Новини

Майсторът и "Маргарита"

Марина Караконова 27 юни 2016, 01:44

Италиански сенатор подготви проектозакон за пицарите, чиято цел е да им се направи национален регистър. Ако законът бъде одобрен, ще се създаде държавна регулация върху квалификацията им. Бъдещите pizzaioli ще трябва да завършат 120-часов курс. Двайсет часа ще са за основи на храната, 20 - за правенето на пица, 30 - за хранителна хигиена, и 40 - за чужди езици.

Тези, които покрият курса, ще трябва да изкарат 18 месечен стаж, преди да бъдат включени в регисътра.
Въпреки че и сега съществуват курсове за правене на пица, някои специалисти смятат, че те не са професионализирани и стандартизирани, което позволява не добре подготвени пицари да започват работа, а така – да компрометират националното ястие.
Според автора на законопроекта, член на Forza Italia, Бартоломео Амидеи, регистърът ще закриля кулинарните традиции и ще спре правенето на некачествени пици. "В някои случаи пиците се правят дори с продукти с изтекъл срок на годност", казва сенаторът пред "Ла Република".

Средно по четири милиона пици се изяждат в Италия всеки ден, пицарите са 100 000, пицариите - 48 000.
Званието "майстор пицар" ще получават тези, които са работили успешно в продължение на десет години и са ръководили екип от най-малко четирима помощници.

Проектозаконът е приет с одобрение от гилдията, но дългият италиански законодателен процес изисква обсъждане на още 20 сесии на сената.

Друг интересен проекто закон, който се опитват да въведат в Италия е, че родителите, които отглеждат децата си с вегански режим на хранене, ще рискуват затвор от четири години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK