Новини

Ризлинг на половин век или какъв е вкусът на времето

Ани Коджаиванова 11 юни 2019, 11:53

Едва ли елзаските вина имат нужда от реклама, особено тези от най-ценния сорт на региона - ризлинга. В традицията на Елзас той е сух, с деликатен и сдържан букет, стегнато тяло и изключителна свежест. Качественият ризлинг има потенциал да старее, който се измерва с десетилетия.

Само думите обаче със сигурност не са достатъчни, за да се разбере и осмисли едно петдесетгодишно вино с цялата му главозамайваща комплексност и уникалност. Ето защо една от най-големите и популярни елзаски изби - Dopf&Irrion, тази година прави респектиращ жест към почитателите на сорта, като им дава шанс да дегустират вино, отлежавало половин век - ризлинг реколта 1969 г. от шатото в Рикевир. Целта, разбира се, е да покаже потенциала на сорта от гранд крю парцелите на избата - Schonenburg и Vorburg.

В България безценната бутилка Les Murailes Riesling 1969 бе отворена в края на миналата седмица на дегустация в столичния винобар Grape Central, организирана от "Трансимпорт", вносителя на вината на Dopf&Irrion в България.

И отново с уговорката, че думите не са достатъчни, все пак: виното впечатлява с красив, плътен и чист цвят на старо злато; има изключително богат нос със силен акцент на сладко от дюли в началото, който обаче с времето разкрива и още много нюанси на сушени и захаросани плодове, билки, бели полски цветя и др. Тялото е много живо и концентрирано, а като контрапункт на сладостните аромати - на вкус виното изненадва със забележителна за годините си свежест, силна минералност и многопластовост, която сякаш няма край. Макар и на 50 години този ризлинг не оставя усещането, че е достигнал предела на живота си. И наистина избата има дори по стари реколти - например ‘53 или ‘45, които е представяла на специални събития.

Това, разбира се, са колекционерски бултилки, достъпни за единици по света. Но пък други вина на избата се предалагат на нашия пазар. Като Riesling Cuvée René Dopff 2016 - деликатно вино с много типичен сортов характер и свежа минералност, както и Dopff & Irion Crustaces 2017 - сочен и ароматен и бленд от силванер и пино блан. С доброто си съотношение цена/качество двете вина са идеален избор за лятото заради свежестта си и ниския алкохолен градус (12.5%) и са много подходящи за съчетаване с морски храни.
Скоро по рафтовете за радост на феновете на пенливите вина пък може да се появи и деликатния и нежен креман от пино блан на избата.

За избата и региона

Рикевир (Riquewihr) е едно от най-впечатляващите винени селища в Елзас, а вероятно и в цяла Франция. През средните векове то е проспериращ център в района и става популярно с добрите си вина, които достигат и цяла Северна Европа по Рейн. Днес селото впечатлява с разкошната си архитектура и със забележително съхранена автентичност. Крепостни стени с големи порти опасват пешеходния център, а средновековните имения в пастелни цветове, каменните улици, кладенците, някогашите занаятчийници с гербовете на гилдиите над портите карат посетителите да се чувстват наистина сякаш времето е спряло в средните векове. Много от старите изби все още работят и се гордеят с вековната си история и семейна собственост.

Изба Dopf&Irrion е едно от бижутата на Рикевир, а историята й може да се проследи до 16-ти век. Замъкът с изба Château de Riquewihr, построен през 1549 г., е бил собственост на князете Вюртенберг, които управлявали града и района му в продължение на пет века.

В края на Втората световна война, две от най-популярните имена в лозарството в Рикевир - Рене Допф и вдовицата Ирион, обединяват усилия и създават Dopff & Irion, като придобиват и историческия замък. Рене Допф е емблематичен и престижен производител на вино, който оказва огромно влияние върху лозята на Елзас, като поставя акцент върху качеството (например чрез намаляване на добивите) и модернизиране на етикетите. Той е считан и за първият, който свързва определен сорт грозде с тероара и специфичните почви.

През 60-те и 70-те години на 20 век избата има имиджа на една от най-престижните в Езлзас. Ризлинг на избата е сервиран на официалната вечеря на най-големия тогава круизен кораб в света - 'Le France'. Няколко години по-късно пак ризлинг на избата става част от менюто на Елисейския дворец. В модерно време е и носителка на много отличия.

Днес тя привлича винените почитатели с качествено и много богато портфолио. Елзаските й шата са достъпни за посещение, а в Рикевир посреща гости и комфортна дегустационна, където може да се опита огромно разнообразие от вина - от топ гранд крю вина от стари реколти от различнте апелации и специални парцели до интересни кремани.

Отличително за Dopff & Irion е, че е един от най-големите собственици на лозя в региона цели 27 хектара, на фона на силно фрагментираната структура на лозята в Елзас - около 60% от производителите тук притежават под 1 ха лозя. Ризлингът, разбира се, е най-важният сорт и заема над ⅓ от всички насаждения, а останалите са гевюрцтрминер, пино гри, пино блан, пино ноар и мускат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK