![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4363364.jpg)
На север
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3026638.jpg)
"Няма такава гледка!" - докато го казваш, някой вече го е снимал. Случва се в почти всеки интересен ресторант по северното ни Черноморие. Обърнати към морето и често далеч от последното населено място, това са кухни с гледка за търсачи на повече хубаво. Тук не само се храниш добре, но и потъваш в очите на морето, а когато се върнеш обратно, знаеш, че то е много повече от хубав плаж.
Пътуваме от Варна към Дуранкулак, най-северната точка на българското Черноморие. Това са 100 км, които можеш да изминеш сравнително бързо, защото пътят е хубав, движението - не така интензивно и сравнително културно, защото се разминаваш с кротки румънски туристи. "Основно те ни издържат", ще каже собственикът на най-стария семеен ресторант в Балчик, докато качва възрастна немска двойка в чисто такси с надежден вид. Ако не си обикалял нашето Черно море на север, ето какво ще видиш. Малко курорти. Освен ветерана Албена, който тази година започва сезона с крайбрежен фейслифтинг, и затворените голф комплекси, които не са за всеки турист. Скали. Брегът е стръмен, скалите са високи, най-често бели или червени на цвят, а водата под тях мени цвета си от лазурен към тъмносин. Диво. Древни и гъсти зелени гори, лиманни езера с редки птици, змии естествено, широки пясъчни дюни. Вълни. Там, където морето е най-красиво, е и бурно, често студено. Обработваема земя. Добруджа е пари. Мирише на плод и реколта. Навсякъде табели с производители на семена, спокойни сме, Западът е влязъл. Селата обаче са скромни, по-скоро бедни, а с всяка следваща година стават все по-приветливи. (Румънците.) Ветрогенератори. По залез слънце пътят е като космодрум - нереален пейзаж от гигантски бели перки. Гигантски дървета. Отглеждат ги за мореплавателна дървесина. Това е. И сочните пъпеши по пътя. За всички патриоти, които не са били в училище, маркираме, че българското Северно Черноморие е важен археологически ареал, обитаван над 90 века без прекъсване. Тоест 9000 години. Тоест между Варна и Дуранкулак се живели едни от първите хора в Европа, даже са били и доста богати, личи по откритото в гробовете им злато и рационално изградените им защитени жилища.
Да намериш добрите ресторанти между Варна и Дуранкулак* означава да прекосиш, да разгледаш и да почувстваш всичко това. Подготвeте се и заредете добре автомобила си – тук той е задължителен, както е бил конят за дядо ви.
*Селекцията не включва затворени комплекси
Тази статия е част от новия брой на списание "Бакхус", подробности за който можете да видите ТУК. "Бакхус" може да бъде намерено в Inmedio, Relay, CASAVINO, "Кауфланд", "Билла", "Пикадили", "Фантастико", OMV или да се поръча на: [email protected] или на + 359 2 4615 349
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019122.jpg)
Семейният хотел в Тюленово
Първият български нефт.
31 май 1951. Първият български нефт не превръща Тюленово и северното ни Черноморие в преуспяло място, но и днес тук ви посреща чистата миризма на горещи серни извори, диви треви и морска сол, примесена с препечен мазут.
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019120.jpg)
От скоро заливът в Тюленово, познат с лодкостоянката си, сграбчила малките лодки в ръждясала паяжина, е терасиран по европейска програма, има удобен паркинг, а на мястото на малката кръчма ви очаква семеен хотел "Тюленово".
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019121.jpg)
Ресторантът му се оглежда в един от най-красивите малки заливи на Черноморския север. Разположен е на живописна тераса над него, обзаведен по-скоро в средиземноморски стил с бели платна и дървена конструкция, истински кораб, спрял на сушата.
Тиха музика, следобедни лъчи, слаб вятър и впечатляващо обслужване. Избираме миди с бяло вино, чесън и розмарин. Правилно. На север добре приготвените миди се срещат, но има и отлични. Комбинирате със свежа салата - богата, но лека. Виното е леко агресивно, южно. Храната е вкусна, всичко е прясно, гледката е само ваша.
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019123.jpg)
Хотелът и ресторантът работят целогодишно – невероятен факт, предвид трудностите при задържане на мотивиран персонал, както и странната ни култура на Черно море да се ходи само през юли и август.
Контакти: www.tyulenovo.com
Приемат се плащания с карта, има отлично WiFi покритие
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019126.jpg)
Без да сме го проверили, сме сигурни - това е най-високият ресторант на север.
Ресторант Castello di Kaliakra е разположен малко преди носа с малкия параклис, смятан за най-източна точка на България. Мястото е вълшебно, ресторантът - високо над водата, залепен до малкия исторически музей. Има голяма, стръмна тераса със смокинови дървета и южна гледка. Морето под вас е безкрайно и се гъне във всички нюанси на синьото.
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019127.jpg)
Castello di Kaliakra
Залагаме на кафе и десерти. Бисквитената торта е изключителна (приготвят я на място), а шоколадовото суфле - достатъчно добра компания. Кухнята предлага богато меню. Има wifi, плаща се и с карта, а по време на разходката от Тиризис (древното тракийско име на Калиакра) до паркинга пред археологическия комплекс изразходвате част от калориите за сметка на историята, която попивате навсякъде около вас.
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019128.jpg)
Castello di Kaliakra
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019129.jpg)
Castello di Kaliakra
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019130.jpg)
Ресторант "Корона"
Парфюм от пауловния в двореца на кралицата.
"Корона" беше в Балчик, когато тук нямаше друго. Разположен под Двореца и Ботаническата градина, този ресторант е нищо повече от логичния избор след стръмна разходка през най-големите забележителности на Балчик. Потокът от едната му страна, морето срещу него и цъфналата, дъхава пауловния постигат повече от счупения немски на крайбрежните келнери, между които буквално слаломираш, ако вървиш пеша дотук.
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019131.jpg)
Ресторант "Корона"
"Корона" пази и моряшките, и градските тайни, познава еднакво добре и министерския служител (Дворецът често е негова база), и европейския турист. Естетски оформеното му меню е рядкост на графичното усърдие и създава усещането за кухня, която лесно говори различни езици.
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019133.jpg)
Бистро-ресторант "Синият лъв"
20 години на сушата.
Ако "Корона" е буквално в покоите на царица Мария, в къщата на нейния консул преди 20 години отваря "Синият лъв". Макар и задължително да минаваме през Балчик от 15 години, не бяхме идвали тук, защото ресторантът е по-високо в града, точно до Етнографския музей. Сядаме в "Синият лъв" по препоръка на местен приятел, който върти къща за гости - "рускиня е в кухнята, готви страшен борш". Мястото е малко, чисто, безупречно. От съседната маса звучи силен разговор на руски за псевдоизкуство, а на стената отсреща пише "Клуб на СДС". "Няма общо с ресторанта в София, не" - разказва собственикът на "Синият лъв" в Балчик. И той прегърнал синята идея в края на миналия век и окрилен било от нея, било от дългия си опит в "Балкантурист", решил да отвори свой семеен ресторант, в който жената върти кухнята, мъжът - бизнеса.
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019134.jpg)
Бистро-ресторант "Синият лъв"
Продуктите са пресни, менюто е кратко и включва освен морска храна и няколко български специалитета, приготвени в специфичен за "Синият лъв" стил.
Избираме салата от зелени чушки, печени на място, допълваме вкуса с чеснова паста, а за основно взимаме страхотен чернокоп, сервиран с лимон, и задължителната "мокра" кърпичка. Поливаме със студена българска бира. Всичко е съвсем на място, без никакво разхищение и с необходимото качество. Специални адмирации заслужава възможността да поръчате порция с различни грамажи. (Боршът е с месо.)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019139.jpg)
РЕСТОРАНТ "ДЪЛБОКА" а.к.а. просто Мидената ферма.
Мидената ферма "Дълбока" предлага десетки разновидности салати, супи и основни ястия – повечето сготвени с миди. Тук мидената и рибената чорба са образци, а в "Дълбока" от Севера готвят и най-хубавите миди "по Бургаски" (миди с ориз и подправки) – голямата порция от 900 грама е задължителна. Мидите натюр, приготвени с лющян - също, но изборът от комбинации е голям. Рибата също е вкусно приготвена, проверете какво има в момента. Задължително опитайте и хайвера с препечени филийки.
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3019140.jpg)
Ресторант "Дълбока"
Слизането в залива е магично, морето сменя пастелни цветове пред вас, а звездите на тръгване светят по-силно. Паркирайте нагоре по пътя, за да ги видите, докато жабите ви пригласят; знаете ли, че и мидите, и жабите живеят на чисто?
Историята на "Дълбока" е история и за устойчивото предприемачество, част от което можете да станете и вие, ако намерите решение как да се преработват килограмите мидени черупки след всяка силна вечер в мидената ферма.
Повече за ползите от тази морска храна, менюто и резервации – тук
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3026640.jpg)
Още спирки с добра кухня по Северното Черноморие.
"Златна рибка". Една от легендите на Дуранкулашкото езеро. Пътят дотук е пръстен, със ситни камъчета, поотъпкан от черни граничарски джипове, т.е. кухнята на "Златна рибка" отдавна е получила своето признание. Спокойствието, в което потъваш тук, и жабешкото крякане от езерото под краката ти правят спирката очарователна. Ресторантът е в малък комплекс от няколко традиционни къщи, където можеш и да преспиш, за да разгледаш езерата на спокойствие.
Къмпинг "Св. Георги" се намира в Бялата лагуна преди с. Топола - нещо като опит за комплекс с няколко нови хотела без топла връзка на добросъседство. Но къмпингът е подреден, вечерен пристан на влюбените лебеди от езерата, има приятен морски бар, а ресторантът му е разумна и непретенциозна класика с удобни люлки в зелените площи наблизо.
В дюните на Шабленското езеро, където късно следобед долитат орли от Балкана и вдигат във въздуха иначе защитените от закона птици, се намира къмпинг "Добруджа". Ако дойдеш на плаж тук, за да погледаш птиците (вземи си бинокъл и фотоапарат), за да се разходиш в тръстиката, когато водата се е оттеглила, а част от езерото - пресъхнало (влез в черните дупки, пълни с лечебна луга, и се върни на плажа смешен като всички останали), можеш също да хапнеш в стария полуразпаднал се ресторант, тип столова. Пресни миди например.
Два затворени комплекса с 5-звездна гледка, през чиито ресторанти си заслужава да минеш - "Калиакрия" с гурме ресторанта El Balcon del Mundo и Tracian Cliffs с ресторант Bendida Beach.
Тази статия е част от новия брой на списание "Бакхус", подробности за който можете да видите ТУК. "Бакхус" може да бъде намерено в Inmedio, Relay, CASAVINO, "Кауфланд", "Билла", "Пикадили", "Фантастико", OMV или да се поръча на: [email protected] или на + 359 2 4615 349
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4363364.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4655699.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4654126.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4649191.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4646110.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4646313.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4646503.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/z320_4616750.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/z320_4613283.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/z320_4612341.jpg)