки - аперитив и диджестив, които да поднесат с най-подходящото ястие и да демонстрират елегантен подход. Те имаха свободата да използват всички основи от портфолиото Diageo Reserve и само 10 минути да пленят сетивата на съдиите.

Барманите бяха оценявани по следните критерии:
- взаимодействие и презентационни умения
- професионализъм
- знания за напитките
- вкусови качества на коктейла
- творчески подход

В първия кръг победителят Манол Лазаров приготви Rechelada - съвременна вариация на Мичелада с газиран и охмелен доматен сок и текила Don Julio Blanco. По време на втория рунд той впечатли журито с визуална интерпретация на мъглявината ,,Окото на Бог". Коктейлът беше под формата на Кардинале - комбинация от Негрони и Мартини, подправена със сечуански пипер, дафинов лист и индрише, на основата на джин Tanqueray №TEN.

Всяка напитка се преглъща по-приятно в компанията на добре преценено ястие и затова в третия кръг

победителят подложи посетителите на истинско гурме изживяване.

Лазаров сам беше създал рецептите за ястията, които най-добре пасват на подготвените от него напитки. Аперитивът съдържаше Tanqueray №TEN, сок от манго и цитрусуви хмелове, подкрепени от ликьор от тинтява и фино шери, и беше придружен от севиче с риба тон.
Последва дижестивът Maillard Fashioned - бърбън, овкусен с кафяво масло, карамел, царевица, кафе, шери и мандарина. Вкусът на коктейла беше подчертан от черен чесън и ванилов сладолед, покрити с бял шоколад, какаов спондж кейк, мисо карамел сос, направен с кафяво масло, портокалови кори, целувчени трохи и ядливи цветя.

Сега всички отправят поглед към световния финал на WORLD CLASS в Австралия през септември, където барман номер 1 на България ще представи страната ни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK