Ути, Джовани и Яна: тримата доматени мускетари
Какво ще готвят и разказват на предстоящото издание на Фестивала на розовия домат на 3 септември в Княжеската градина
Лютеница с вкус на пушек
XIX век, един предприемчив селянин от Куртово Конаре внася технологията за производство на червен пипер. Малко след това от Цариград носи първото семе за домати. И така се превръща в легенда. Александър Димитров стои в основата на куртовската капия и куртовския розов домат.
Век по-късно зората на демокрацията се отразява пагубно на консервната промишленост в района. Селяните от Куртово Конаре се чудят как да съхранят традиционните производства на чушки и домати. Хрумва им да направят кулинарен фестивал. Така едновременно ще рекламират и ще продават домашната си лютеница с онзи специфичен вкус на пушек.
През 2016 г. е осмото му издание. В първия уикенд на септември, около селското читалище мирише на печени чушки. Всички местни производители участват в конкурса за най-добра лютеница. Надпреварата е оспорвана, а зрелището гарантирано. Куртовският розов домат има особена сладост и тънка ципа. Заради това в лютеницата не се слага захар, а когато я опитваме, се връщаме във времената на "Неочаквана ваканция". Има поне двадесет различни причини, за да предпочетете Куртово Конаре. Поне толкова са рецептите за различните видове лютеница – едро смляна, фина, с патладжани или моркови, дори с ябълки от местния сорт "куртовка". Има и от така наречената "лютивка", която все по-малко се харесва от младите. Явно вкусовете през поколенията се променят, защото ЛЮТеницата вече не е никак люта. Подправките за класическия ѝ вариант са познати – кимион, черен пипер, сол и олио. Направата отнема известно време, при добра организация една партида от стотина буркана може да се произведе за три дни с много ръчен труд. Това оправдава и високата цена на бурканчето.
"Фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти" в Куртово Конаре е нещо повече от поредното кулинарно събитие. Той дава шанс на една стара традиция да живее сред новите поколения. Прави и връзката между селяните от поречието на река Въча и хората от големите градове. Къде другаде може да се опитат толкова много характерни ястия – доматена супа, задушен телешки джолан по селски, пълнени чушки с булгур, пълнени домати с ориз.
Секретарят на читалището Емилия Шушарова казва, че интересът към събитието е огромен.
От цялата страна идват хора, които търсят да купуват на едро домати и чушки, за да си правят домашна лютеница. През 2014 г. местният розов домат
Следващото девето издание на "Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти" в Куртово Конаре е на 9 и 10 септември 2017 г. Продуктите се предлагат и онлайн http://www.kurtovokonare.com/shop/

Ути, Джовани и Яна: тримата доматени мускетари
Какво ще готвят и разказват на предстоящото издание на Фестивала на розовия домат на 3 септември в Княжеската градина
Отглеждането на традиция с грижа
Пътят на българския домат - от създаването на сортове до приготвянето на традиционни български ястия с модерен прочит
Проблемът със сиренето и други истории
За тазгодишното издание на фестивала за традиционни храни Salone del Gusto, българското участие в Торино и мисията на Атила Седефчев
Фини млечни
В Америка произведоха прозрачно фолио от мляко
Защо играта с храната на Зохран Мамдани се получи
Ново място | Osteria Luce
110 хил. евро за килограм аромат
Средствата, събрани от продажбата на най-ценните трюфели, традиционно се даряват за благотворителни каузи, затвърждавайки благородната мисия на събитието.
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
#ЧревоугодноМиЕНия: новите класики на София