Роди се кулинарна звезда: Африка
Добрият гастрономически пример на един дълго пренебрегван континент
Малък южноафрикански ресторант стана номер 1 в света
Най-голямата награда - Ресторант на годината - спечели малкият крайбрежен ресторант Wolfgat в Южна Африка. Ресторантът спечели също и в категорията Off-Map, заради красивия път, по който се стига до него. Ресторантът предлага седемстепенно меню за 60 долара.
Главният му готвач Кобус ван дер Мерве, който до 30-та си годишнина не се е занимавал сериозно с готвене, сподели, че няма търпение на празнува с колегите си с чаша южноафриканско пенливо. Ван дер Мерве е работил като журналист за южноафриканския Eat Out, после работи вресторанта на родителите си, основно за риба и картофки.
Днес всеки ден отделя време в търсене на местни продукти, и приготвя сам хляба и маслото за ресторанта.
В конкурса има най-разнообразни категории: "без резервации", "най-добър Инстаграм акаунт", "готвач без татус", или "кухня без пинсети".
Лондонският Noble Rot спечели в категорията "ресторант с червено вино", заради колекцията си отлежали червени на добри цени, а Vespertine в Лос Анделис - за най-добра атмосфера.
Wolfgat съществува от две години. Помещава се в 130-годишна къща в селцето Патерностер на западния южноафрикански бряг. Ресторантът е за 20 души и е с екип от шестима местни хора без професионално образование. Ресторантът, според журито, бил предпочетен заради подхода си "обратно към корените".
В категория "специалитет на рестранта" е награден Lidi 84 на езерото Гарда, в който вари своята паста "качо е пепе" в свински пикочен мехур.
За "вечна класика" беше обявен La Mère Brazier в Лион, който съществува от 98 години, а Ален Дюкас е победителят в "готвач без татус".
За "ново попълнение" беше обявен германецът Томас Фребел за ресторанта си Inua в Токио.
Андони Луис Адуриз и Mugaritz в Сан Себастиан спечелиха в категорията за ресторант с най-добри напитки и добри цени във винения си лист.
Масимо Ботура, заедно със съпругата си Лара Гилмор взеха приза за етичен подход заради проекта си Food for the Soul.
Конкурсът World Restaurant Awards се появи като реакция и алтернатива на известния 50 Best Restaurants. Според основателите му той страдал от предразсъдъци срещу френската кухня.
Стремежът на World Restaurant Awards е да поощрява преди всичко "разнообразието и интегритета" в света на ресторантите. Журито му се състои от 50 жени и 50 мъже, а победителите се решават от панел от журналисти, инфлуенсъри и професионалисти от 37 държави.
Роди се кулинарна звезда: Африка
Добрият гастрономически пример на един дълго пренебрегван континент
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.