Новини

На север

Текст и снимки: Йордан Пискулийски и Калина Петрова 04 август 2017, 15:45
Кухни и гледки за търсачи на повече хубаво
"Няма такава гледка!" - докато го казваш, някой вече го е снимал. Случва се в почти всеки интересен ресторант по северното ни Черноморие. Обърнати към морето и често далеч от последното населено място, това са кухни с гледка за търсачи на повече хубаво. Тук не само се храниш добре, но и потъваш в очите на морето, а когато се върнеш обратно, знаеш, че то е много повече от хубав плаж.

Пътуваме от Варна към Дуранкулак, най-северната точка на българското Черноморие. Това са 100 км, които можеш да изминеш сравнително бързо, защото пътят е хубав, движението - не така интензивно и сравнително културно, защото се разминаваш с кротки румънски туристи. "Основно те ни издържат", ще каже собственикът на най-стария семеен ресторант в Балчик, докато качва възрастна немска двойка в чисто такси с надежден вид. Ако не си обикалял нашето Черно море на север, ето какво ще видиш. Малко курорти. Освен ветерана Албена, който тази година започва сезона с крайбрежен фейслифтинг, и затворените голф комплекси, които не са за всеки турист. Скали. Брегът е стръмен, скалите са високи, най-често бели или червени на цвят, а водата под тях мени цвета си от лазурен към тъмносин. Диво. Древни и гъсти зелени гори, лиманни езера с редки птици, змии естествено, широки пясъчни дюни. Вълни. Там, където морето е най-красиво, е и бурно, често студено. Обработваема земя. Добруджа е пари. Мирише на плод и реколта. Навсякъде табели с производители на семена, спокойни сме, Западът е влязъл. Селата обаче са скромни, по-скоро бедни, а с всяка следваща година стават все по-приветливи. (Румънците.) Ветрогенератори. По залез слънце пътят е като космодрум - нереален пейзаж от гигантски бели перки. Гигантски дървета. Отглеждат ги за мореплавателна дървесина. Това е. И сочните пъпеши по пътя. За всички патриоти, които не са били в училище, маркираме, че българското Северно Черноморие е важен археологически ареал, обитаван над 90 века без прекъсване. Тоест 9000 години. Тоест между Варна и Дуранкулак се живели едни от първите хора в Европа, даже са били и доста богати, личи по откритото в гробовете им злато и рационално изградените им защитени жилища.

Да намериш добрите ресторанти между Варна и Дуранкулак* означава да прекосиш, да разгледаш и да почувстваш всичко това. Подготвeте се и заредете добре автомобила си – тук той е задължителен, както е бил конят за дядо ви.

*Селекцията не включва затворени комплекси

Тази статия е част от новия брой на списание "Бакхус", подробности за който можете да видите ТУК. "Бакхус" може да бъде намерено в Inmedio, Relay, CASAVINO, "Кауфланд", "Билла", "Пикадили", "Фантастико", OMV или да се поръча на: [email protected] или на + 359 2 4615 349
ТЮЛЕНОВО

Семейният хотел в Тюленово

Първият български нефт.

31 май 1951. Първият български нефт не превръща Тюленово и северното ни Черноморие в преуспяло място, но и днес тук ви посреща чистата миризма на горещи серни извори, диви треви и морска сол, примесена с препечен мазут.
ТЮЛЕНОВО

От скоро заливът в Тюленово, познат с лодкостоянката си, сграбчила малките лодки в ръждясала паяжина, е терасиран по европейска програма, има удобен паркинг, а на мястото на малката кръчма ви очаква семеен хотел "Тюленово".
ТЮЛЕНОВО

Ресторантът му се оглежда в един от най-красивите малки заливи на Черноморския север. Разположен е на живописна тераса над него, обзаведен по-скоро в средиземноморски стил с бели платна и дървена конструкция, истински кораб, спрял на сушата.

Тиха музика, следобедни лъчи, слаб вятър и впечатляващо обслужване. Избираме миди с бяло вино, чесън и розмарин. Правилно. На север добре приготвените миди се срещат, но има и отлични. Комбинирате със свежа салата - богата, но лека. Виното е леко агресивно, южно. Храната е вкусна, всичко е прясно, гледката е само ваша.
ТЮЛЕНОВО

Хотелът и ресторантът работят целогодишно – невероятен факт, предвид трудностите при задържане на мотивиран персонал, както и странната ни култура на Черно море да се ходи само през юли и август.

Контакти: www.tyulenovo.com
Приемат се плащания с карта, има отлично WiFi покритие
НОС КАЛИАКРА

Без да сме го проверили, сме сигурни - това е най-високият ресторант на север.

Ресторант Castello di Kaliakra е разположен малко преди носа с малкия параклис, смятан за най-източна точка на България. Мястото е вълшебно, ресторантът - високо над водата, залепен до малкия исторически музей. Има голяма, стръмна тераса със смокинови дървета и южна гледка. Морето под вас е безкрайно и се гъне във всички нюанси на синьото.
НОС КАЛИАКРА
Castello di Kaliakra


Залагаме на кафе и десерти. Бисквитената торта е изключителна (приготвят я на място), а шоколадовото суфле - достатъчно добра компания. Кухнята предлага богато меню. Има wifi, плаща се и с карта, а по време на разходката от Тиризис (древното тракийско име на Калиакра) до паркинга пред археологическия комплекс изразходвате част от калориите за сметка на историята, която попивате навсякъде около вас.
НОС КАЛИАКРА
Castello di Kaliakra
НОС КАЛИАКРА
Castello di Kaliakra
БАЛЧИК
Ресторант "Корона"

Парфюм от пауловния в двореца на кралицата.

"Корона" беше в Балчик, когато тук нямаше друго. Разположен под Двореца и Ботаническата градина, този ресторант е нищо повече от логичния избор след стръмна разходка през най-големите забележителности на Балчик. Потокът от едната му страна, морето срещу него и цъфналата, дъхава пауловния постигат повече от счупения немски на крайбрежните келнери, между които буквално слаломираш, ако вървиш пеша дотук.
БАЛЧИК
Ресторант "Корона"

"Корона" пази и моряшките, и градските тайни, познава еднакво добре и министерския служител (Дворецът често е негова база), и европейския турист. Естетски оформеното му меню е рядкост на графичното усърдие и създава усещането за кухня, която лесно говори различни езици.
Балчик
Бистро-ресторант "Синият лъв"


20 години на сушата.

Ако "Корона" е буквално в покоите на царица Мария, в къщата на нейния консул преди 20 години отваря "Синият лъв". Макар и задължително да минаваме през Балчик от 15 години, не бяхме идвали тук, защото ресторантът е по-високо в града, точно до Етнографския музей. Сядаме в "Синият лъв" по препоръка на местен приятел, който върти къща за гости - "рускиня е в кухнята, готви страшен борш". Мястото е малко, чисто, безупречно. От съседната маса звучи силен разговор на руски за псевдоизкуство, а на стената отсреща пише "Клуб на СДС". "Няма общо с ресторанта в София, не" - разказва собственикът на "Синият лъв" в Балчик. И той прегърнал синята идея в края на миналия век и окрилен било от нея, било от дългия си опит в "Балкантурист", решил да отвори свой семеен ресторант, в който жената върти кухнята, мъжът - бизнеса.
Балчик
Бистро-ресторант "Синият лъв"


Продуктите са пресни, менюто е кратко и включва освен морска храна и няколко български специалитета, приготвени в специфичен за "Синият лъв" стил.
Избираме салата от зелени чушки, печени на място, допълваме вкуса с чеснова паста, а за основно взимаме страхотен чернокоп, сервиран с лимон, и задължителната "мокра" кърпичка. Поливаме със студена българска бира. Всичко е съвсем на място, без никакво разхищение и с необходимото качество. Специални адмирации заслужава възможността да поръчате порция с различни грамажи. (Боршът е с месо.)
БЪЛГАРЕВО
РЕСТОРАНТ "ДЪЛБОКА" а.к.а. просто Мидената ферма.

Мидената ферма "Дълбока" предлага десетки разновидности салати, супи и основни ястия – повечето сготвени с миди. Тук мидената и рибената чорба са образци, а в "Дълбока" от Севера готвят и най-хубавите миди "по Бургаски" (миди с ориз и подправки) – голямата порция от 900 грама е задължителна. Мидите натюр, приготвени с лющян - също, но изборът от комбинации е голям. Рибата също е вкусно приготвена, проверете какво има в момента. Задължително опитайте и хайвера с препечени филийки.
БЪЛГАРЕВО
Ресторант "Дълбока"


Слизането в залива е магично, морето сменя пастелни цветове пред вас, а звездите на тръгване светят по-силно. Паркирайте нагоре по пътя, за да ги видите, докато жабите ви пригласят; знаете ли, че и мидите, и жабите живеят на чисто?

Историята на "Дълбока" е история и за устойчивото пред­приемачество, част от което можете да станете и вие, ако намерите решение как да се преработват килограмите мидени черупки след всяка силна вечер в мидената ферма.

Повече за ползите от тази морска храна, менюто и резервации – тук
ИЗЧЕЗНАЛАТА КОТВА
Още спирки с добра кухня по Северното Черноморие.

"Златна рибка". Една от легендите на Дуранкулашкото езеро. Пътят дотук е пръстен, със ситни камъчета, поотъпкан от черни граничарски джипове, т.е. кухнята на "Златна рибка" отдавна е получила своето признание. Спокойствието, в което потъваш тук, и жабешкото крякане от езерото под краката ти правят спирката очарователна. Ресторантът е в малък комплекс от няколко традиционни къщи, където можеш и да преспиш, за да разгледаш езерата на спокойствие.

Къмпинг "Св. Георги" се намира в Бялата лагуна преди с. Топола - нещо като опит за комплекс с няколко нови хотела без топла връзка на добросъседство. Но къмпингът е подреден, вечерен пристан на влюбените лебеди от езерата, има приятен морски бар, а ресторантът му е разумна и непретенциозна класика с удобни люлки в зелените площи наблизо.

В дюните на Шабленското езеро, където късно следобед долитат орли от Балкана и вдигат във въздуха иначе защитените от закона птици, се намира къмпинг "Добруджа". Ако дойдеш на плаж тук, за да погледаш птиците (вземи си бинокъл и фотоапарат), за да се разходиш в тръстиката, когато водата се е оттеглила, а част от езерото - пресъхнало (влез в черните дупки, пълни с лечебна луга, и се върни на плажа смешен като всички останали), можеш също да хапнеш в стария полуразпаднал се ресторант, тип столова. Пресни миди например.

Два затворени комплекса с 5-звездна гледка, през чиито ресторанти си заслужава да минеш - "Калиакрия" с гурме ресторанта El Balcon del Mundo и Tracian Cliffs с ресторант Bendida Beach.

Тази статия е част от новия брой на списание "Бакхус", подробности за който можете да видите ТУК. "Бакхус" може да бъде намерено в Inmedio, Relay, CASAVINO, "Кауфланд", "Билла", "Пикадили", "Фантастико", OMV или да се поръча на: [email protected] или на + 359 2 4615 349


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK