 Ути, Джовани и Яна: тримата доматени мускетари
		
		Какво ще готвят и разказват на предстоящото издание на Фестивала на розовия домат на 3 септември в Княжеската градина
	
	
		
			Ути, Джовани и Яна: тримата доматени мускетари
		
		Какво ще готвят и разказват на предстоящото издание на Фестивала на розовия домат на 3 септември в Княжеската градина
		
	
	
Лютеница с вкус на пушек
 
	
		XIX век, един предприемчив селянин от Куртово Конаре внася технологията за производство на червен пипер. Малко след това от Цариград носи първото семе за домати. И така се превръща в легенда. Александър Димитров стои в основата на куртовската капия и куртовския розов домат.
Век по-късно зората на демокрацията се отразява пагубно на консервната промишленост в района. Селяните от Куртово Конаре се чудят как да съхранят традиционните производства на чушки и домати. Хрумва им да направят кулинарен фестивал. Така едновременно ще рекламират и ще продават домашната си лютеница с онзи специфичен вкус на пушек.
През 2016 г. е осмото му издание. В първия уикенд на септември, около селското читалище мирише на печени чушки. Всички местни производители участват в конкурса за най-добра лютеница. Надпреварата е оспорвана, а зрелището гарантирано. Куртовският розов домат има особена сладост и тънка ципа. Заради това в лютеницата не се слага захар, а когато я опитваме, се връщаме във времената на "Неочаквана ваканция". Има поне двадесет различни причини, за да предпочетете Куртово Конаре. Поне толкова са рецептите за различните видове лютеница – едро смляна, фина, с патладжани или моркови, дори с ябълки от местния сорт "куртовка". Има и от така наречената "лютивка", която все по-малко се харесва от младите. Явно вкусовете през поколенията се променят, защото ЛЮТеницата вече не е никак люта. Подправките за класическия ѝ вариант са познати – кимион, черен пипер, сол и олио. Направата отнема известно време, при добра организация една партида от стотина буркана може да се произведе за три дни с много ръчен труд. Това оправдава и високата цена на бурканчето.
"Фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти" в Куртово Конаре е нещо повече от поредното кулинарно събитие. Той дава шанс на една стара традиция да живее сред новите поколения. Прави и връзката между селяните от поречието на река Въча и хората от големите градове. Къде другаде може да се опитат толкова много характерни ястия – доматена супа, задушен телешки джолан по селски, пълнени чушки с булгур, пълнени домати с ориз.
Секретарят на читалището Емилия Шушарова казва, че интересът към събитието е огромен.
От цялата страна идват хора, които търсят да купуват на едро домати и чушки, за да си правят домашна лютеница. През 2014 г. местният розов домат
Следващото девето издание на "Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти" в Куртово Конаре е на 9 и 10 септември 2017 г. Продуктите се предлагат и онлайн http://www.kurtovokonare.com/shop/

 Ути, Джовани и Яна: тримата доматени мускетари
		
		Какво ще готвят и разказват на предстоящото издание на Фестивала на розовия домат на 3 септември в Княжеската градина
	
	
		
			Ути, Джовани и Яна: тримата доматени мускетари
		
		Какво ще готвят и разказват на предстоящото издание на Фестивала на розовия домат на 3 септември в Княжеската градина
		
	
	
 Отглеждането на традиция с грижа
		
		Пътят на българския домат - от създаването на сортове до приготвянето на традиционни български ястия с модерен прочит
	
	
		
			Отглеждането на традиция с грижа
		
		Пътят на българския домат - от създаването на сортове до приготвянето на традиционни български ястия с модерен прочит
		
	
	
 Проблемът със сиренето и други истории
		
		За тазгодишното издание на фестивала за традиционни храни Salone del Gusto, българското участие в Торино и мисията на Атила Седефчев
	
	
		
			Проблемът със сиренето и други истории
		
		За тазгодишното издание на фестивала за традиционни храни Salone del Gusto, българското участие в Торино и мисията на Атила Седефчев
		
	
	
 Фини млечни
		
		В Америка произведоха прозрачно фолио от мляко
	
	
		
			Фини млечни
		
		В Америка произведоха прозрачно фолио от мляко
		
	
	
 Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
		
			Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	