Новини

Луна и джин на среща под звездите

София Павлова 18 май 2021, 10:02

Максимално изчистен вкус и с минимално количество съставки - така, синтезирано в две думи, звучи мотото на съвременния миксолог и усещането на майсторския клас за джин, на който от Бакхус бяхме поканени, отразяваше именно този течен минимализъм.

Думата "мастърклас" днес се среща за щяло и нещяло и макар и тънкостите на джин технологията да са запазени за миксолозите в бранша (така и трябва), неделният клас се оказа приятен повод за всички ентусиасти да пробват нещо ново и да си го приготвят сами. Повод за събитието бе премиерата на новото попълнение в семейството на Hendrick's - Lunar.

Името не е случайна приумица, а директна препратка към някои от основните съставки на алкохола: нощни билки и цветя, които разкриват ароматите си само под лунна светлина. Сред ботаническите съставки са емблематичните за марката хвойна, кориандър, корен от ангелика, бъз, лимонова кора, корен от ирис, кимион, бял равнец и лайка. Колкото до загадъчните нощни растения - повечето си остават именно такива. Склонна съм да се обзаложа, че основното такова цвете носи името "маркетинг". И все пак: Silene vulgaris е сред съставките, за които знаем. То цъфти през нощта, а ароматите му са описани като пикантни, напомнящи на карамфил.

Майсторският клас беше по-скоро разходка из три коктейла: първият - класически, за да се овладеят основите на маневрите и да се затвърди урокът, че сламка не е възпитано да се споменава дори, а последващите два - за игра с новата придобивка на световната марка. Майсторският клас би бил полезен за всички любители на джин културата и макар да не е нищо ново под звездите за специалистите, определено е нещо ново под луната. А и, откровено казано, е много, много приятен. В крайна сметка, затова сме се събрали.

Локацията: The Gin House
Организацията: Social Crush Events
Поводът: Hendrick's Lunar Gin Masterclass
Изпълнението: както трябва и завършващо леко на градус, с научени няколко трика от бар кухнята. Като това как да разпознете (само на око) кога са ви налeли точно 50 мл (броите "1001, 1002, 1003, 1004, 1005 и едно наум"). Трикът е на миксолога Иван Дяков.

А ето и важните специфики за всички бармани, чието запознаване с Hendrick's Lunar предстои:
Нос: умерен интензитет с ясно изразена флоралност. Бъз и виолетки в тандем с хвойна и кориандър.
Небце: въпреки отчетливата флоралност и изразен вкус на теменужки и жасмин Lunar изненадва с пикантно хвойно сърце, черен пипер и ябълка. Финалът е на цвят от бъз, мускусна роза и прясна краставица. Пикантните нюанси балансират иначе флоралните и цитрусови мотиви.
Коктейли: Lunar е подходящ почти за всички основни типове коктейли. Флоралните нотки дават път на пикантното и хвойно ядро на негрони например. Едно стандартно мартини, особено с лимонов туист, издига финия цитрусов характер на джина. Сред коктейлите, които не биха били най-подходящ избор, са "мръсните" вариации: гибсън (с мариновано лукче) и мартини с маслини.
Hendrick's Lunar е подходящ за почитателите на видовете джин с изразени флорални нотки, съветваме ви да не го препоръчвате на хора, които предпочитат по-обрани и сдържани вкусове.


Спазването на пропорциите e първият и най-важен елемент при приготвянето на джин и тоник. Винаги 1 към 3. И ако във винения свят употребата на лед би довела до публично линчуване от гилдията, то в джинения такъв ледът трябва да е много и да е догоре. Резен краставица, разбъркваме веднъж и внимателно et voilà. Това е класическият вариант.

Класически джин и тоник

Разбъркването е ключов момент: коктейл с газиран компонент се завърта само веднъж, иначе просто не си струва да го пиете. Иван Дяков с категоричност напомни, че сламка в коктейл н-и-к-о-г-а не се ползва. Първо - защото "не ви ли е грижа за околната среда?!" и второ, защото, разбъркаме ли повече от веднъж течността (а сламката предразполага към това), можем да се сбогуваме с газираността. Убили сме я в миг.

Иван Дяков в действие

Със значително по-голяма доза увереност приготвихме втория коктейл за вечерта и първия с Hendrick's Lunar - Moonlight Buck. Характерното за всички buck коктейли е употребата на лимонов сок и джинджър ейл тоник или бира, ние използвахме тоник. Това е напитка, която би се харесала на всички почитатели на Moscow Mule, популярен водка buck коктейл, който се приготвя с люта джинджифилова бира.
За да направим още по-пикантна ситуацията в чашата, добавяме няколко зрънца черен пипер. Завършваме с емблематичната за марката краставица. Междувременно научаваме, че оптималното време за изпиването на подобен кокейл е 7 минути. След това положението става твърде разводнено.
И още нещо: не махайте украсата - тя е там, за да може обонянието ни да я долови и да се допълнят сетивата.

Moonlight Buck, свеж и пиперлив

Третият коктейл, Salty Dog, и категорично мой фаворит за вечерта заради елемента на умами. Солта е съставката, която отличава Salty Dog от Greyhound - и двата се приготвят с джин (или водка) и сок от грейпфрут. Създаването на пръстен от сол по ръба на чашата, както се вижда на снимката, не става от първия път, но компенсира с чувство на удовлетвореност, когато все пак успеете.

Salty Dog, умамито на умамитата

Съсредоточено се опитвам да гарнирам със сол ръба на чашата


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK