Новини

Коледното меню на кралицата

Бакхус 22 декември 2021, 12:23

Новият брой на списание "Бакхус" и имперската му тематика стана повод на проучване в екипа ни: с какво се храни великобританското кралско семейство на Коледа?

Докато може да се очаква от монарсите да наблягат на черен хайвер и фоа гра на големия ден, бившият главен готвач на двореца Дарън Макгрейди наскоро сподели с широката публика, че празничните ястия на кралското семейство са далеч по-традиционни и макар и всяка година менюто да е горе-долу едно и също, то винаги представлява същински пир.

Всъщност в двореца съществува дългогодишна традиция да се претеглят членовете на семейството преди и след коледното угощение на античен комплект везни. Още от времето на крал Едуард VII, претеглянето измерва дали гостите наистина са се насладили на посещението си. Целта е достигната, ако човекът е наддал 3 фунта, т.е. около 1,5 кг.

От 1952 г. насам кралското семейство празнува Коледа в Сaндрингам, на около 150 км от Лондон. Тази година обаче празникът ще бъде посрещнат в замъка Уиндзор, където кралицата основно пребивава от започването на пандемията, а това ще е и първата ѝ Коледа без принц Филип.

Замъкът Уиндзор

От 1982 до 1998 г. Макгрейди готви за кралското семейство всекидневно, а след като напуска Бъкингам, издава съвсем необикновена кулинарна книга с рецепти Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen.

В коледната сутрин и преди задължителната църковна служба се започва с типичната английска закуска: яйца, наденица, боб, гъби, бекон, препечен хляб. След службата е време за големия коледен обяд, който включва салата със скариди или омари, разнообразие от печено месо (печени ребра и пуешко), предястия с морски дарове и варени зеленчуци - пащърнак, моркови, брюкселско зеле, както и различни предястия с картофи. Назад в годините винаги е имало по 3 цели печени пуйки - 1 за възрастните, хранещи се в голямата трапезария, 1 за подрастващите принцове и принцеси и 1 за обслужващия кралски персонал.
Десертът е домашен коледен пудинг, украсен с джел и напоен с бренди, поднесен пламтящ в кралската трапезария.

След засищащия коледен обяд семейството излиза на кратка разходка, само за да се върне обратно в 15:00 часа, за да гледат заедно коледната реч на кралицата, излъчвана в този час. Тук идва ред на следобедния чай, поднесен с кекс със захаросани плодове, сконове и различни видове мини сандвичи.

Празничната вечеря не отстъпва по пищност на обяда. Вечерята на кралското семейство е тип "шведска маса" от 15-20 различни ястия - включително разнообразие от печено месо, морски дарове, варени и печени картофи.

Точно преди коледния бюфет дежурният главен готвач влиза в трапезарията и нарязва месото. След това Нейно Величество му поднася чаша уиски, за да отпразнуват изминалата година. "Това е единственият път, когато готвачът влиза в трапезарията и изпива едно с кралското семейство. Това е една от любимите традиции на главния готвач.", споделя Дарън Макгрейди.

Сред дългогодишните коледни ястия фаворити на кралското семейство:

Potted shrimp
Разядка, приготвена от скариди, запържени в тиган с много масло, индийско орехче и кайенски пипер, сервирани с тънки резенчета препечен хляб.

Бьоф Бургиньон
Телешкото по бургундски понякога се приготвя и с еленско месо като лично предпочитание на Елизабет II.

Настъргано брюкселско зеле с лук и бекон
Без чесън, разбира се, тъй като той е една от 9-те храни, които кралицата не яде.

Bubble and squeak
Традиционно британско ястие от картофено пюре, смесено с нарязано зеле и запържено.

Ябълков сладкиш с фурми
Семпъл печен десерт, приготвен с фурми и ябълки, оваляни в тесто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK