UniChef: вие ли сте новият zero шеф?
Петото издание на кулинарната надпревара приема кандидатури до 7 февруари
Опитайте това вкъщи
Меню 3
Наполеон със скариди, краставица, авокадо и коктейлен сос
Свински котлети на грил с киноа, запечени нектарини с бекон и мащерка
Бисквити "Мадлен" с шоколадов сос
Наполеон със скариди, краставица, авокадо и коктейлен сос
Продукти
За скаридите и краставицата:
4 броя скариди, обелени (размер 16-20)
Вода, сол
100 г краставица, обелена и без семките, нарязана на едро
50 г цедено мляко
5 г див лук, нарязан на ситно
За соса:
75 г майонеза
10 г кетчуп
5 мл уиски
Сол, лют червен пипер
За авокадото:
1 авокадо
5 г пресен кориандър
1 лимон
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Смесете нарязаните краставици, цеденото мляко и няколко капки лимонов сок. Добавете нарязания див лук, оставете да се охлади.
2. Кипнете подсолена вода, сложете скаридите и дръпнете веднага от огъня. Изчакайте около 3 минути и ги прехвърлете в купа със студена вода. След около минута отцедете водата, подсушете скаридите и ги оставете в хладилника.
3. За соса – смесете майонезата и кетчупа, добавете уиски и овкусете със сол и лютия пипер.
4. Преди да сервирате, обелете авокадото, намачкайте го с вилица, добавете лимонов сок на вкус, за да не потъмнее, и овкусете със зехтин, сол и пипер. Накрая добавете кориандъра и размесете внимателно. Пригответе сместа точно преди сервиране.
5. Сервиране: аранжирайте на пластове. Първо сложете краставиците в центъра на чинията, след това сместа с авокадо, нарежете скаридите по дължина и ги разпределете около зеленчуците. Добавете няколко капки от коктейлния сос и гарнирайте с няколко свежи листа от кориандър.
Свински котлети на грил с киноа, запечени нектарини с бекон и мащерка
Продукти
За котлетите:
300 г свински котлети (2 бр.)
5 мл олио
Червен пипер, сол, черен пипер
За киноата:
100 г киноа
Вода, сол
30 г масло
За нектарините:
3 нектарини
1 стрък мащерка
10 мл зехтин
Сол, пипер
4 лентички бекон
1 лимон
Начин на приготвяне:
1. Кипнете подсолена вода, добавете киноата и варете, докато зърната се отворят. Отцедете, добавете масло и разбъркайте.
2. В тавичка сложете нектарините с разреза надолу, напръскайте със зехтин и овкусете със сол, пипер и кората от половин лимон.
3. Покрийте нектарините с лентичките бекон и печете на предварително загрята на 200 С (180 С с вентилатор) фурна за около 20 минути. След като извадите тавичката, изцедете сока от лимона върху нектарините.
4. Овкусете котлетите с червен, черен пипер и сол. Печете от всяка страна по три минути и прехвърлете във фурната за още четири-пет. Оставете ги да починат за около пет минути преди сервиране.
5. Сервиране: Сложете киноа в центъра на чинията и един от котлетите отгоре. Аранжирайте нектарините върху котлета и добавете плодовите сокове около композицията.
Бисквити "Мадлен" с шоколадов сос
Продукти
За бисквитите:
50 г брашно
1,5 г бакпулвер
1 яйце
35 г захар
45 г масло
1 ч.л. мед
1 ч.л. настъргана портокалова кора
1 щипка сол
За шоколадовия сос:
50 г натурален шоколад (мин. 55%)
100 мл мляко
5 г масло
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2. В купа разбийте яйцата със захарта, докато се разтвори. Добавете брашното, бакпулвера, солта и портокаловата кора, а накрая – меда и разтопеното масло.
3. Разпределете сместа в "Мадлен" форми или формички за мъфини.
4. Печете във фурната за 15-20 минути до златисто. Оставете да изстинат във формата, за да ги извадите по-лесно.
5. За соса – сложете шоколада в купа. Загрейте млякото до кипване, залейте шоколада и оставете да престои 10 минути, докато той омекне. Разбъркайте до гладка смес, добавете маслото и разбъркайте отново.
6. Сервиране: Аранжирайте бисквитите в обща чиния и поръсете с пудра захар. Сервирайте шоколадовия сос в отделна купа.
Статията е част от летния брой на сп. Бакхус. 
UniChef: вие ли сте новият zero шеф?
Петото издание на кулинарната надпревара приема кандидатури до 7 февруари
Adiós, avocado!
Грах, шамфъстък, паста от тиквени семки - алтернативата на един от най-популярните плодове в света
15 лева стигат
Второто от трите менюта за двама на шеф Анри Доно
Тайната вечеря
Представяме ви първото от трите менюта на шеф Анри Доно, предназначено за евтина, но изискана вечеря за двама вкъщи. Бюджет: 15 лв. Всички предложения на шеф Доно ще откриете в летния брой на сп. "Бакхус", което вече е в продажба
Брой 152: Младите готвачи
Защото е лято, приготвили сме леко меню, което е същото толкова приятно за четене, колкото и прохладна вечер с приятели на открито
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025